Seimo nariai pakluso Dalios Grybauskaitės pagrūmojimui

Politinės partijos patyrė smūgį kovoje su prezidentūra. Antradienį Seimo nariai pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų, kuriomis buvo siūloma sudaryti politinėms partijoms išskirtines sąlygas. Liberalų sąjūdžio atstovas Remigijus Šimašius pasiūlė savo kolegoms patiems išbandyti, koks nelankstus yra šis įstatymas.

D.Grybauskaitė Seimo sprendimą vetavo. Šalies vadovė tada teigė, kad jos esą sudaro prielaidas korupcijai.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
D.Grybauskaitė Seimo sprendimą vetavo. Šalies vadovė tada teigė, kad jos esą sudaro prielaidas korupcijai.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 4:32 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:22 PM

Birželio pabaigoje Seimo priimtos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos numato, kad politinės partijos konkurso būdu galės pirkti tik tuomet, kai prekės, paslaugos ar darbai bus įsigyjami už valstybės biudžeto lėšas. Tačiau kai pinigų šaltinis bus partijos surinkti nario mokesčiai, aukos, dovanos, veiklos pajamos, pirkimai bus galimi ir be konkurso.

Kitaip tariant, politikai norėjo išskirti du partijų finansinius srautus - valstybės asignavimus ir kitas lėšas.

Tačiau prezidentė D.Grybauskaitė tokį Seimo sprendimą vetavo. Šalies vadovė tada teigė, kad jos esą sudaro prielaidas korupcijai, be to - pažeidžia Europos Sąjungos teisę.

Antradienio pavakarę Seimas pakluso tokiam prezidentės sprendimui. Už tai, kad įstatymas būtų grąžintas į parlamento kabinetus, balsavo 103 iš 105 narių. Prieš balsavo tik 2 politikai. 

Supykdė B.Vėsaitę

Matyt, tarp balsavusių prieš buvo Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų autorė Birutė Vėsaitė.

„Teisininkai kai kuriais atvejais taiko ir protingumo principą, - Seimo salėje kalbėjo socialdemokratė. Ji pasakojo konkrečius atvejus, kai dabartinis Viešųjų pirkimų įstatymas sukelia problemų politikams. - Jei partijos rajoninis skyrius nori nupirkti laidotuvių krepšelį, tai viskas turi eiti per Vilniaus skyrių. Skyriai juk nėra juridiniai asmenys.“

Tačiau D.Grybauskaitės veto išaiškinusi prezidentės vyriausioji patarėja Rasa Svetikaitė atsakė socialdemokratei, kad nedideli viešieji pirkimai gali būti vykdomi ir supaprastintu būdu. Tarkime, žodžiu.

Prezidentės patarėja pabrėžė, kad priėmęs B.Vėsaitės siūlomas pataisas, Seimas užrūstintų Europos Sąjungą. Kodėl? Nes negalima išskirti politinių partijų iš kitų juridinių asmenų ir taikyti privilegijas.

Lietuva 2012 metais, po Europos Komisijos perspėjimų dėl Viešųjų pirkimų įstatymo išimties politinėms partijoms, jau kartą turėjo skubos tvarka taisyti Viešųjų pirkimų įstatymą. Todėl, jeigu įsigaliotų tokios įstatymo pataisos, Lietuvos atžvilgiu gali būti atnaujinta Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūra.

Siūlė politikams nusibausti

„Mes negalime sau kurti išskirtinių sąlygų“, - sakė liberalas R.Šimašius. Jis,kaip ir visa Liberalų sąjūdžio frakcija, palaikė prezidentės veto.

Jis pripažino, kad Viešųjų pirkimų įstatymas yra nelankstus ir dažnai trukdo pirkti pigiai ir efektyviai. Todėl, kai šios įstatymo nuostatos bus taikomos įstatymus priiminėjantiems politikams, kai jie patys pajus tai savo kailiu, tai gal greičiau įstatymas bus sutvarkytas.

Prezidentūros atstovė R.Svetikaitė siūlė, kad politinėms partijoms būtų leidžiama paprastesne tvarka pirkti politinei kampanijai skirtas reklamos kampanijų, propagandinių filmų bei vaizdajuosčių gamybos paslaugas, kai šiuos pirkimus politinės partijos atlieka rinkimų agitacijos kampanijos metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.