Sueižėjusi Šiaulių valdžia pradėjo politines maudynes pamazgose

Po praėjusių savivaldos rinkimų Šiauliuose į vieningą monolitą susijungęs margas politinių partijų darinys galutinai sueižėjo. Valdančiąją koaliciją vieni po kitų palieka partneriai, o drabstymasis purvais ir viešas apatinių skalbimas tapo masiniu reiškiniu.

V.Japertas išrėžė negalįs dirbti su administracijos direktoriumi, todėl netruko sulaukti socialdemokratų su J.Sartausku priešakyje atsakymo.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Japertas išrėžė negalįs dirbti su administracijos direktoriumi, todėl netruko sulaukti socialdemokratų su J.Sartausku priešakyje atsakymo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jul 21, 2014, 7:37 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:04 PM

Pastarasis pavyzdys – bene įtakingiausio Šiauliuose politiko partijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Vidmanto Japerto trenksmas durimis. Dėl įtakos šešėliniu meru vadintas milijonierius verslininkas prieš kelias dienas pareiškė atsisakąs mandato ir pažėrė kaltinimų koalicijos partneriams socialdemokratams.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas įvardijo tokio žingsnio priežastį – socialdemokratų skirtą administracijos direktorių Gedeminą Vyšniauską: „Darbas taryboje tapo beprasmis“.

Statybinių medžiagų verslu užsiimantis šiaulietis milijonierius neslėpė, kad politikos nepalieka – jis ketina rinktis alternatyvų piliečių judėjimą.

Praėjusius savivaldos rinkimus laimėję (10 iš 31 mandatų. - Red.), bet dėl rietenų tarpusavyje valdžios trupiniais ilgai tenkinęsi socialdemokratai rėžė atgal – vietinėje spaudoje išspausdino viešą padėką V.Japertui.

„Šiaulių miesto socialdemokratai dėkoja buvusiam savivaldybės tarybos nariui, net 17 metų dalyvavusiam miestą valdžiusių koalicijų darbe, savo darbo broką bandančiam užkrauti ant socialdemokratų pečių. Malonu, kad gerbiamas verslininkas po 17 metų suprato, kad miestui ir jo žmonėms svarbūs sprendimai nebebus priiminėjami statybinėmis medžiagomis prekiaujančioje įmonėje.

Gaila, kad toks patyręs brandaus amžiaus politikas išsigando nepatyrusio, bet darbštaus ir sąžiningo administracijos direktoriaus. Stebina, kad buvęs miesto savivaldybės tarybos narys nusprendė tapti aktyviu piliečiu ir dalyvauti politikoje kaip visuomeninio judėjimo atstovas, nors, būdamas politinės partijos ir miesto tarybos nariu, galėjo ir privalėjo tai daryti visus 17 metų.

Atsiprašome buvusio miesto tarybos nario, bet, ir be jo palaikymo, socialdemokratai, kartu su daugumą suformavusiomis partijomis, toliau tęs pradėtus darbus: renovuos švietimo įstaigas, tvarkys kapines, parkus, asfaltuos gyvenamųjų namų kiemus, stengsis, kad šiauliečiai galėtų maloniai praleisti laisvalaikį.

Ir pabaigai. Kas gera prisiminkite, o visa kita rasite Civiliniame ir Baudžiamajame kodeksuose“ (tekstas netaisytas).

Bičiulyste su V.Japertu garsėjantis Šiaulių meras socialdemokratas Justinas Sartauskas nustebo, iš lrytas.lt išgirdęs apie šią padėką: „Buvau išvykęs į komandiruotę“.

J.Sartauskas svarstė, kad viešai paskelbtas tekstas – atsakas į ilgamečio partnerio kaltinimus: „V.Japertas pirmas žengė žingsnį - įžeidė koalicijos partnerius, todėl gavosi toks apsižodžiavimas“.

Paklaustas, ar solidu viešai skalbti apatinius, J.Sartauskas vengė tiesioginio atsakymo: „Tai vadinčiau priešrinkiminiais ar skyrybų pasibadymais. Sakoma, kad apie mirusį atsiliepiama tik arba gerai, arba niekaip. Gal taip reiktų elgtis ir po skyrybų“.

Po 2011 m. savivaldos rinkimų realiai daugiausia buvo laimėję konservatoriai. Jie pasinaudojo socialdemokratų vidiniais nesutarimais ir pasiekė, kad jų pačių atstovas Vladas Damulevičius išsaugotų administracijos direktoriaus kėdę.

Koalicija ėmė byrėti praėjusį rudenį – triukšmingai pasitraukė konservatoriai. Vienas jų lyderių V.Damulevičius pareiškė, kad trukdoma dirbti miestiečių labai. Netrukus paaiškėjo, kad šiam konservatoriui pareikšti įtarimai byloje dėl Šiaulių arenos valdymo ir areštuotas jo turtas.

Praėjusią savaitę valdančiąją koaliciją paliko trys politikai – iš subyrėjusios Naujosios sąjungos į socialdemokratų partiją įstoję Juozas Pabrėža, Denis Michalenko ir Artūras Gedminas.

Ši trijulė kartu su parlamentaru Valerijumi Simuliku ir dar 70 bendražygių išstojo iš socialdemokratų gretų. V.Simulikas tikino, kad iš aktyvios politikos nesitrauks – o veiklos būdą pasirinks iki rudens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.