Jei tu pagiringas, o jai mėnesinės – gausi pinigų

Neseniai Lietuvos kultūros taryba paskirstė 10 mln. litų Kultūros rėmimo fondo lėšų 637 kultūros ir meno projektams. Pinigų gavo ir sumanymai, kurie kelia šypseną ar nuostabą.

Pasišovęs pavaizduoti vyro ir moters santykius E.Jansas gavo finansinės paramos.<br>P.Lileikio nuotr.
Pasišovęs pavaizduoti vyro ir moters santykius E.Jansas gavo finansinės paramos.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 23, 2014, 7:48 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:24 PM

Pagrindinės remtinų projektų gairės yra parama jaunimo, vaikų kultūriniam lavinimui, regioninės kultūros plėtra, meno saviveikla. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tačiau kultūros ekspertai, be kitų kūrėjų, pamalonino ir dailininką Evaldą Jansą – jam skyrė 15 tūkst. litų už komiksų tapymą tema „Man pagirios, jai mėnesinės“.

O Kalnelio (Joniškio r.) kaimo bendruomenei „Sidabrė“ atseikėta 10 tūkst. litų už tai, kad bus suręstas ir sudegintas simbolinis senovinis miestas.

Pavadino, kaip šovė į galvą

„Lietuvos rytui“ E.Jansas paaiškino, kad yra sumanęs tapybos darbų ciklą, kurio tema – vyro ir moters santykiai, mitologinius, religinius siužetus simboliškai įpinant į nūdienos kasdienybę.

„Tapyba leidžia parodyti, kad nieko čia naujo – žudymas, grobimas, prievartavimas, gundymas ir iškrypėliškas žiūrėjimo malonumas nuo seno buvo mėgstamiausios dailės temos“, – kalbėjo dailininkas. Modernios tapybos darbą jis ketina baigti maždaug lapkritį.

Ar menininkas tokį pavadinimą sumanė siekdamas atkreipti paramos skirstytojų dėmesį?

„Ne, pavadinau tiesiai šviesiai – kaip šovė į galvą“, – teigė E.Jansas.

Reikės ir nemokamų šiaudų

Rugpjūčio pabaigoje Joniškio rajone, prie Kalnelio kaimo pakraštyje esančio piliakalnio, turėtų būriuotis senoviškai apsirengę amatininkai, iškilti šiaudinis miestas. Jis suliepsnos ir virs pelenais, kaip esą atsitiko 1290-aisiais, kai kryžiuočiai nukariavo Žiemgalą, užėmė ir sunaikino Sidabrės pilį ir miestą.

Veikli Kalnelio kaimo bendruomenė šiam istorinės rekonstrukcijos projektui finansuoti laimėjo 10 tūkstančių litų.

„Šiaudų už projektui skirtus pinigus nepirksime, jų duos apylinkių ūkininkai. Daugiausia lėšų reikės amatininkams sukviesti“, – sakė Kalnelio bendruomenės pirmininkė Virgita Tuminienė.

Prie Sidabrės piliakalnio, kuris minimas „Livonijos kronikose“, ketinama surengti istorinės rekonstrukcijos scenas, o besigėrintys degančiu šiaudiniu miestu žiūrovai bus vaišinami viduramžių patiekalais.

Šuo loja, kai skamba džiazas

Ne visada iš projekto pavadinimo ar jam skirtos sumos galima nuspręsti, koks renginys numatomas ir koks jo vaidmuo keliant kultūringumo ir išsilavinimo lygį.

Pavyzdžiui, 16 tūkst. litų laimėjęs projektas „Kodėl loja šuo?“ (parengė viešoji įstaiga „Geri projektai“) anaiptol ne veterinarinio švietimo programa, skirta išaiškinti, kodėl šuo ne miaukia ar čiulba.

„Tai rugpjūčio mėnesį vyksianti tarpdisciplininė paroda ir muzikinių įvykių serija, kurios metu vėl susitiks jau ketverius metus iš eilės bendradarbiaujantys muzikantai, kompozitoriai iš JAV, poetas iš Italijos ir vietiniai sutartinių atlikėjai, džiazo muzikantai bei menininkai“, – paaiškino projekto vadybininkė Milda Laužikaitė.

Sprendžia nevieša komisija

Kokie projektai verti gauti paramą iš Kultūros rėmimo fondo, nustato ekspertų komisija.

„Ekspertų sąrašas neviešinamas, kad jie nepatirtų spaudimo, galėtų spręsti objektyviai“, – paaiškino Lietuvos kultūros fondo narys dailininkas Saulius Valius.

Tačiau ekspertų įslaptinimas neretai sukelia abejonių, kodėl vieni projektai palaiminami, o kiti atmetami.

Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daiva Urbanavičienė apgailestavo, kad viešojoje erdvėje jau pasirodė neigiamų ir, jos manymu, neobjektyvių vertinimų dėl finansavimo: „Tai liūdinantis pavyzdys, kaip lengvai gali būti skleidžiama neteisinga informacija ir sudaromas neigiamas įvaizdis net neturint tai pagrindžiančių duomenų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.