Įtariama, kad Vilniuje miręs vyras sirgo labai pavojinga liga

Penktadienį Vilniaus Santariškių klinikose mirė garbaus amžiaus vyras, kuriam, portalo lrytas.lt žiniomis, įtariama kempinligė. Šia liga galima susirgti suvalgius užkrėstos jautienos.

Kempinlige galima užsikrėsti suvalgius užkrėstos jautienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kempinlige galima užsikrėsti suvalgius užkrėstos jautienos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Aug 25, 2014, 2:26 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:48 AM

Santariškių medikai, kol negauti tyrimų rezultatai, šių žinių nekomentuoja. 

Vilniaus visuomenės sveikatos centro darbuotojai portalui lrytas.lt patvirtino, kad praėjusią savaitę buvo gauti du pranešimai iš Santariškių apie du galimus ligonius, kurie yra nesusiję.

„Kad vienas iš ligonių galimai mirė, Visuomenės sveikatos centras kol kas nėra informuotas“, – portalui lrytas.lt teigė šio centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Tai šiemet pirmas atvejis, kai pranešama apie galima šia reta liga susirgusius žmones. Ar jie tikrai serga kempinlige, paaiškės tik Švedijoje atlikus reikiamus tyrimus.

Praėjusiais metais Vilniuje taip pat buvo pranešta apie vieną galimą žmogaus mirtį nuo kempinligės.

Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad šios ligos inkubacinis laikotarpis yra labai ilgas – gali trukti daugybę metų, todėl ligos židinį ir priežastį nustatyti labai sunku.

Žmogus, suvalgęs sirgusio gyvulio mėsos, gali susirgti Kroicfeldo-Jakobo liga, kuriai būdingas staigus smegenų nykimas. Ši liga nepagydoma. Paprastai žmogus miršta praėjus 6 mėnesiams po būdingų simptomų (orientacijos sutrikimas, atminties praradimas, raumenų spazmai, kūno svorio mažėjimas) pasireiškimo.

Pirmasis kempinligės atvejis nustatytas Didžiojoje Britanijoje 1986 m. Liga šioje šalyje nusinešė daugiau nei 150 žmonių gyvybę. Iki 2009 m. Kroicfeldo-Jakobo ligos atvejų buvo nustatyta ir Prancūzijoje, Airijoje, JAV, Olandijoje, Kanadoje, Italijoje, Japonijoje, kitose šalyse.

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia, kad šios ligos stebėsena Lietuvoje vykdoma nuo 2000 metų. Tiriami ne tik Lietuvoje užauginti, bet ir iš kitų šalių atvežti gyvūnai. Per tą laiką nebuvo nustatyta nė vieno teigiamo šios užkrečiamosios ligos atvejo.

„Viena svarbiausių galvijų kempinligės plitimo priežasčių – galvijams skirti pašarai, jei į jų sudėtį įeina užkrėstų gyvūnų audinių dalys, pavyzdžiui, kaulų miltai. Todėl Lietuvoje uždraustas mėsos kaulų miltų, kraujo miltų, pašarų priedų, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, importas, jų naudojimas gyvulių, paukščių ir žuvų pašarų gamyboje.

Kiekvienais metais atliekama keli šimtai pašarų tyrimų. Todėl esame visiškai tikri, kad Lietuvoje prekiaujama saugia jautiena“, – praėjusiais metais, kai buvo įtartas vienas mirties nuo kempinligės atvejis, teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.