A. Brazausko našlei Turniškės atsibodo - nebepjauna net žolės

2014 m. rugpjūčio 31 d. 20:10
Tadas Ignatavičius
„Manęs nereikės išvežti ar išnešti, aš pati išsikelsiu“, – taip prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina atšauna į klausimą, kada išsikels iš rezidencijos Turniškėse. 65 metų K.Brazauskienė šią vasarą itin reta viešnia Turniškėse – jos rezidencija apaugo aukšta žole.
Daugiau nuotraukų (1)
Nors liepos pradžioje Konstitucinio teismo paskelbtas sprendimas dėl rentos prezidento našlei beveik nepaliko abejonių, kad K.Brazauskienė turėtų kraustytis ir iš rezidencijos, opozicija sunerimo, jog valdžia vėl bus ją užmiršusi, rašo „Lietuvos rytas".
Konservatorius Jurgis Razma mano, kad Vyriausybė ir valdančioji koalicija jau privalėjo reaguoti į teismo išaiškinimus, o jeigu bus delsiama ir toliau, žada į jį kreiptis papildomai.
Mat rezidenciją valdanti Prezidento kanceliarija savaip aiškina Konstitucijos sargų sprendimą – esą teismas šio klausimo nenagrinėjo, todėl K.Brazauskienė gali gyventi Turniškėse tiek, kiek tik panorės.
Teismas sudėliojo taškus
Su tuo nesutinka buvęs Konstitucinio teismo teisėjas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas Stasys Šedbaras.
Anot jo, teismas pasisakė plačiau – ne tik apie rentą.
Parlamentaro nuomone, teismo išaiškinimas, kad našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali pretenduoti į išskirtines socialines išmokas, apima ir kitas dėl to įgytas privilegijas, tarp jų ir rezidenciją.
„Konstituciniam teismui pasisakius, kad vieni našliai negali būti išskiriami iš kitų, reiškia, jog prezidento našlė negali gauti daugiau už kitus.
Po teismo sprendimo aišku: bet kokios kitos papildomos privilegijos irgi negali būti skiriamos“, – neabejoja S.Šedbaras.
Nesilaikys įsikibusi
Pati K.Brazauskienė neskuba savo noru atsisakyti jai skirtos rezidencijos, bet nežada ir jos laikytis įsitvėrus: „Esu labai drausminga ir suprantu žodį „įstatymas“. Koks bus sprendimas, tokį vykdysiu.
Manęs nereikės išvežti ar išnešti, aš pati išsikelsiu.“
Nors našlė tvirtino, kad mėgaujasi gyvenimu ir nesuka galvos, kaip valdžia įgyvendins teismo sprendimą, šią savaitę paskambinusi į Vyriausybės kanceliariją ji domėjosi, ar nėra kokių pokyčių.
Mokesčiai našlės neslegia
K.Brazauskienė patvirtino kaimynų įtarimus, kad į rezidenciją Turniškėse užsuka itin retai. Vasarą dienas moteris leidžia prabangioje sodyboje Trakų rajone arba Nidoje.
Net ir atvėsus orams prezidentų ir premjero kaimynystė K.Brazauskienės netraukia – ji ketina keliems mėnesiams traukti į užsienį. „Su paukščiais į šiltuosius kraštus – pratęsti vasaros“, – paklausta, ar toli išvyks, svajingai dėstė prezidento našlė.
Todėl vasarą Turniškes aplenkiančios K.Brazauskienės mokesčiai už daugiau kaip 400 kvadratinių metrų ploto rezidencijos išlaikymą itin nesmaugia.
„Taupau. Vasarą išjungiu karštą vandenį, dujas ir moku mažiau. Esu užsigrūdinusi – joks ledinio vandens iššūkis man nebaisus. Kasdien po kibirą užsipilu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo smagiai nusiteikusi turtinga našlė.
Pasiūlymų bus žiemą
Nors Prezidentūrai turtingos prezidento našlės kaimynystė nekliūva, vis dėlto Vyriausybei teks ieškoti būdo, kaip įgyvendinti ilgai lauktą Konstitucinio teismo sprendimą.
Tai pripažino ir Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas.
Anot jo, atsižvelgdama į teismo sprendimą Seimo valdyba įpareigojo Vyriausybę parengti atitinkamų įstatymų pakeitimų projektus.
Premjero pavedimu šį darbą iki gruodžio privalanti atlikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turi pasiūlyti sprendimą ir dėl rezidencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.