Prie paminklo stribams teko pastatyti ir paaiškinimą

Miroslavo kaime (Alytaus r.) prie ketvirtą dešimtį metų stovinčio paminklo sovietiniams aktyvistams atsirado nauja atminimo lenta. Joje – kitas 1945-ųjų vasario 12 dienos įvykio aiškinimas. Miroslaviškiai jau buvo apsipratę su 1980 metais šalia bažnyčios pastatytu ir penkiakampe žvaigžde papuoštu paminkliniu akmeniu. 

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Aug 31, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:33 PM

Jame iškalta 17 pavardžių sovietinių aktyvistų, partizanų nukautų 1945 metų vasario 12 dieną užimant okupacinės valdžios įstaigas, rašo  „Lietuvos rytas". 

Niekas nesistebėjo, kad kaimynai savo giminaičiams atminti uždega žvakes ar padeda gėlių.

Bet praėjusį pavasarį apie tokį paminklą sužinojęs Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius pasipiktino ir pareikalavo iš Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko kuo skubiau jį išmontuoti.

Net pagrasino kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Partijos „Jaunoji Lietuva“ lyderį ypač papiktino šalia pavardžių iškalti sovietinę okupaciją šlovinantys žodžiai: „1945.II. 13 Miroslave buržuaziniai nacionalistai nužudė šiuos liaudies gynėjus ir tarybinius aktyvistus“.

Išgirdę, kad reikalaujama šį paminklą nugriauti, pusšimtis miroslaviškių kreipėsi į merą prašydami to nedaryti, o „vadovaujantis katalikiškomis ir žmogiškosiomis vertybėmis gerbti visų pokario aukų atminimą ir gyventi taikoje su įvairių pakraipų išsakytomis nuomonėmis“.

Žmonės pasiūlė restauruoti paminklą – nuimti penkiakampę žvaigždę ir atnaujinti pavardžių įrašus, nes dauguma šių žuvusiųjų yra taikios aukos, tik dėl ramybės įsirašiusios į liaudies gynėjų sąrašus.

„Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pasiūlė toje vietoje atidengti atminimo lentą, kuri kiekvienam primintų tuos 1945 metų vasario 12 ir 13 dienos įvykius.

O paminklinį akmenį atiduotume Kraštotyros muziejui“, – paaiškino A.Vrubliauskas.

Prieš kelias dienas šalia senojo paminklo atidengta atminimo lenta su tokiu įrašu: „Miroslave 1945 02 12 įvyko apie 100 partizanų kautynės su sovietinio režimo vykdytojais.

Sėkmingo puolimo metu Vlado Batiuškos-Žmogaus, Antano Kušlio, Broniaus Vitkausko būrių partizanai užėmė NKVD valsčiaus poskyrio bei vykdomojo komiteto pastatus, nukovė 17 sovietinių aktyvistų, paėmė karinę amuniciją, dokumentaciją, išlaisvino suimtuosius“.

Dėl paminklinio akmens stribams atminti likimo bus tariamasi su bendruomene. Gali būti rengiama ir apklausa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.