Pirmakursiai rugsėjį už keliones mokės brangiai

Prasidėjus naujiems mokslo metams pirmakursiai privalėjo spręsti dilemą: rizikuoti ir pirkti mėnesinį viešojo transporto bilietą su studentiška nuolaida maždaug už  20 Lt ar  vis dėlto įsigyti tradicinį bilietą be nuolaidos už 100 Lt. Anksčiau ką tik studentais tapusiems ir nespėjusiems atsiimti Lietuvos studento pažymėjimo (LSP) jaunuoliams būdavo siūloma kita išeitis – aukštojoje mokykloje išduodama pažyma apie studento statusą ir jo teisę  į viešojo transporto lengvatas, tačiau nuo šių metų tokios pažymos nebus dalijamos.

Lietuvos studento pažymėjimo dar neatsiėmę pirmakursiai specialių transporto lengvatoms skirtų pažymų šiemet negaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos studento pažymėjimo dar neatsiėmę pirmakursiai specialių transporto lengvatoms skirtų pažymų šiemet negaus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos studento pažymėjimo dar neatsiėmę pirmakursiai specialių transporto lengvatoms skirtų pažymų šiemet negaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos studento pažymėjimo dar neatsiėmę pirmakursiai specialių transporto lengvatoms skirtų pažymų šiemet negaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Erika Bružaitė

Sep 2, 2014, 2:08 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:56 PM

Nutarė pažymų nebeišduoti

Nemaža dalis pirmakursių nustebo išgirdę apie tai, jog kol neturės studento statusą liudijančio pažymėjimo, tol privalės už viešojo transporto bilietus mokėti visa kaina. „Šiais metais pradėjau studijas universitete, iš vyresnių draugų girdėjau, jog kiekvienais metais pirmakursiams išrašomos pažymos transporto lengvatoms, todėl paskutinėmis rugpjūčio dienomis užsisakiau LSP ir pasirinkau jį atsiimti banko padalinyje tik už poros savaičių“, – pasakojo į lrytas.lt redakciją kreipęsis pirmakursis Paulius.

Tačiau Švietimo ir mokslo ministerijai nutarus tokių pažymų nedalyti, Pauliui ir kitiems, nespėjantiems atsiimti LSP pirmosiomis rugsėjo dienomis, gali tekti net porą savaičių laukti ir į skirtingose vietose esančius universiteto fakultetus važiuoti be studentiškos 50 proc. nuolaidos, o už vienkartinį bilietą pakloti po 3,5 Lt Vilniuje, 2,4 Lt Kaune, 2,2 Lt Klaipėdoje.

LSP atsiėmė 500 pirmakursių

Tokį sprendimą priėmusi Švietimo ir mokslo ministerija ankstesniu aukštųjų mokyklų duomenų perdavimu studentų registrui pradėjo rūpintis dar pavasarį, tam kad LSP gamyba galėtų prasidėti jau rugpjūčio pabaigoje.

„Beveik visos aukštosios mokyklos spėjo iki nutarto termino, tačiau kai kurios dar nėra baigusios trečiojo priėmimo etapo ir neatidavusios savo duomenų, tačiau tai įvyks jau šią savaitę“, – teigė Švietimo ir mokslo ministerijos viceministras dr. Rimantas Vaitkus.

LSP užsisakyti dar negali ir Mykolo Romerio universiteto studentai, nes perduodant duomenis studentų registrui pasitaikė klaidų, tačiau tikimasi, jog šios aukštosios mokyklos pirmakursiai šią savaitę galės užsisakyti pažymėjimus. Nors kai kurie šio universiteto studentai dar negalėjo užsisakyti pažymėjimo, tačiau, pasak LSP koordinatorės Aurelijos Okunytės, pažymos, patvirtinančios studijų statusą viešojo transporto lengvatoms, greičiausiai nebus dalijamos.

„Specialių transporto pažymų šiais metais nuspręsta neteikti, nes paprasčiausiai tam nėra reikalo, nes studentai, užsisakę LSP, juos galėjo atsiimti jau pirmosiomis rugsėjo dienomis. Tai vakar padarė jau 500 žmonių“, – kalbėjo dr. Rimantas Vaitkus.

Nesirinkti perpildytų bankų

Kalbėdamas apie susidariusią sumaištį dėl LSP atsiėmimo, viceministras pabrėžė, jog studentai turėjo sekti aukštųjų mokyklų studentų atstovybių informaciją ir nesirinkti perpildytų banko padalinių miesto centruose ar didžiuosiuose prekybos centruose, kuriuose lankytojų srautas yra itin didelis. Užsakytas Lietuvos studento pažymėjimas yra gaminamas tą pačią arba kitą dieną ir iškart vežamas į studento pasirinktą banką. Jei pažymėjimas į banką atkeliauja anksčiau, studentui apie tai pranešama SMS žinute, ir jis gali registruotis laisvu atsiėmimo laiku. Šiuo metu pagaminta 7 tūkst. pažymėjimų, iš kurių 6 tūkst. jau pristatyti į bankų padalinius.

Antplūdis ISIC būstinėse

Tačiau išgirdę apie naujoves, savaitės ar dviejų savaičių eilėse LSP atsiėmimo laukiantys studentai ieško kitų būdų sutaupyti – jie jau paskutinėmis rugpjūčio dienomis užplūdo tarptautinį studento pažymėjimą ISIC išduodančias būstines.„Šiuo metu į mūsų būstines atvykstantis studentų srautas yra tikrai didelis, daugelis renkasi ISIC pažymėjimą, kuris pagaminamas per 5 minutes – kol prieinama prie konsultanto turint savo nuotrauką ar darantis ją mūsų būstinėse“, – kalbėjo „ISIC Lietuva“ vadovė Laura Domarkė.

Kai kuriems studentams apsimoka luktelėti ir naudotis ISIC pažymėjimu, o vėliau atsiimti LSP arba ir toliau naudotis ISIC, kuris galioja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje bei atlieka beveik tas pačias funkcijas kaip ir lietuviškas pažymėjimas.

Tų aukštųjų mokyklų studentai, kurių duomenų dar nėra studentų registre, prašomi į būstines atsinešti pažymas, adresuotas „ISIC Lietuva“ įmonei.

Klasikinis ISIC pažymėjimas kainuoja 30 Lt, o su integruotu Vilniaus ir Kauno ar Klaipėdos miestų viešojo transporto bilietu – 33 Lt. Pažymėjimas galioja 16 mėnesių. Naujas Lietuvos studento pažymėjimas kainuoja 20 Lt – jis galioja 12 mėnesių.

Baudos už važiavimą įsigijus bilietą su nuolaida ir nepateikus tai liudijančio dokumento gali siekti nuo 20  iki 100 Lt. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.