Kurio Napoleono reikia Kaunui?

Atnaujindamas Prancūzijos ūkį, Napoleonas III daug dėmesio skyrė miestų infrastruktūros sutvarkymui. Jo ir jo vyriausiojo architekto G.J.Haussmano pastangomis mes galime grožėtis šiandieniniu Paryžiumi.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Labanauskas

Sep 13, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:02 PM

Atnaujindamas Prancūzijos ūkį, Napoleonas III daug dėmesio skyrė miestų infrastruktūros sutvarkymui. Jo ir jo vyriausiojo architekto G.J.Haussmano pastangomis mes galime grožėtis šiandieniniu Paryžiumi.

1853-1856 metais architekto iniciatyva įvykdyta plataus masto Paryžiaus rekonstrukcija, per kurią buvo praplatintos miesto gatvės ir aikštės, pastatyti viadukai, įvesta kanalizacija, įrengti miesto fontanai, įrengtas geriamo vandens tiekimo tinklas. Kodėl prisiminiau būtent dabar XIX a. viduryje vykusią Paryžiaus miesto pertvarką, architektą

Haussmaną ir Napoleoną Bonapartą bei jo sūnėną Napoleoną III-ąjį? Galbūt dėl tikėtinų sąsajų su Kauno meru Andriumi Kupčinsku, kuris, palikęs miesto valdymą pavaduotojui, sugebančiam dirbti su 3 promilėmis alkoholio koncentracijos kraujyje, uoliai mokėsi karybos meno.

Pritariu šiai iniciatyvai, kiekvienas vyras turi mokėti ir būti pasiruošęs ginti Tėvynę, tačiau viskam yra savas laikas. Laikas kariauti ir laikas kurti.

Galbūt miestiečiams būtų naudingiau, jei miesto vadovas pavyzdį imtų ne iš karingojo Bonaparto, o iš jo sūnėno -reformatoriaus ir kūrėjo Napoleono III.

Sekdamas jo pavyzdžiu meras galėtų suburti tokią komandą, kuri asfaltuotų gatves ne tik prie vicemerų namų, tačiau sutvarkytų visą miesto infrastruktūrą, kad laikinoji sostinė neatrodytų tokia netvarkinga ir apleista kaip Paryžius iki Napoleono III-ojo.

Užduotis gerokai lengvesnė nei Haussmano, nes jau turime veikiantį vandentiekio tinklą ir kanalizaciją. Aišku, optimizavus jų valdymą, atpigtų šių paslaugų kaštai gyventojams.

Taip pat turime fontanus, tiesa neveikiančius, tačiau lengviau sutvarkyti nei pastatyti naujus. Ir aišku, pagrindinis dalykas - gatvės, jei jos savo pločiu ir lenkia iki rekonstrukcijos buvusias Paryžiaus gatves, tai dangos kokybė skiriasi labai nedaug.

Manau pats metas tuo (tvarkymu) užsiimti, surinkti tinkamą, kompetetingų specialistų komandą, pritraukti privatų verslą ir viešosios bei privačios partnerystės pagrindu sutvarkyti visą miesto infrastruktūrą arba leisti daryti tai tiems, kurie sugeba.

Gintautas Labanauskas yra Kauno miesto tarybos narys, frakcijos „Dirbam Kaunui“ pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.