Geros valios fondas išdalijo pinigus žydams litvakams

Ketvirtadienį Vlniuje susirinkusi Geros valios fondo GVF) valdyba išdaljo 1,5 mln. Lt žydų bendruomenėms, su kultūrine ir švietimo veikla susijusioms žydų (litvakų) organizacijoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 18, 2014, 5:41 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:42 PM

Dar anksčiau buvo išdalinta 3 milijonai litų nuo karo, holokausto nukentėjusiems žmonėms. Apie GVF pinigų dalybas pasakoję fondo pirmininkė, Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirminkė Faina Kukliansky ir Amerikos žydų komiteto Tarptautinio skyriaus direktorius Andrew Bakeris sakė, jog šiomis lėšomis turėtų būti užpildyta kultūrinio žydų paveldo tuštuma, atsivėrusi po Antrojo pasaluinio karo.

Prieš du metus Seime buvo priimtas Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymas. Pernai balandį Vyriausybė paskyrė fondą, disponuosiantį kompensacijomis už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Per dešimt metų į fondą turės būti pervesta 125 mln. litų kompensacija. Fondui skiriamos valstybės biudžeto lėšos bus naudojamos Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo projektams Lietuvoje finansuoti.

Šį ketvirtadienį Amerikos žydų komiteto atstovas A.Bakeris sakė, jog iš 3 mln.Lt, skirtą kompensacijoms nuo holokausto nukentėjusiems, išlikusiems gyviems žydams litvakams buvo skirta iš pradžių po simbolinę 600 Lt. sumą, vėliau bus duota daugiau.

Pinigai išdalinti apie 1,5 tūkst. nuo holokausto nukentėjusiems žmonėms.

Paklaustas, kodėl Valstybės kontrolė anksčiau turėjo priekaištų dėl GVF lėšų skirstymo (nebuvo panaudoti visi pinigai), A.Bakeris atsakė: „Galbūt nesuprastas mūsų principas. Pusę pinigų mes paskirstome tučtuojau, pusę laikome atsargai, jeigu prireiktų staiga iškilusioms reikmėms. Tarkime, per metus gauname apie 12 mln.Lt, tai 6 mln.Lt naudojame, o pusę laikome rezervui“, - paaiškino amerikietis.

LŽB pirmininkė F.Kukliansky sakė, jog naujai išdalinti 1,5 mln.Lt skirti žydų kultūros paveldo, švietimo projektams.

„Žinoma, mes negalėjome skirti pinigų visiems projektams. Pavyzdžiui, Kauno žydų bendruomenė prašė finansuoti net 10 projektų, tiek pinigų skirti negalėjome“, - tikino F.Kukliansky.

A.Bakeris teigė susitikęs su Lietuvos vyriausybės kancleriu, Užsienio reikalų ministerijos pareigūnais. Su jais kalbėta, kad būtina aiškiai nustatyti žydų kapaviečių, masinio naikinimo vietų ribas.

„Labai svarbu atgaivinti žydų kultūros paveldą, kuris kol kas neatsispindi Lietuvos švietimo programose. Apie žydus Lietuvoje žinoma daugiausiai iš holokausto temos. Bet buvo ne vien tai, žydai čia gyveno šimtus metų, paliko gilų pėdsaką Lietuvos kultūros kelyje“, - kalbėjo A.Bakeris.

Antrojo pasaulinio karo metu Lietuvoje 1941 - 1944 m. buvo nužudyta apie 250 mln. žydų. Faktiškai buvo sunaikinta beveik visa iki tol gausi žydų tautinė mažuma Lietuvoje, apie 90 - 95 proc. mūsų šalies žydų. Holokaustą Lietuvoje organizavo hitlerinės Vokietijos naciai. Deja, žydus žudė ir dalis lietuvių "baltaraiščių".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.