Geriau vieną duobę užlyginti negu dešimt nufotografuoti

Visas pasaulis vėl išgirdo apie Kauną! Šįkart miestui dėmesio

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 20, 2014, 7:40 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 7:54 AM

Jos skaitytojams šis pranešimas turbūt įsimins labiau negu „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje arba pirmasis „Ryanair“ skrydis iš Londono į kuklų oro uostą pakaunėje. Kas gi taip išgarsino Kauną? Ogi nacionaliniu paveldu pramintos gatvių duobės.

Aktyvaus laisvalaikio grupe „Ž999“ pasivadinusi jaunų kauniečių kompanija surengė fotosesiją, kurios metu mėgino šmaikščiai perteikti situaciją Kauno gatvėse.

„Kauno gatvių duobės tokios didelės, kad jas galima supainioti su baseinais. Vaizdas toks, lyg būtų išsiveržę ugnikalniai“, – rašoma BBC tinklalapyje. Nuotraukose užfiksuoti duobėse neva nardantys, žvejojantys ar prie jų romantiškai iškylaujantys jaunuoliai.

Autorius pridūrė, kad Lietuvoje eismo saugumas išlieka labai didelė problema, o pagal mirčių keliuose skaičių šalis 2013-aisiais užėmė pirmąją vietą visoje Europos Sąjungoje.

Geras humoro jausmas – puikus dalykas. Jau anksčiau juo mėgino sublizgėti kai kurie miesto politikai – jie net surengė didžiausios duobės nuotraukų konkursą, o jo dalyvius viliojo vertingais prizais.

Galima tik spėlioti, ar grupės „Ž999“ narius įkvėpė politikų iniciatyva, tačiau rezultatas visai neprastas. Miesto įvaizdžiui smogta taip stipriai, kad net neaišku, kaip jį pataisyti. Nepadės nei šūsnis gražuolių nuotraukų, nei legendos apie pigų ir skanų alų.

Ką dabar apie Kauną gali pagalvoti nuošalaus Anglijos ar Prancūzijos miestelio gyventojas, kuriam reikėjo pastangų prisiminti, kur yra Lietuva, ir jau tikrai nieko nebuvo girdėjęs apie Kauną?

Vaizdas maždaug toks: žengiant mieste į gatvę galima nusilaužti koją, o jeigu vis tik pavyks rasti lygesnę vietelę, tai jau tikrai partrėkš automobilis. Turbūt tai bus senas BMW.

Gaila, kad apie Kaune siautėjančius išprotėjusius BMW vairuotojus, kurie vos paleidę variklį praranda sveiką nuovoką, šįkart neužsiminta. Gal net BMW koncerno vadovai būtų atkreipę į Kauną dėmesį ir net atlikę tyrimus, kaip kauniečių psichiką veikia šio automobilių gamintojo ženklas.

Tyrinėjant aktyvaus laisvalaikio grupės „Ž999“ tinklalapį galima pamanyti, kad jos narių energija tiesiog veržiasi per kraštus. Jaunuoliai mėgsta aktyvų poilsį gamtoje, imasi jėgos ir miklumo reikalaujančių žaidimų, žygių.

Fotosesija prie Kauno duobių – taip pat ne vienintelis pokštas. Visai neseniai dėvėdami dujokaukes jie vaikštinėjo po Vilnių, o vėliau sugužėjo į maršrutinį autobusą.

Linksminti praeivius tikrai nėra blogas dalykas, tačiau galbūt šie aktyvaus gyvenimo mėgėjai galėtų imtis ir prasmingesnio užsiėmimo. Žinoma, jie negali suremontuoti gatvių ar nutiesti naujų dviračių takų, tačiau galima sugalvoti paprastesnių iššūkių, kuriems nereikia didelių finansinių išteklių.

Tarkim, išvaduoti iš šiukšlių Kauno marių pakrantę, o galbūt net nutverti ir viešai išjuokti šiukšlintojus. Panašiai galima nubausti vairuotojus, kurie automobilių ratais jau niokoja ne tik pieveles, bet ir gėlynus. Tokia veikla veikliųjų jaunuolių tinklalapyje neatsispindi.

Manykime, kad jie labai kuklūs ir viešai nesigiria gerais darbais, tačiau tiek jiems, tiek kitiems kauniečiams vertėtų priminti: reikalaudami aukščiausios kokybės miesto savivaldybės tarnautojų paslaugų, pagalvokime, ką galime nuveikti patys.

Ar labai sunku šiukšlių maišą įmesti į konteinerį, o ne palikti greta jo? Ar reikia didelių pastangų ir ypatingų gebėjimų statybiniu laužu užpilti bent didžiausias kieme besiveriančias duobes?

Prisiminkite, kada siūlėte kaimynams surinkti pinigų laiptinės remontui arba girdėjote tokį jų pasiūlymą. O kai laiptinėje perdega lemputė, kantriai laukiate, kol naują įsuks kažkas kitas. Turbūt už ją išleisti du litai būtų nepakeliamas smūgis šeimos biudžetui. Geriau tamsoje nusisukti sprandą. 

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.