Lietuvos teatro gerbėjai nusilenks Maskvai

Skleidžiama Rusijos propaganda ne juokais gąsdina Kremliaus veikimą suvokiančią Lietuvą. Spalio 11 ir 12 dienomis į nacionalinį rusų dramos teatrą atvyksta Maskvos muzikinis teatras „Na Basmanoj“. Pasipiktinimų audrą sukėlė reklaminis plakatas, kuriame puikuojasi didelė Rusijos vėliava ir imperinis erelis. 

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Žičkevičiūtė

Oct 3, 2014, 3:33 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:07 PM

„Muzikinis Rusijos teatras tik nuomojasi salę Lietuvos rusų dramos teatre. Yra sudaryta patalpų nuomos sutartis, – lrytas.lt sakė teatro atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė. – Į ją įeina komunaliniai mokesčiai: vanduo, elektra, scenos nuoma. Maskvos teatras ne pirmą kartą bus mūsų scenoje.“

Paklausus, kas yra reklaminio plakato dailininkas, teatro darbuotoja teigė, kad tai yra Maskvos atstovo darbas.

„Šiuo metu į spektaklį „Kairiarankis“ parduotas 171, o į vaikišką spektaklį „Aladinas“ – 145 bilietai. Tai bendri skaičiai per abi dienas“, – teigė E.Ivanauskaitė.

Kai kurie rėmėjai atsisakė remti Maskvos teatro „Na Basmanoj“ gastroles Lietuvoje. Esą neketinama dalyvauti propagandinėje akcijoje ar kitos valstybės informaciniame kare.

Vilniaus universiteto dėstytojas, propagandos specialistas Mantas Martišius sako, kad Maskvos teatro plakate kriminalo neįžvelgia.  

„Panaši situacija būtų, jeigu lieptų nuimti geltoną, žalią, raudoną vėliavą ir Vytį. Aišku, neturėtų būti sovietinių simbolių, kurie draudžiami įstatymo“, – lrytas.lt kalbėjo M.Martišius.  

Propagandos specialistas sutinka, kad galimybė pelnyti prielankumą yra, tačiau turėtų būti vykdomas nuolatinis procesas: „Uždrausti valstybinių herbų ar vėliavų negalima. Žinoma, tai gali pakankamai išprovokuoti. Vienas spektaklis, išleista knyga ar kino filmas tokio poveikio nepadarys.“

Po kojomis – Holivudas

Liepos mėnesį dėl krizės Ukrainoje Lietuva uždraudė į šalį atvykti keliems Rusijos piliečiams, kurie susiję su „agresyvia propagandos ir smegenų plovimo kampanija“. Tokių sankcijų ėmėsi Užsienio reikalų ministerija.

Tiesa, užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas atsisakė atskleisti asmenų pavardes, sakydamas, jog tai daryti draudžia įstatymai, bet pridūrė, kad taip Lietuva iš dalies solidarizuojasi su kaimynine Latvija, kuri į savo juodąjį sąrašą įtraukė popmuzikos atlikėjus Olegą Gazmanovą, Josifą Kobzoną ir Alą Perfilovą, žinomą Valerijos sceniniu vardu. Vasarą visi trys atlikėjai ketino dalyvauti kasmet Rusijos prodiuserių Jūrmaloje rengiamame popmuzikos festivalyje „Naujoji banga“.

Vilniuje į didžiausią verslo ir lyderystės konferenciją Vidurio Europoje „Forum One“ spalio 23–25 dienomis atvyks ir Holivudo mušeika vadinamas Jeanas Claude’as Van Damme’as. Nors 53-ejų belgų aktorius arbatos su Vladimiru Putinu negeria, yra Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo draugas.

Kaukazo banditų vadu neretai pavadinamas R.Kadyrovas kovinių filmų žvaigždę sugebėjo suvilioti pinigais. Prieš porą metų kilo skandalas, kai J.C.Van Damme’as ir Holivudo žvaigždė Hilary Swank dalyvavo R.Kadyrovo gimtadienio šventėje Grozne.

Po apsilankymo Čečėnijoje aktorius sulaukė kritikos iš tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“, tačiau per daug jos nesureikšmino.

Lyderių forume „Forum One“ Holivudo aktorius kalbės apie atkaklumą, šlovę, godumą, nuopuolį ir apie tai, kaip gavus dvigubą smūgį rasti jėgų vėl atsikelti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.