Rudens vakarais - užsiėmimai apie kultūrą „žaliems“

Pernai rudenį į pirmus užsiėmimus pakvietusi „Mūsų studija“ šių metų spalį pradeda naujomis programomis ir džiaugiasi ankstesnių programų dalyviais, sugrįžtančiais į studiją. Vilniaus centre įsikūrusios laisvalaikio studijos „Mūsų studija“ siūlomos programos - tarsi „būreliai“ apie kultūrą suaugusiems.

„Mūsų studijoje“ vyksta užsiėmimai, kurių metu jų dalyviai klausosi kino, mados istorijos, teatro, muzikos, meno istorijos, literatūros paskaitų.<br>lrytas.lt nuotr.
„Mūsų studijoje“ vyksta užsiėmimai, kurių metu jų dalyviai klausosi kino, mados istorijos, teatro, muzikos, meno istorijos, literatūros paskaitų.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 6, 2014, 5:53 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:34 AM

Čia vyksta užsiėmimai, kurių metu jų dalyviai klausosi kino, mados istorijos, teatro, muzikos, meno istorijos, literatūros paskaitų, dalyvauja diskusijose ir aptaria aktualius kultūrinius įvykius.

- „Mūsų studija“, pristatydama savo veiklą, pabrėžia „vertingą laisvalaikį“. Ką Jums reiškia „vertingas laisvalaikis“?

- „Mūsų studijoje“ vertingas laisvalaikis – tai laikas, skirtas praplėsti kultūriniam akiračiui. Siūlom darbo dienos vakarą praleisti klausantis paskaitų apie meną, literatūrą, mados istoriją, teatrą, kiną, istoriją, muziką.

Pažadame, kad vertingai bus praleistos ne tik valandos „Mūsų studijoje“ – čia įgytos žinios atvers akiratį ir leis pasirinkti tai, kas vertinga ir įdomu teatruose ir kino teatruose, galerijose ir parodose.

- Ar tai reiškia, kad užsiėmimuose aptariamos ir kultūrinio Lietuvos gyvenimo aktualijos?

- Taip, mūsų dėstytojai patys aktyviai dalyvauja šalies kultūriniame gyvenime ir su programų dalyviais dalinasi savo patyrimais, įžvalgomis apie aktualius kultūrinius renginius, kartu ragina pamatyti tai, kas vertinga tuo metu rodoma kino salėse ar teatro scenose, parodose ar galerijose.

Praeitą sezoną meno istorijos programos dalyviai kartu su dėstytoja Aiste Paulina Virbickaite aplankė ne vieną dėmesio vertą parodą, teatro programą dėstytojas Vaidas Jauniškis papildė dalyvių išvyka į teatro užkulisius, o kartu matytų spektaklių aptarimas tapo svarbiu paskaitos pradžios elementu. Kino kritikė Rasa Paukštytė padėjo susidėlioti prioritetus „Kino pavasario“ programoje, o su literatūrologe Jūrate Čerškute skaitėm naujai knygynuose pasirodžiusias lietuvių ir užsienio šiuolaikinių autorių knygas.

- Ką naujo „Mūsų studija“ siūlo šį rudenį?

- Nuo spalio mėnesio pradėsim dvi naujas programas – „Tūkstantmečiais nekintanti seksuali mada“ ir „Atrastinos istorijos: ką ir kaip mums pasakoja šiuolaikinė lietuvių literatūra“.

Mados istorijos programos lankytojai turės galimybę susipažinti su kostiumo istorijos laikmečiais, įvertinti istorinius, socialinius ir psichologinius veiksnius, kurie įtakojo aprangos raidą nuo senovės Egipto (kur gimė tūkstantmečius nekintanti seksuali mada - prisiminkime Senovės Egiptiečio kostiumą!) iki šių dienų.

Dėstytoja Renata Maldutienė - Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros docentė, domisi kostiumo istorija, šiuolaikine mada, mados tendencijomis ir mados interpretacija. Mados istorijos studijoje praleistas laikas padės geriau orientuotis šiuolaikinės mados erdvėje, suprasti ir atskirti mados stilius, vertinti mados tendencijų kitimo priežastis.

Literatūros programos lankytojams siūlome susipažinti su dviem pastaraisiais lietuvių literatūros dešimtmečiais – apie tai įdomiai, netikėtai, nepamiršdama istorinio konteksto ir tuometinių realijų ir nenuslėpdama rašytojų biografinių niuansų klausytojams pasakos literatūrologė Jūratė Čerškutė, jai talkins istorikas Aurimas Švedas. Į literatūros programos paskaitas kviestume ateiti visus, kuriems įdomi ar rūpi lietuvių literatūra: ir tuos, kurie nori pratęsti po mokyklos nutrūkusią pažinti su ja, ir tuos, kurie visai nėra jos skaitę.

- Kas yra „Mūsų studijos“ lankytojai? Supratome, kad jūs orientuojatės į dirbančius žmones – bet ar lengva juos vėl pasodinti į mokyklinį suolą? Gal dar ir namų darbus tenka ruošti?!

- Mūsų lankytojai - tai smalsūs, pozityvūs, atviri žinioms ir bendravimui žmonės. Taip, dauguma jų į užsiėmimus atkeliauja iškart po darbo, bet mes jų tikrai nesodiname į mokyklos laikus primenantį suolą – mūsų lankytojai paskaitų klausosi patogiai įsitaisę fotelyje ar sofoje, mėgaudamiesi kvapnia arbata ir jaukia aplinka.

O dėl namų darbų – jie nėra privaloma programos dalis, tačiau, norit tikėkit, norit ne, jų kartais pasiprašo patys programų lankytojai!

Beje, nors tik vienos iš programų pavadinime figūruoja žodis „žaliems“, raginčiau nepasidrovėti ateiti į užsiėmimus tuos, kurie jaučiasi „žali“ bet kurioje iš kultūrinio gyvenimo sričių – „Mūsų studija“ padės užpildyti kultūrinio išsilavinimo spragas ir padės išsirinkti, kokius renginius verta aplankyti, ką būtina perskaityti, ko ieškoti vienoje ar kitoje parodoje.

Turėsite bazines žinias, pagrindus meno ar mados istorijos, teatro, literatūros ar kitoje srityje, kuriuos detalėmis galėsite pildyti jau savo patirtimi.

Džiugina ir tai, kad pabaigę vieną programą jos lankytojai tampa kitos programos dalyviais – tai geriausias mūsų darbo įvertinimas!

Plačiau: www.musustudija.lt, www.facebook.com/musustudijalt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.