Dėl Bažnyčios prašys Seimo balsuoti iš naujo

Konservatorių Jurgio Razmos ir Vilijos Aleknaitės Abramikienės užregistruotos visuomenės informavimo įstatymo pataisos nustebino ne tik visko mačiusius politikos senbuvius, bet prie įvairių politikų pokštų pratusią šalies žiniasklaidą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-21 10:11, atnaujinta 2018-01-25 06:42

Antradienio rytą Seimo švietimo mokslo ir kultūros komitete dar kartą buvo aptartos minėtos įstatymo pataisos, mat tą pačią dieną numatytas balsavimas dėl jų priėmimo.

Prašys Seimo balsuoti iš naujo

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė pradėdama posėdį kalbėjo: „Balsavome prieštaraudami darbo grupės rezultatui. Ar įstatymas kuriamas tik tam, kad būtų parašytas, ar tam, kad jis veiktų“.

Komitete balsuojant dėl J.Razmos siūlymo, jog inspektorių penkeriems metams skiria Seimas iš kandidatų, kurias pasiūlo asociacijos, didžioji komiteto narių dalis pareiškė susilaikantys.

Daug diskusijų kilo ir dėl siūlymo įtraukti ir vyskupų konferenciją kaip vieną iš šalių, galinčių dalyvauti sprendžiant žurnalistų etikos klausimus. LŽS vadovo D.Radzevičiaus teigimu, vienos konfesijos atstovų dalyvavimas gali sukelti kitų konfesijų nepasitenkinimą. „Norime aktyvinti darbą su visomis visuomenės grupėmis, bet nei vienos jų neišskiriant“, - teigė D.Radzevičius.

A.Pitrėnienė teigė yra pasiruošusi kreiptis į Seimą ir reikalauti dar kartą perbalsuoti dėl J.Razmos siūlomų pataisų. „Sunku pasakyti, kaip Seimas į tai reaguos. Mane pavers bedieve. Gal reikia kreiptis, kad posėdžio metu būtų leidžiama paaiškinti situaciją“, - svarstė Seimo narė.

Seimo narių J.Razmos ir V.Aleknaitės-Abramikienės pateiktame siūlyme nurodoma, kad vietoje Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos (LŽLEK) reikia įkurti Asociaciją, kurią sudarytų Lietuvos žurnalistų sąjunga bei draugija, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos radijo ir televizijos asociacija, Lietuvos kabelinės televizijos asociacija, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių asociacija.

Parlamentaras J.Razma siūlo, kad naujosios organizacijos nare būtų ir Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Tai reiškia, kad Katalikų bažnyčiai bus ne tik suteikta teisė vertinti žurnalistų darbą ir bei spręsti dėl etiškų ir neetiškų leidinių.

Naujosios pataisos numato, kad inspektorių penkeriems metams skirtų Seimas iš kandidatų, kuriuos pasiūlytų asociacijos. Pabrėžtina, kad būtina asociacijos veiklos sritis – rūpinimasis visuomenės apsauga nuo žalingo informacijos poveikio, tad bažnyčia yra bene labiausiai atitinkanti minėtą reikalavimą institucija.

Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė kalbėdama apie apie galimus tokius įstatymo pakeitimus teigė, kad net Konstitucijoje nurodoma, jog Bažnyčia yra atskirta nuo valdžios. Kitas aktualus momentas – leidimas vienos konfesijos atstovams dalyvauti priimant sprendimus neabejotinai pažeidžia kitų konfesijų teisę dalyvauti procese ir kaip pati Bažnyčia vertintų žurnalistų rašinius apie jos veiklą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.