Seimo nariai privalo rodyti pavyzdį mokesčių mokėtojams

Kas viešpaties – viešpačiui, kas ciesoriaus – ciesoriui. Šie žodžiai – tikintiesiems  gerai žinomo Kristaus posakio iš Šventojo rašto dalis.

G.Labanauskas mano, jog Seimo nariai turi rodyti pavyzdį, kaip sąžiningai mokėti mokesčius.<br>E.Vaitkūnaitės nuotr.
G.Labanauskas mano, jog Seimo nariai turi rodyti pavyzdį, kaip sąžiningai mokėti mokesčius.<br>E.Vaitkūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Labanauskas

Oct 26, 2014, 7:59 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:49 PM

Taip Jėzus atsakė į klausimą, ar reikia mokėti mokesčius. Mūsų dažnai pavyzdingais laimomi amerikiečiai (anaiptol ne visada pagrįstai) dažnai mėgsta pajuokauti, esą gyvenime yra du neišvengiami dalykai: mirtis ir mokesčiai. Lietuvos valdžios vyrai ir moterys taip pat neretai iš tribūnos postringauja apie sąžiningą mokesčių mokėjimą, apie tai, kad be jų (visų Lietuvos piliečių sąžiningai sumokėtų mokesčių) valstybė pasmerkta žlugti, nepajėgdama apsiginti nuo išorės priešų, neužtikrindama tvarkos ir rimties šalies viduje, negalėdama vykdyti socialinių programų.

Todėl steigiami prizai sąžiningiausiai mokesčius mokantiems verslininkams, vykdomos baudžiamosios akcijos prieš smulkiuosius turgaus prekeivius, tačiau pasigendama vieno – asmeninio pavyzdžio.

Tačiau jo ir negali būti. Valdžios vyrai ir moterys nemoka sąžiningai mokesčių, o tik liepia tai tai daryti kitiems. Tuo nesunku įsitikinti panagrinėjus, kokias pajamas gauna ir nuo kokių pajamų atskaičiuojami mokesčiai Seimo nariams, skirtumą.

Tiesa tokia, kad nemaža dalis įstatymų leidėjų atlygio neapmokestinama mokesčiais, o išmokama įvairių kompensacijų pavidalu (priedai už stažą, lėšos reprezentacinėms išlaidoms ir parlamentinei veiklai).

Vien tik išlaidos parlamentinei veiklai vykdyti siekia per du tūkstančius litų. Panaši ydinga praktika taikoma ir savivaldybių tarybos narių atžvilgiu.

Savivaldybių tarybų nariai dalį atlygio gauna kaip kompensaciją už degalus, kanceliarines prekes, telefoninių pokalbių ir pašto išlaidas nuo kurio neskaičiuojami ir nemokami teisės aktų nustatyti privalomi mokesčiai, valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Neretai tos kompensacijos prilygsta medicinos sesers ar mokytojo darbo užmokesčio dydžiui, skirtumas tik toks, kad vieni susimoka visus mokesčius, o kiti tik liepia juos mokėti.

Mūsų žmonės ne kvaili, jie mato dvigubų standartų taikymą, todėl, kol nesudarysime visiems vienodų sąlygų, kalbėti apie sąžiningą mokesčių mokėjimą, kovą su šešėliniu verslu yra tuščios kalbos.

Be abejo, už darbą mokėti reikia, priešingu atveju gyvensime pagal sovietinius papročius, kai dalis žmonių vaizdavo, kad dirba, o kita dalis vaidino, kad jiems už tai moka.

Tik manau, kad tiek Seimo, tiek savivaldybių tarybų nariai gali patys savarankiškai nuspręsti, kiek pinigų skirti kanceliarinėms išlaidoms, kiek kurui, o kiek išleisti savo ir savo šeimos išlaikymui, svarbu nuo visko neužmiršti susimokėti mokesčius.

Todėl Seimas turėtų priimti įstatymų pataisas, pagal kurias visų lygių valdžios atstovams būtų panaikintos neapmokestinamos išmokos (priedai) ir mokėti didesnį ar mažesnį atlyginimą, priklausomai nuo darbo sudėtingumo ir krūvio.

Ir nuo šio atlyginimo būtų atskaitomi visi mokesčiai.

Gintautas Labanauskas yra visuomeninio judėjimo "Dirbam Kaunui" pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.