Homoseksualios pasakos pas skaitytojus grįš per teismą?

Vilniaus miesto apylinkės teismui apskųstas Lietuvos edukologijos universiteto sprendimas nustoti

Neringos Dangvydės slapyvardžiu pasirašytą Neringos Mikalauskienės knygą išleido Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, lėšas šios knygos leidybai, apie 7 tūkst. litų, skyrė Kultūros ministerija.<br>M.Kulbio nuotr.
Neringos Dangvydės slapyvardžiu pasirašytą Neringos Mikalauskienės knygą išleido Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, lėšas šios knygos leidybai, apie 7 tūkst. litų, skyrė Kultūros ministerija.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 5, 2014, 12:41 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 6:28 AM

„Pašmaikštaujant būtų galima pacituoti lietuvių liaudies pasaką apie Sigutę, kai ragana supykusi išsuko šuneliui pirmą koją, paskui dar visas, ištraukė liežuvį, o kitą dieną nebebuvo kas perspėja, tad Sigutė ėjo, įpuolė į žarijų duobę ir sudegė, ir taip toliau. Kraupių pasakų pilna, bet jų niekas nežymi „N-14“ ir niekas jų neriboja, tačiau ribojama pasaka, kurioje nebuvo jokių smurto scenų, jokių kraupių epizodų ar akivaizdžiai netinkamų tam tikros amžiaus grupės skaitytojams epizodų. Situacija yra paremta subjektyviais diskriminaciniais pagrindais, teisėtumo požiūriu tokios praktikos toleruoti negalima, todėl ne tik autoriaus teises, bet ir teisinės valstybės ir laisvės principą mėginsime apginti per teismą“, – spaudos konferencijoje Seime sakė teisininkas Aivaras Žilvinskas, atstovaujantis Tolerantiško jaunimo asociacijai.

Pasak jo, teismui apskųstas Edukologijos universiteto sprendimas knygą „Gintarinė širdis“ pašalinti iš prekybos, kitų platinimo taškų ir nustoti platinti. Pasakų knygą kaip pavojingą vaikams yra įvertinusi Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, tačiau Lygių galimybių kontrolieriaus institucija laikosi kitokios nuomonės.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba šiemet gegužę paskelbė, kad pasakos, kuriose pasakojama apie karalaitės ir batsiuvio dukters bei karalaičio ir siuvėjo meilę, daro neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų. „Tokios pasakos, kurios pateikia vienos lyties porų santykius kaip normalius ir savaime suprantamus, vaiko trapiai besiformuojančiai pasaulėjautai yra kenksmingos, per invazyvios, direktyvios ir manipuliatyvios“, – rašoma Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertų grupės išvadoje.

Šią išvadą sukritikavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. Lygių galimybių kontrolierės pareigas einanti Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pranešė, kad pasigedo gilesnės analizės, išsamesnės argumentacijos, tikslesnių paaiškinimų, aiškesnių vertinimo kriterijų, galimo priežasties ir pasekmės ryšio atskleidimo. „Galbūt derėtų giliau paaiškinti, kodėl pasakos yra kenksmingos“, – rašyta E.Žiobienės tarnybos išplatintame pranešime spaudai.

Neringos Dangvydės slapyvardžiu pasirašytą Neringos Mikalauskienės knygą išleido Lietuvos edukologijos universiteto leidykla, lėšas šios knygos leidybai, apie 7 tūkst. litų, skyrė Kultūros ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.