Ukrainiečius sušildys kauniečių megztos kojinės

Nuo karo veiksmų kenčiantiems Ukrainos gyventojams ranką ištiesė ir geraširdžiai kauniečiai. Kovotojus ir jų šeimas remia net senjorai, kurie patys priversti skaičiuoti kiekvieną litą.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2014-11-10 15:50, atnaujinta 2018-01-21 21:07

Kauno kultūros centre įsikūrusios draugijos „Bočiai“ patalpos nuo praėjusios vasaros pabaigos iki šios savaitės buvo užgriozdintos maišais ir dėžėmis. Jose – humanitarinė pagalba, skirta padėti nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams išgyventi artėjančią žiemą.

Sudėtingoje padėtyje atsidūrusiems Ukrainos gyventojams senjorai surinko drabužių, maisto produktų ir kitų reikalingų daiktų. Jie kartu su kitų Lietuvos žmonių suaukota pagalba netrukus pasieks kovų nuniokotas Ukrainos vietoves.

Įteikė ir angelą sargą

„Reikšdami solidarumą su kenčiančiais Ukrainos žmonėmis dar praėjusį pavasarį organizavome renginį Ukrainai palaikyti. Jo metu šios šalies atstovams įteikėme pašventintą angelą sargą, kuris buvo perduotas Ukrainos Radai.

Vasarą paskelbėme pagalbos rinkimo akciją. Mūsų tikslas – sukaupti ir paaukoti šiltų drabužių, avalynės, patalynės ir konservuotų maisto produktų. Į šį raginimą atsiliepė per tris dešimtis gailestingų senjorų“, – tvirtino „Bočių“ vadovė Marija Garšvienė.

Nors pensininkai patys priversti taupyti, nukentėjusiems nuo karo ukrainiečiams jie pirko aliejaus, kitų konservuotų maisto produktų. Garbaus amžiaus sulaukę kauniečiai taip pat nepagailėjo šiltų striukių, liemenių, megztinių, kepurių, šalikų, pirštinių, kojinių. Vienus drabužius senjorai pirko ar traukė iš savo spintų, kitus mezgė ir nėrė.

Nesustirs net šaltyje

„Nuo rugsėjo pradžios numezgiau 13 porų vyriškų kojinių. Visos jos skirtos Ukrainą ginantiems kovotojams. Manau, kad mūvėdami šiltas kojines kareiviai žiemą tikrai nesušals“, – įsitikinusi 83 metų kaunietė Elena Jaugienė.

Moteris tikino, jog siūlų kojinėms megzti sunešė jos kaimynės. Visos E.Jaugienės rankų darbo kojinės – vilnonės. Daugiau nei pusę jų moteris numezgė iš šuns vilnos, kuri ypač šilta, neleidžia kojoms prakaituoti ir net turi gydomųjų savybių.

Ne vieną porą vilnonių kojinių, keletą megztinių ir šalikų numezgė ir draugijos pirmininkė M.Garšvienė.

91 metų kaunietė Stanislava Čepinskienė ukrainiečiams nepagailėjo aliejaus ir kitų konservuotų produktų, o 80 metų Janina Kudirkienė, be maisto produktų ir šiltų megztų drabužių, Ukrainos gynėjams atnešė patalynės.

Dosniai atvėrė širdis

Praėjusį antradienį Kauno senjorų aukoti daiktai ir maistas buvo nugabenti į Lietuvos „Caritas“ organizacijos būstinę Kaune, iš kur kartu su kitų Lietuvos žmonių surinkta labdara šio mėnesio viduryje turėtų pasiekti Ukrainą.

Spalio pradžioje Lietuvos „Caritas“ kartu su septynių vyskupijų centrais ir Ukrainos ambasada Lietuvoje paskelbė humanitarinę pagalbos Ukrainos žmonėms akciją.

„Iš Ukrainos „Caritas“ organizacijos sulaukėme pagalbos šauksmo dėl sudėtingos padėties, kurioje atsidūrė nuo karo veiksmų nukentėję ukrainiečiai, savo šalyje priversti tapti pabėgėliais. Jų skaičius kasdien auga. Paremti Ukrainą svarbu dabar, kai artėja šaltasis periodas. Juk be pastogės likusiems žmonėms trūksta būtiniausių daiktų“, – sakė Kauno arkivyskupijos „Carito“ atstovė Viktorija Maknauskaitė.

Per mėnesį lietuviai itin dosniai aukojo ukrainiečiams, ypač aktyvūs buvo kauniečiai ir kitų didžiųjų miestų gyventojai.

„Žmonių gerumas ir noras pagelbėti Ukrainos tautai pranoko mūsų lūkesčius. Sulaukėme daugybės šiltų drabužių, avalynės, maisto, sauskelnių vaikams, kitų būtinų daiktų“, – tvirtino V.Maknauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.