A. Račas norėtų užšaldyti D. Grybauskaitę

Vaikino iš provincijos sukurta daina „Šėtone, prašau“ skamba visu garsu jau gerą savaitę. Nors vaiko teisių apsaugos specialistai užsimojo užčiaupti ironiškų filmukų kūrėją, o pareigūnai atėmė kompiuterius ir telefonus, šie veiksmai sukėlė priešingą efektą.

„Šėtone, prašau, nupirki mano sielą už leidimą taškyti Grybauskaitės galvą į sieną", - tokias eiles paskelbė A.Račas.
„Šėtone, prašau, nupirki mano sielą už leidimą taškyti Grybauskaitės galvą į sieną", - tokias eiles paskelbė A.Račas.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 18, 2014, 3:13 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 4:38 AM

Už Vaidotą Grincevičių mūru stojo menininkai ir muzikantai. Jų nuomone, taip  varžoma kūrybos laisvė. Bet to, ką įžvelgė vaiko teisių gynėjai – smurto manifesto, menininkai dainoje neįžvelgė.

Ragina nubausti dainos autorių

Kiek kitokios nuomonės yra visuomenės veikėjas Artūras Račas. Savo tinklaraštyje jis stebėjosi, kad jaunąjį kūrėją kas nors dar vadina menininku, o jo dainą – kūryba. A.Račo nuomone, nors už smurto kurstymą V.Grincevičius turėtų būti nubaustas, bet pareigūnų pasirinktos priemonės, pavyzdžiui, daiktų konfiskavimas, buvo neadekvačios situacijai.

„Aš esu už tai, kad Vaidotas būtų nubaustas dėl to, kad skatino smurtą. Tačiau tam nereikia atimti kompiuterių, vaizdo kamerų ar kėdžių ir stalų. Mano supratimu, tai tarpusavyje nėra susiję“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie smurto propagavimą, vyras siūlė diskutuoti. Pavyzdžiui, kaip visuomenė būtų reagavusi, jeigu dainoje žodis „vaikas“ būtų pakeistas kuo nors kitu? Tarkime, kas nutiktų, jeigu jis Vilniaus Arkikatedroje padainuotų štai tokį kupletą:

„Šėtone, prašau, nupirki mano sielą už leidimą taškyti Grybauskaitės galvą į sieną,

Pyktis manyje verda kiekvieną dieną, tai daug dažniau nei mano mama man verda pieną;

Jeigu pagaučiau Grybauskaitę galėčiau jos mėsą suvalgyt, sušaldyt,

Kaulus vietoj malkų suskaldyt.“

A.Račas pateikė dar vieną pavyzdį. Antai Vytautas Šustauskas duetu su Juliumi Panka sinagogoje sudainuotų tą patį kupletą, tik dar kitaip: Šėtone, prašau, nupirki mano sielą už leidimą taškyti žydų galvas į sienas".

Skatina diskusiją, o ne smurtą

„Kai visi aiškina, kad tai yra kūryba ir nieko bloga, aš uždaviau klausimą: jeigu tuos vaikus pakeistume kita grupe ar asmeniu, ar tada mūsų reakcija būtų tokia pati? Tai gali būti moterys, gali būti gėjai, žydai, Grybauskaitė ar Račas. Tai kūryba ar ne?“ – klausė A.Račas.

Bet kuo A.Račo perfrazuoti stulpeliai skiriasi nuo Vaidoto dainos? Nes tokiu atveju, dėl smurto ir neapykantos kurstymo pareigūnai galėtų apsilankyti ir pas A.Račą.

Žurnalisto nuomone, Vaidotas nekvietė diskusijai ir nepateikė klausimų – priešingai nei jis, todėl jo perfrazuotas dainos stulpelis neskatina smurtauti.

„Vaidoto dainoje, mano supratimu, nėra klausimų. Tuo ir skiriasi diskusija nuo atviro skatinimo“, – pabrėžė pašnekovas.

Policija, išgirdusi apie šias naujas kūrybinės minties apraiškas, kol kas nepateikė jokio atsakymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.