Į ministeriją iškviestas Rusijos ambasadorius gavo pylos

Pirmadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo iškviestas Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas.

Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje A.Udalcovas.<br>ELTA nuotr. iš archyvo
Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje A.Udalcovas.<br>ELTA nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2014, 2:13 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:08 PM

Užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas Rusijos ambasadoriui išsakė griežtą Lietuvos nepritarimą dėl Rusijos tarnybų dirbtinai kuriamų sunkumų, su kuriais susiduria lietuviški lengvieji ir krovininiai automobiliai kirsdami Lietuvos ir Rusijos sieną.

Viceministras pareikalavo paaiškinti susiklosčiusios situacijos priežastis ir nedelsiant nutraukti šią diskriminacinę praktiką, kuria daroma žala tarpusavio ryšiams verslo, kultūros, turizmo, žmogiškųjų kontaktų srityse, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

Tikina, kad dirba pagal taisykles

„Pareikalavau iš Rusijos pusės paaiškinimų ir taip pat, labai primygtinai prašiau, kad ši diskriminacinė praktika būtų nutraukta. Ambasadorius iš savo pusės priėmė informaciją ir atitinkamo turinio URM notą. Jis pažadėjo perduoti informaciją ir išreikštą griežtą nepritarimą taikomai praktikai ir užklausą dėl paaiškinimo savo vadovybei Maskvoje“, – sakė viceministras A.Krivas.

A.Udalcovas viceministrą patikino, kad Rusijos muitininkai dirba pagal Rusijos federacijos taisykles, ir jo nuomone, muitinės veiksmuose negali būti jokios politinės potekstės.

„Noriu pabrėžti, kad iki šiol jokios oficialios notifikacijos nesame gavę“, – sakė A.Krivas. Dabar URM laukia oficialių paaiškinimų ir Rusijos pusės.

Tačiau A.Krivas priminė, kad su panašia situacija Lietuva buvo susidūrusi praėjusį rudenį. „Praėjusiais metais Rusija savo veiksmus aiškino techninėmis priežastimis. Bet šitie paaiškinimai nebuvo pateikti oficialiai“, – sakė viceministras.

Ar situaciją pasienyje apsunkino Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakyta griežta kritika Rusijos atžvilgiu? Apie tai A.Krivas vengė spėlioti, kol nėra gauta oficiali Rusijos pozicija.

„Šiuo metu bendras tarpvalstybinių santykių fonas tarp Lietuvos ir Rusijos, tarp Rusijos ir kitų Vakarų valstybių, NATO ir ES, nėra pats geriausias. Šiame fone visada yra pagunda bet kokiems veiksmams priskirti politinę reikšmę ir potekstę. Nesinorėtų leistis į spekuliacijas ir daryti kažkokias konkrečias prielaidas, jeigu nėra aiškaus atsakymo iš Rusijos“, – pabrėžė A.Krivas.

Remiantis turima informacija, šį savaitgalį automobiliams su Lietuvos Respublikos registracijos numeriais, taip pat automobiliams su Lietuvos įmonių kroviniais‎ ar Lietuvos įmonių reeksportuojamais kroviniais imta taikyti šimtaprocentinė patikra. URM žiniomis, ši sugriežtinta patikra pradėta vykdyti nuo praėjusio penktadienio.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija informuos ES institucijas apie pasienyje susiklosčiusią padėtį.

Tai ne pirmas atvejis, kai Rusijos Federacija imasi panašių žingsnių Lietuvos Respublikos atžvilgiu. Paskutinį kartą jų imtasi 2013 metų rudenį, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.