Saugumo agentai jaunatvišką įkarštį išliejo ne ten, kur reikia

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 6, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:19 PM

Kratas vaikų akivaizdoje sukritikavo ir meras A.Zuokas: „Didžiąją dalį šių veiksmų galima atlikti daug profesionaliau ir solidžiau. Turime suprasti, kad toks tyrimas ar tokie veiksmai juk pirmiausia paliečia vaikus ir jų tėvus. Manau, kad tai nėra pats profesionaliausias veikimo būdas.“

Saugumiečiai ir prokurorai mokyklas šią savaitę užgriuvo tirdami, ką veikė moksleiviai sukarintose stovyklose, organizuotose Rusijos Federacijos struktūrų.

„Sunku patikėti, kad pareigūnai tikėjosi rasti vertingų dokumentų praėjus daug laiko po skandalo. Jeigu mokyklose yra šnipų, kompromituojančią informaciją seniai sunaikino. Man tai panašu ne į rimtą operatyvininkų darbą, o į viešųjų ryšių akciją“, – šmaikštavo A.Zuokas.

Vilniaus meras neatmetė galimybės, kad pareigūnai gali apsilankyti ir savivaldybėje. „Kabinetai atrakinti, kava paruošta“, – juokavo A.Zuokas.

Bet šią savaitę saugumiečiai į savivaldybę neužsuko. Gal išpurtę mokyklas pasijuto pavargę, tad vizitą atidėjo kitam ankstyvam rytui, kaip jie mėgsta.

Mokyklų, kuriose lankėsi pareigūnai, steigėjas yra savivaldybė. Todėl A.Zuoką stebina tai, kad saugumiečiai turėjo informacijos apie kvietimus ir stovyklas, į kurias vyko Vilniaus vaikai, bet neinformavo savivaldybės.

Jeigu saugumiečiai tuo metu būtų informavę savivaldybę ar mokyklų vadovus, nebūtų buvę nė vienos tokios išvykos. Nebūtų kilęs skandalas, nebūtų reikėję kratų. Bet tuomet niekas nebūtų pastebėjęs specialiųjų tarnybų darbo.

Pasirodo, Valstybės saugumo departamentas vis dėlto apie moksleivių išvykas informavo tik Švietimo ir mokslo ministeriją. Savivaldybei nematė reikalo pranešti.

Galbūt Vilniaus rusų mokyklose veikia Rusijos agentai, siunčiantys vaikus į Kremliaus finansuojamas stovyklas?

Mokyklas kratę pareigūnai turbūt labai norėtų tai įrodyti. Tačiau greičiausiai paaiškės, kad tai buvo viso labo atskirų mokytojų iniciatyva. Gal net jie nežinojo, kokios tai stovyklos, neapsižiūrėjo.

Sprogs dar vienas specialiųjų tarnybų išpūstas muilo burbulas? Netrukus pamatysime.

O kol kas akivaizdu tik viena – jeigu tos specialiosios tarnybos apie tokius mokytojų veiksmus būtų pranešusios savivaldybei, kelias į tas stovyklas būtų buvęs užkirstas.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.