Aukštas prokuroras žengė keistą žingsnį

Generalinėje prokuratūroje – iki šiol negirdėtas įvykis. Aukštas pareigūnas paprašė, kad būtų atliktas neeilinis jo tarnybos įvertinimas. Tai padarė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Irmantas Mikelionis. Kodėl?

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 7, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:49 PM

Paprastai prokurorai prašo atlikti tarnybos vertinimą, kai siekia būti paaukštinti. Atrodo, kad I.Mikelionis tokių tikslų neturi.

Jeigu jam iškilo grėsmė būti perkeltam į žemesnes pareigas, tuomet neeilinį tarnybos vertinimą turėtų paskirti prokuratūros vadovas.

Svajoja apie ramybę?

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tokį skubėjimą galima paaiškinti tik tuo, kad pareigūnų tarnybos vertinimą atliekančios komisijos pirmininkas yra I.Mikelionio draugas dar nuo darbo Vilniaus apygardos prokuratūroje laikų Simonas Slapšinskas.

Tad dabar stojęs prieš savo bičiulio vadovaujamą atestacinę komisiją, kito, jau eilinio, darbo vertinimo I.Mikelionis sulauktų tik po penkerių metų. Vadinasi, per visą šį laikotarpį jis gali tikėtis išsaugoti aukštą postą.

Eilinė šio prokuroro atestacija numatyta 2016 metų pradžioje. Tačiau tuomet bus kita atestacinės komisijos sudėtis, be to, greičiausiai bus pasikeitusi ir I.Mikelioniui palanki Generalinės prokuratūros vadovybė.

Asmeniškai tardė įtariamąją

I.Mikelionio karjeros šuolis sutampa su baudžiamąja byla, dar 2008 metais nepagrįstai iškelta trims Ūkio ministerijos valdininkams, kurie buvo apkaltinti protegavę bendrovę „Achemą“ statant Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.

Nors bylos tyrimui vadovavo tuometis I.Mikelionio pavaldinys Vilniaus apygardos prokuratūroje Giedrius Tarasevičius, liudininkų teigimu, bene aktyviausiai šiuo ikiteisminiu tyrimu rūpinosi pats I.Mikelionis.

Buvusi Ūkio ministerijos Teisės departamento vadovė Neringa Pažūsienė „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad I.Mikelionis ją nuolat kviesdavosi į prokuratūrą ir siūlydavo duoti parodymus prieš „Achemos“ vadovą Bronislovą Lubį ir buvusį premjerą Gediminą Kirkilą.

Sužlugdė valstybinį projektą

Toks prokuroro aktyvumas valdininkei atrodė labai keistas, juolab kad dar prieš pradedant ikiteisminį tyrimą buvo gauta informacijos, jog Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą visais būdais bandys žlugdyti Rusijos dujų koncernas „Gazprom“.

Apie tai, kad pareigūnų rankomis gali būti kenkiama Lietuvai svarbiam projektui, T.Pažūsienė papasakojo vienam Valstybės saugumo departamento pareigūnui.

Tačiau jis į tai nekreipė jokio dėmesio.

Neseniai T.Pažūsienės nuogąstavimai pasitvirtino – Aukščiausiasis teismas ne tik visiškai išteisino ją ir kitą buvusį ministerijos valdininką, bet ir padarė prielaidą, jog ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai sužlugdė valstybės tikslą – greitai ir pigiai pastatyti terminalą.

Terminalas buvo pastatytas tik dabar ir kainavo daug brangiau.

Pagerėjo finansinė situacija

Ikiteisminio tyrimo prieš Ūkio ministerijos valdininkus pradžioje I.Mikelionio finansinė padėtis atrodė prasta – jis iš SEB banko ir kelių fizinių asmenų buvo pasiskolinęs apie 700 tūkstančių litų.

Tačiau jau 2010 metų pradžioje, kai tapo galutinai aišku, kad artimiausiu metu terminalas nebus pastatytas, prokuroro finansinė situacija pasitaisė – jis ne tik grąžino dvi dideles apie 400 tūkstančių litų paskolas, bet į banko sąskaitą padėjo dar beveik 100 tūkstančių litų indėlį.

Sėdo į aukštą kėdę

Netrukus I.Mikelioniui pavyko užimti ir išsvajotą Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovo vietą, kurioje ilgai ir tvirtai sėdėjo Algimantas Kliunka.

Šį prokurorą iš posto išvertė skandalingas įvykis per jo gimtadienį.

2011 metų sausio 4 dieną I.Mikelionis atėjo pasveikinti A.Kliunkos.

Vyrai simboliškai išgėrė po 50 gramų ir išsiskirstė.

Nenorėdamas važiuoti automobiliu, A.Kliunka nutarė namo grįžti troleibusu, tačiau jau važiuodamas netikėtai prarado atmintį ir atsidūrė „Metro“ kavinėje.

Negalėdama susitvarkyti su sunkiai besiorientuojančiu klientu, barmenė iškvietė policiją.

Po šio įvykio generalinis prokuroras Darius Valys iškart atleido A.Kliunką.

Buvo paskelbtas konkursas užimti atsilaisvinusią vietą.

Nors konkurse dalyvavęs I.Mikelionis buvo tik trečias, generalinio prokuroro sprendimu jis buvo paskirtas departamento vadovu.

Neatsižvelgta ir į tai, jog I.Mikelionis nuslėpė galimą savo interesų konfliktą – tai, kad jo broliui Rimvydui už beveik 3 milijonų litų pasisavinimą iškelta baudžiamoji byla.

Skandalas karjerai netrukdė

Tuo pat metu karjeros laiptais kilo ir I.Mikelionio bičiulis S.Slapšinskas.

Nors jis irgi nelaimėjo konkurso užimti Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vadovo postą, D.Valys vadovauti šiam svarbiam departamentui paskyrė būtent jį.

Nebuvo atsižvelgta ir į skandalingus faktus, jog S.Slapšinskas vengė vienam sostinės autoservisui sumokėti 1000 litų už jo automobilio remontą.

Norėdamas atgauti pinigus autoserviso vadovas Darius Žigis net kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad S.Slapšinskui būtų iškelta baudžiamoji byla.

Nors tai, kad S.Slapšinskas vengė atsiskaityti už atliktus darbus, patvirtino šeši darbuotojai, S.Slapšinsko kolega Generalinėje prokuratūroje ne tik neiškėlė bylos, bet ir nurodė patikrinti, ar autoservisą valdanti bendrovė moka visus mokesčius.

Kai S.Slapšinskas buvo paaukštintas, netrukus Baudžiamojo persekiojimo departamento žinion perimta ir I.Mikelionio brolio baudžiamoji byla. Vėliau ji buvo tyliai numarinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.