A. Sasnauskas su advokatais apskundė teismo nuosprendį

Kaltu dėl piktnaudžiavimo

Vilniaus apygardos teismas lapkričio 17 dieną A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus apygardos teismas lapkričio 17 dieną A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:31 PM

Kaip BNS informavo teismo atstovė spaudai Vaida Kibirkštytė, teismas gavo paties A.Sasnausko ir dviejų jo advokatų apeliacinius skundus. Nuosprendį taip pat apskundė šioje byloje nuteistas Justinas Vyšniauskas.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad A.Sasnauskas lieka nušalintas nuo pareigų. Ministrė apie savo sprendimą nušalinti A.Sasnauską pranešė kitą dieną po nuosprendžio ir antradienį BNS sakė, kad nušalinimas bus pratęstas.

„Jisai bus nušalintas, kol bus išnagrinėta byla iki pabaigos, kol teismas pasakys - ji kaltas ar nekaltas. Jeigu jam nuosprendis bus panaikintas ir priimtas išteisinamasis, A.Sasnauskas bus atstatytas į eitas pareigas. Tai reglamentuoja įstatymai“, - BNS sakė ministrė.

Vilniaus apygardos teismas lapkričio 17 dieną A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Nuteistasis negalės be bausmės vykdymo atidėjimą prižiūrinčios institucijos leidimo išvykti ilgiau nei septynioms paroms.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl 2009 metais VLK organizuotų ir vykdytų tariamų viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimų, nors realiai jais siekta pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir jai neutralizuoti.

Šią paslaugą ketinusiam teikti bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertui Robertui Janickui teismas skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Kaip ir A.Sasnauskas, R.Janickas iš savo gyvenamosios vietos negalės išvykti ilgiau nei savaitei.

„Įrodymai patvirtina, jog minėtas VLK konkursas buvo fiktyvus, kitų dviejų bendrovių dalyvavimas jame buvo formalus, nesiekiant laimėti paties konkurso, o tik siekiant padėti kaltinamiesiems, kad būtų išpildyti teisės aktų reikalavimai dėl dalyvių skaičiaus ir būtų užtikrinta, jog konkursą laimės būtent UAB „Gelsauga“, - rašoma teismo nuosprendyje.

Įtariama, kad VLK vadovas norėjo žinoti, ar jo pokalbių slapta nesiklauso pareigūnai, ar jo kabinete VLK patalpose Kalvarijų gatvėje Vilniuje nėra sumontuota pasiklausymo aparatūra. Iš bendrovės „Gelsauga“ gauta įranga turėjo aptikti ir neutralizuoti slaptą pasiklausymo aparatūrą. Supaprastintai vykdytą viešąjį pirkimą apklausos būdu laimėjusi „Gelsauga“ turėjo gauti iki 100 tūkst. litų per metus. Tūkstančius siekiantis atlyginimas už paslaugas žadėtas ir šios įmonės darbuotojui R.Janickui.

2009 metų rugsėjo 2 dieną R.Janickas apieškojo A.Sasnausko kabinetą ir rado Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paliktą pasiklausymo įrangą. Kitą dieną buvęs policijos pareigūnas R.Janickas atvežtas į STT, jo paprašyta nieko apie rastą įrangą nesakyti VLK vadovui ir tęsti derybas dėl formalios sutarties pasirašymo.

STT pareigūnai vėliau iš įtariamųjų sulaukė kaltinimų, kad jiems darytas spaudimas, jie šantažuoti, esą siekiant išprovokuoti A.Sasnauską nusikalstamai veikai. STT darbuotojai buvo iškviesti liudyti į teismą, kur tokius kaltinimus paneigė.

STT teigė nustačiusi, kad A.Sasnauskas susitarė su bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertu R.Janicku ir pavedė savo tuometiniams pavaldiniams – VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui Justinui Vyšniauskui, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui Mindaugui Zlatarinskui ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui Vytui Sinkevičiui – organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

VLK darbuotojui V.Sinkevičiui nuosprendžiu skirta 11,7 tūkst. litų bauda, buvusiam VLK informacinių technologijų departamento vadovui J.Vyšniauskui - 10,4 tūkst. litų bauda.

M.Zlatarinskas išteisintas, neįrodžius, kad jis dalyvavo padarant nusikalstamą veiką. Tokiu pačiu pagrindu išteisinta ir „Gelsauga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.