Darbo partijos iniciatyva - papurtyti energetikos įmones

Kad galėtų aiškintis galimas buvusios Vyriausybės aferas energetikos sektoriuje, Seimo Energetikos komisija prašys parlamento leidimo suteikti jai specialiosios komisijos statusą.

Seimo Energetikos komisija nori tirti energetikos įmonių veiklą 2010-2012 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo Energetikos komisija nori tirti energetikos įmonių veiklą 2010-2012 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:58 AM

Tokį sprendimą trečiadienį priėmusios komisijos vadovas Kęstutis Daukšys tvirtino, kad kelios valstybei priklausančios energetikos įmonės 2010–2012 metais galimai iššvaistė arba ne pagal paskirtį panaudojo šimtus milijonus litų.  

„Dabar aiškėja, kad ta suma gali siekti beveik milijardą litų ir ją teks grąžinti visiems mokesčių mokėtojams, todėl mes norėtume nuodugniau įsigilinti į visą šį reikalą“, – aiškino V.Uspaskicho bendažygis. 

Jau kitą savaitę į šią komisiją pasiaiškinti dėl audito išvadų kviečiami valstybinių įstaigų vadoais. Tiesa, daugelis vadovų šiose įmonėse pasikeitė prieš porą metų, bet šiuo metu komisijai suformuoto uždavinio esmės tai nekeičia.  

Praėjusią savaitę Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija(VKEKK)  paskelbė privačios kompanijos atlikto, bet vėliau mįslingai perrašyto audito išvadas. Jomis remdamiesi valdantieji apkaltino ankstesnę Vyriausybę, kad jos valdymo metu trys šalies energetikos įmonės iššvaistė 400 mln. litų.

Minimu įtariamo švaistymo laikotarpiu VKEKK vadovavo Diana Korsakaitė, kurios kadencija baigiasi kitą mėnesį. Ši priežiūros institucija kol kas nekomentuoja, kaip daugelį metų nepavyko užfiksuoti šių galimo švaistymo faktų.

Susipažinusi su šiomis išvadomis Seimo Energetikos komisija pareiškė, jog 2010–2012 metais buvo padaryta daug sprendimų, dėl kurių augo elektros kaina. „Buvo padaryta daug tokių dalykų, kurie gerokai pabrangino žmonėms elektrą.

Apyvartiniai taršos leidimai, nupirkti per brangiai, dabar nurašinėjami, rusiška elektra nupirkta ir parduota kaip Elektrėnų gamybos. Yra ir keistų dalykų, pavyzdžiui, kažkas važiavo į kelionę į Aziją, o už tai mokėjo elektros vartotojai, o taip neturėtų būti“, – po komisijos posėdžio kalbėjo vadovas K.Daukšys.

Kalbėdamas apie milijonines išlaidas jis nepamiršo ir vaizdingų smulkmenų: gal į vartotojams skirtas sąskaitas už elektrą galimai buvo įtrauktos ir energetikos pramogos, kelionės į egzotinius kraštus, alkoholiniai gėrimai, sporto klubo nuoma ir asmeninės treniruotės?  

Paaiškėjus šiems faktams premjeras Algirdas Butkevičius grasino kreiptis į prokurorus. Tiesa, trečiadienį prieš specialios komisijos sudarymą balsavęs buvęs konservatorių premjeras Andrius Kubilius viešai pareiškė, kad pastarieji esą turėtų pasidomėti ir socialdemokratų lyderio žmonos Janinos Butkevičienės atsakomybe. Mat ji anksčiau yra buvusi stebėtojų tarybos nare Lietuvos elektrinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.