Įkaitų situacija: svarbiausi dalykai, kuriuos būtina žinoti

Vieną akimirką geri sau kavą ir mėgaujiesi saldumynais, o jau kitą minutę į tave ir dešimtis aplinkinių ginklą nutaikęs islamistų fanatikas, grasinantis susprogdinti bombą. Kaip tokiose situacijose elgtis įkaitams, pareigūnams bei aplinkiniams? To lrytas.lt paklausė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vado Viktoro Grabausko.

Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2014, 9:59 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:33 AM

Ne vienoje įkaitų dramoje dalyvavęs V.Grabauskas lrytas.lt teigė, kad policijos uždavinys yra paprastas: pirmiausia reaguoja vietinė policija, kuri turi maksimaliai lokalizuoti vietą, apsaugoti perimetrą – iš teritorijos evakuojami žmonės.

„Viskas priklauso nuo situacijos, kokio dydžio yra ta teritorija. Aplinkiniai žmonės turi žinoti, kad tai yra pavojinga zona, ir policija turi užtikrinti, kad niekas į ją nepatektų, nes vieta gali būti pavojinga dėl apšaudymo, sprogimų ir pan.“, – sakė V. Grabauskas.

Anot „Aro“ vado, atvykusios antiteroristinės pajėgos pirmiausia pradeda derybas. Tai dažniausiai atlieka specialiai parengta derybininkų grupė. Taip pat yra ruošiamasi šturmui.

„Šturmas surengiamas kraštutiniu atveju, kai nėra kitos išeities. Šturmas visada susijęs su tam tikra rizika ir daug ką gali lemti ne tik geras šturmuotojų pasirengimas, bet ir susiklosčiusios aplinkybės bei sėkmė. Todėl visada stengiamasi išspręsti tokio tipo incidentus derybų būdu“, – sakė V.Grabauskas.

- Ar yra skirtumas, kai įkaitus paima to daryti neplanavęs ir išankstinių motyvų neturintis žmogus ar religiniais/ kitais motyvais besivadovaujantis asmuo? Kaip tokiu atveju elgiasi policija, į ką bando apeliuoti derėdamasi su pagrobėju?

– Žinoma, visada sunkiau vykdyti įkaitų išlaisvinimo operacijas, kai pagrobėjai iš anksto viską suplanuoja. Kiekviena situacija yra skirtinga, todėl ir reagavimas, ir derybos vyksta atsižvelgiant į susiklosčiusią padėtį. Numatyta derybų taktika derantis ir su religiniais fanatikais. Bet šios taktikos niuansų aš negaliu atskleisti“, – sakė V.Grabauskas.

- Kas gali nutikti įkaitų dramai užsitęsus? Ar bėgant laikui dėl nuovargio, įtampos ir kitų aplinkybių nekyla grėsmė, kad viskas baigsis, pavyzdžiui, šturmu.

– Kiekvienas atvejis yra kitoks, todėl dažniausiai labai sunku prognozuoti, kuo viskas pasibaigs. Jei situacija užsitęsia, tai dar nereiškia, kad jos vienintelis sprendimas bus šturmas.

Net atvirkščiai, kuo ilgiau situacija užsitęsia ir nėra aukų, tuo didesnė tikimybė, kad viskas bus išspręsta derybų būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.