Metų pabaiga parodė, ar Vilnius tapo šiuolaikišku miestu

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 27, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:54 AM

Koks nepasitenkinimas kilo pirmąją Kalėdų dieną, kai Televizijos bokštas nesužibo tūkstančiais lempučių kaip pernai, užpernai. Arčiau bokšto gyvenantys vilniečiai esą akis pro langus pražiūrėjo laukdami, kada įsižiebs, o susirinkę lauke sustiro į ragą.

Televizijos bokštas šiemet turėjo pasipuošti nauju kalėdiniu rūbu - tapti aukščiausia pasaulyje lazeriais nušviesta Kalėdų egle. Na, ne viskas pavyko, tad šventės vakarą po fejerverkų gelžbetoninis milžinas nesušvito taip, kaip numatyta.

Iš tolo švietė tik lazerinės eglutės viršūnė, o nuo bokšto į apačią šviesa nekrito - po „lėkšte“ liko tamsu.

Naują bokšto apšvietimo sprendimą įgyvendinę specialistai pripažino, kad būta nesklandumų. Norėta pasigirti lazerių technologijomis, kurių gamyba Lietuva išsiskiria pasaulyje. Deja, nesėkmingai.

Aiškinimai, kad gyvenime viskas kinta, net ir ilgalaikės tradicijos transformuojasi, kad reikia žengti koja kojon su naujomis technologijomis ir į nusistovėjusius dalykus pažvelgti naujai, nepadėjo.

Pasirodo, vilniečiai itin konservatyvūs - jie nori, kad bokštas atrodytų taip kaip 2000-aisiais, kai lempučių girliandomis nušvito pirmą kartą.

Laimė, kad bent 3D pasaka ant Arkikatedros sienos šiemet tradicinė. Tad dėl vieno laukiamiausių žiemos švenčių renginio nepatenkintų nebuvo.

Gal vilniečiai ir miesto svečiai nepastebi, kad ir čia pasitelkiami vis naujesni ne tik kūrybiniai, bet ir techniniai sprendimai? Tarkim, šiemet projekcijai naudojama galingiausia Lietuvoje vaizdo įranga. O pasakai „Atbėga elnias devyniaragis“ įgarsinti sumontuota itin galinga garso sistema.

Kažin kas nutiks, kai ateis Vasario 16-oji ir Trys kryžiai nušvis trispalvės spalvomis? Italai jų papėdėje sumontavo naujus LED šviestuvus, kurie šviečia ne tik balta spalva. Galima iš anksto nuspėti, kad Trys kryžiai bus pavadinti margučiais.

Nuspręsta, kad Trys kryžiai per valstybės šventes švies geltona, žalia ir raudona spalvomis. Kitais vakarais Trys kryžiai švies įprastai baltai, tik daug ryškiau nei iki šiol.

Buvo kur akis vilniečiams paganyti per Kalėdas - štai ir Rotušės aikštėje jie galėjo stebėti įspūdingas trimates projekcijas, kuriomis buvo atkurta lito istorija.

Trumpo 3D spektaklio metu ant Rotušės aikštėje esančio banko „Nordea“ pastato sienų lietuviškas Vytis skrieja per visą šalies pinigų istoriją.

Šį reginį dar nevėlu pamatyti. Jis bus demonstruojamas iki sausio 4-osios.

Metų pabaiga liudija, kad Vilnius tapo modernių šviesų, lazerių ir 3D projekcijų sostine. Tad ar verta gailėti senųjų lempučių girliandų?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.