Po Tomo Dobrovolskio sumušimo „Psicho baras“ priėjo liepto galą?

Medikai dar kovoja dėl Vilniaus naktiniame bare „Vingrių 17“ naktį iš gruodžio 23-iosios į 24-ąją sumušto kompozitoriaus, būgnininko Tomo Dobrovolskio gyvybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-12-29 20:10, atnaujinta 2018-01-18 00:15

Muzikantas Kūčių išvakarėse buvo užpultas ir sumuštas prie jau seniai blogą šlovę turinčiame sostinės naktinio baro Vingrių gatvėje. Šią įstaigą anksčiau buvo išsinuomavęs atlikėjas Tomas Krivickas (Psichas), todėl iki šiol vadinamas „Psichbariu“.

Po muštynių buvo sulaikyti 5 vyriškiai, bet kaltininkų gali būti ir daugiau. Nors sostinės policija jau keli metai aplinkinių gyventojų buvo užversta skundais dėl „Psichbaryje“ nuolat kylančių muštynių, triukšmo, Vilniaus savivaldybė tik pagrūmodavo, bet nesiryžo atimti ar apriboti prekybos alkoholiu licencijos.

Gal būt Vingrių gatvės gyventojai lengviau atsikvėps, šioje prastos šlovės įstaigoje apsilankius Vilniaus merui Artūrui Zuokui, ir skaudžia tragedija pasibaigusi muštynių epopėja privers miesto valdžią imtis ryžtingesnių veiksmų?

Bare apsilankė meras

„Vakarą praleidau turiningai. Apsilankiau Globalios Lietuvos ir Londono bendruomenės vakarėlyje Gedimino pr. 9, o po to nuvykau patikrinti, kas per baras Vingrių 17 (Psichbaris), kur gana dažnai įvyksta muštynės. Du skirtingi pasauliai“, - praėjusį savaitgalį ant savo „Facebook“ paskyros sienos parašė sostinės meras Artūras Zuokas.

Reikia manyti, kad sveiką gyvenimo būdą išpažįstantis Vilniaus meras „Psichbaryje“ tikrai negėrė pigaus alaus ir savo akimis įsitikino, kad ši įstaiga tikrai nėra perlas ant Lietuvos sostinės karūnos.

Vingrių gatvės 17-uoju numeriu pažymėto namo antrame aukšte, virš baro gyvenanti vilnietė Ana Bielickaja skundėsi, jog jau keli metai jaučiasi kaip ant parako statinės.

„Einu vakare namo ir nežinau, ar neužpuls, neapiplėš? Iš baro tokie, atsiprašant, veideliai išlenda, kad vien pamačius šiurpas ima. Naktimis neišsimiegame, baisus triukšmas. O praėjusią savaitę net du kartus kilo muštynės lauke“, - pasakojo moteris.

Užkabinėja praeivius

Vilnietė sakė, jog augaloti žaliūkai vartoja alkoholį išėję iš baro parūkyti, užkabinėja praeivius. Vilniaus policijos 3-ojo komisariato duomenimis, nuo 2012 metų už alkoholio vartojimą viešoje vietoje, Vingrių ir Naugarduko gatvėse, buvo nubausta 40 asmenų.

A.Bielickaja sakė žinanti, jog Kūčių išvakarėse kilusių muštynių metu netoli „Psichbario“ buvo sunkiai sužeistas kompozitorius T.Dobrovolskis.

„Gaila žmogaus, aišku. Bet gal miesto valdžia ir policija imsis priemonių ir uždarys mums gyvenimą gadinantį barą?“, - svarstė „Psichbario“ kaimynė.

Atsakymą į vilnietės klausimą turėtų duoti Vilniaus miesto taryba, kuri, kaip pažadėjo meras A.Zuokas, imsis priemonių ir svarstys, ar yra pagrindo apriboti prekybos alkoholiu licenciją.

„Psichbaris“ jos vos neteko 2012 rudenį. Tada iš užsienio grįžę jaunuoliai, mergina ir vaikinas užsuko į barą manydami, jog čia vis dar renkasi menininkai „neformalai“, skaitomi eilėraščiai.

Bet iš tiesų barą jau buvo užkariavę skustagalviai („skinai“) intelekto nesugadintais veidais.

Išėjus iš baro Vingrių gatvėje emigrantus užpuolė penki skustagalviai, sumušė merginą, o jos draugui Juliui sulaužė koją.

Beje, pagal panašų scenarijų praėjusią savaitę buvo susidorota ir su T.Dobrovolskiu. Pirminiais policijos duomenimis, konfliktas kilo, kai kompozitorius paklausė: „Kam čia patinka Putinas?“

Skundų nebuvo, bet policiją kvietė

Galimai įsiplieskus ginčui jį ir užpuolė būrys skustagalvių. Buvo sulaikyti 5 asmenys, nors manoma, kad muštynėse dalyvavo apie 10 vyrų.

„Policijos surinktą medžiagą gausiu antradienį, tada ir bus galima pasakyti, kiek asmenų pareikšti įtarimai“, - portalui lrytas.lt sakė bylos tyrimą prižiūrintis Vilniaus apygardos prokuratūros labai sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuroras Liutauras Rudzevičius.

Vilniaus miesto savivaldybė teigė, jog nuo 2012 metų dėl bendrovei „Fotomenas“ priklausančio baro „Vingrių 17“ veiklos jokių skundų nebuvo gauta. Tąkart sostinės taryba, gavusi du skundus, įpareigojo barą sudaryti sutartį su saugos tarnyba.

„Iki šiol skundų daugiau nebuvo gauta. Patikrinimų metų pažeidimų baro veikloje nenustatyta. Pasak 3-ojo policijos komisariato atstovų, nuo 2012 metų šis baras nebėra probleminis, iškvietimai – pavieniai“, - toks savivaldybės atsakymas į portalo lrytas.lt klausimus.

Vilniaus VPK Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius pateikė duomenis, iš kurių matyti, jog „Psichbaris“ ir šiais metais nestokojo policijos dėmesio: dėl triukšmo ir konfliktų policija buvo kviesta 9 kartus.

Tačiau apie šiuos iškvietimus Vilniaus savivaldybė informuota nebuvo. Atrodo, jog vieši skelbimai apie glaudų policijos ir savivaldybės bendradarbiavimą kartais būna pagražinti.

Vienus baudžia, kitius tik perspėja

Griežčiau prižiūrėti landynėmis tampančius naktinius barus ir klubus ragina Vilniaus miesto tarybos narė Rasa Baškienė.

„Vilniaus miesto savivaldybė užversta skundais ne tik dėl šio, bet ir dėl keleto kitų barų. Galime daug kalbėti apie savivaldybės klerkų galias ar negalias, apie policijos neveiklumą. Niekas nesikeis, jei nesugebėsime įsisąmoninti, kad negalima toleruoti neveiklumo – ypač sąmoningo, kuomet ginamas ne viešas, o kažkieno interesas. Tikiu, kad miesto politikai šį kartą neliks stovėti po medžiu ir pareikalaus, kad nusikaltimų židinys Vingrių g. 17 būtų uždarytas bei reikliau įvertins kitų skandalingai pagarsėjusių Vilniaus barų veiklą”, - viešame laiške rašė R.Baškienė.

Sostinės tarybai dažnai tenka svarstyti vilniečių, Senamiesčio ir Naujamiesčio gyventojų prašymus atimti ar apriboti per naktį veikiančių barų, rastoranų licenciją prekiauti alkoholiu. Tarybos nariams tenka sunkus uždavinys nežlugdyti verslo ir tuo pat metu sudrausminti vilniečių nepasitenkinimą keliančias pasilinksminimo įstaigas.

Sprendimus lemia įvairūs veiksniai. Pavyzdžiui, Jaunimo teatro direktorius Algirdas Latėnas ilgai ir nesėkmingai kovojo, kad būtų apribota licencija prekiauti alkoholiu barui „Gringo pub“. Režisierius skundėsi, kad jam ilsėtis trukdo triukšmas ir iš baro sklindantys virtuvės kvapai.

Sostinės valdžia režisieriui paaiškino, kad „Gringo pub“ baro kaimynystėje jis įsigijo tada, kai baras ten jau veikė – taigi žinojo, kuo rizikuoja.

O štai vilniečių mėgiamas baras „Prie parlamento“ neteko licencijos prekiauti alkoholiu (tai reiškia, kad buvo pasmerktas užsidaryti), kai ramybės stoka pasiskundė „Lėlės“ teatro direktorius Juozas Marcinkevičius.

Gedimino prospekte įsikūrusio naktinio klubo „Bimbirimbam“, atstovas 2013-aisiais maldaute maldavo neriboti prekybos alkoholiu laiko, antraip ES remiamą jaunimo kultūrinę programą vykdantis klubas žlugsiąs.

Maldavimai nepadėjo, leicencija „Bimbirimbamui“ prekiauti alkoholiu nuo 23 iki 8 val. ryto buvo atimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.