Šiaulių kūrėjų portretų paroda subūrė miesto elitą

Antradienį Šiauliuose Fotografijos muziejaus galerijoje buvo šviesu nuo čia į Vilmanto Dambrausko parodos ir albumo „Mano miesto portretai“ pristatymą susirinkusios Šiaulių šviesuomenės šypsenų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-12-30 22:18, atnaujinta 2018-01-17 21:07

Šiaulių miesto menininkus, kultūros žmones šiaulietis dizaineris, fotografas, Šiaulių universiteto docentas, ilgametis Šiaulių „Aušros“ muziejaus darbuotojas V.Dambrauskas fotografuoja nuo 2010-ųjų.

Per daugiau ketverius metus V.Dambrausko foto studijoje apsilankė daugiau nei šimtas kūrėjų.

Miestą pristato kūrėjų portretai

Šiauliuose gyvenančių ar čia užaugusių kūrėjų portretus V.Dambrauskas surinko į albumą „Mano miesto portretai“, kuris Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus lėšomis buvo išleistas šiemet.

Fotografijos muziejuje pristatomoje V.Dambrausko parodoje eksponuojama 50 rinktinių kūrėjų portretų.

Autoriaus dėka pirmą kartą Šiauliai pristatomi ne tradiciniais miesto vaizdiniais, ne tuo, kas mieste sukurta, o per tuos, kas kuria.

Į parodos atidarymą gausiai susirinkusius šiauliečius pasveikinusi Fotografijos muziejaus vadovė Vilija Ulinskytė-Balzienė sakė, kad atidaroma jauki, nuoširdi ir visus vienijanti paroda.

Erdvi galerija tapo sausakimša

„Šis V.Dambrausko fotografijų ciklas yra prasminga miesto portreto metafora. Kiekvienas menininkas, užsiimdamas mėgstama veikla, kartu yra ir miesto kūrėjas. Tai pilietiška, vienijanti, bendriems darbams įkvepianti paroda“, - sakė V.Ulinskytė-Balzienė.

V.Dambrauską pasveikinęs ir jam gėlių puokštę įteikęs Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas tvirtino, kad ši paroda yra graži dovana miestui, o albumas taps Šiaulius reprezentuojančiu albumu.

Buvęs V.Dambrausko klasės draugas fotomenininkas Rolandas Parafinavičius pabrėžė, kad portreto žanras yra sunkus.

„Portretą darančiam fotografui reikia mokėti prakalbinti fotografuojamą žmogų, o tam reikia daug energijos.

Be to fotografija – tai ne tik kūrybinė išraiška, bet ir bendravimo būdas. Šiandien tam yra geros sąlygos“, - žvelgdamas į erdvią Fotografijos muziejaus galerijos salę sausakimšai užpildžiusius žmones sakė R.Parafinavičius.

Kiekvienam portretui - atskira mizanscena

Menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis pasidžiaugė, kad į parodos atidarymą susirinko nemažai tų, kuriuos V.Dambrauskas fotografavo savo studijoje.

„Šis projektas truko kelis metus. Kiekvienam portretui reikėjo sukurti atskirą vaidinimą, atskirą mizansceną.

Ir Vilmantas jo studijoje apsilankiusiems menininkams suteikė progą persikūnyti, padėjo išryškinti kiekvieno žmogaus būdo bruožus, jo vertybes.

Toks vieno menininko dėmesys kitiems menininkams yra tik sveikintinas“, - per parodos atidarymą sakė V.Kinčinaitis.

Visi menininkų portretai, pasak V.Kinčinaičio, kuklioje, minimalistinėje, tamsiai asketiškoje V.Dambrausko studijoje sukurti nesivaikant išraiškingų scenų, tačiau pasižymi asmeniškumu, intymumu, emociškai prisodrintu ryšiu su portretuojamais žmonėmis.

V.Dambrauskas neslėpė, kad kiekviena fotosesija pirmiausia prasidėdavo nuo mažiausiai valandą trunkančio pašnekesio prie arbatos puodelio.

Panoro įamžinti profesorių

Paklaustas, kaip sumanė įgyvendinti tokį projektą, V.Dambrauskas atsakė, kad iš pradžių jis nė nemanė kurti Šiaulių menininkų portretų ciklą.

„Viskas prasidėjo nuo profesoriaus Aloyzo Toleikio portreto. Aš pamačiau jį einantį gatve ir pagalvojau, kad šis žmogus įkūręs mūsų universiteto Menų fakultetą yra žinomas žmogus, o praeiviai į jį neatsisuka ir niekas jo nežino.

Apėmė jausmas, kad taip neturi būti. Tada jau buvau bebaigiąs įsirengti studiją ir profesorius A.Toleikis tapo pirmuoju, kurio portretą joje padariau.

Po to nufotografavau profesorių Vytenį Rimkų, Vilių Puroną, vėliau sekė aktoriai, muzikantai. Kai portretai ėmė dėliotis į ciklą pajutau, kad jis nėra pilnas, nes trūksta jaunimo. Taip atsirado studentai, kurie dar nėra garsūs, nėra žinomi.

Portretų ciklas kurtas per mano prizmę. Gal Šiauliuose yra ir garsesnių žmonių, bet aš jų nebuvau sutikęs.

Su kiekvienu fotografuotu žmogumi man yra tekę susidurti ir anksčiau. Tai – mano rato žmonės“, - portalui lrytas.lt sakė parodos „Mano miesto portretai“ autorius.

Šiauliams reikia vidinio postūmio

Pasak V.Dambrausko, miestas - tai ne tik architektūra.

„Yra šviesuliai, yra aukščiausio lygio profesionalai. Nors kartais šiauliečiams klijuojama provincialo etiketė, tačiau tegul ten sostinėje įdėmiau apsidairo ir pamatys ten dirbančius šiauliečius profesionalus.

Šiauliams reikia vidinio postūmio, kad mes pradėtume tikėti savo jėgomis“, - sakė V.Dambrauskas, kuris prieš ketverius metus pradėtą Šiaulių kūrėjų portretų projektą tęsia ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.