Kaip atsikratyti rožinių svajonių renkantis profesiją?

Į parodą, skirtą studijoms, kasmet renkasi būrys abiturientų, kurie atvirų pokalbių su karjeros konsultantais metu patvirtina – įtaką, kur studijuoti, daro tėvų lūkesčiai ir norai, prognozės, kokios specialybės paklausiausios darbo rinkoje, arba specialybės prestižas.

„Emplonet“ direktorė J.Gėgžnaitė: „Rinkdamiesi studijų kryptį, vadovaukitės pirmiausiai tuo, ką mėgstate, ką mokate ir kas jums geriausiai sekasi“.
„Emplonet“ direktorė J.Gėgžnaitė: „Rinkdamiesi studijų kryptį, vadovaukitės pirmiausiai tuo, ką mėgstate, ką mokate ir kas jums geriausiai sekasi“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 28, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:43 PM

Tačiau pasikliaujantys vien patarimais, gyvenime paprasčiausiai tampa nelaimingi, sako karjeros konsultantai. Taigi kaip išlaikyti pusiausvyrą tarp idealizmo, savęs paieškų ir šalto, viską skaičiuojančio proto? Apie tai kalbamės su parodos „Studijos 2015“, kuri vyks jau vasario 5-7 dienomis parodų ir kongresų centre „Litexpo“ karjeros konsultantais – „Emplonet“ direktore Justa Gėgžnaitė.

– Pernai parodoje „Studijos“ į konsultacijas su karjeros konsultantais labai veržėsi ir moksleivių tėvai. Ir labai nustebo, kai profesionalai jiems užtrenkė duris. Ar dažnai žmogus gyvenime daro ne tai, ką nori, o tai, ko iš jo nori kiti?

– Net ir šiandien, kai daug šnekama apie pasitenkinimo darbu įtaką darbo produktyvumui ir karjeros pasiekimams, daug jaunuolių studijų kryptį pasirenka vadovaudamiesi iracionaliais veiksniais: nes taip norėjo tėvai, nes ten stojo dauguma draugų, nes taip patarė pažįstamas sėkmingas verslininkas.

Tėvai, kuriems tenka mokėti už studijas ir pragyvenimą, iš tiesų mano, jog jų gyvenimo patirtis leidžia nuspręsti geriau, kokią profesiją turėtų rinktis jų atžala. Be to, dauguma tėvų nėra objektyvūs vertindami savo vaikų gebėjimus: pervertina arba, atvirkščiai, nuvertina.

Tokiais atvejais labai padeda karjeros planavimo specialisto konsultacija. Lietuvoje šios paslaugos ieško vis daugiau darbo rinkos dalyvių bei būsimųjų studentų.

– Ar ne per anksti kalbėti apie karjerą su aštuoniolikmečiu?

– Iš tiesų didžioji dalis abiturientų apskritai neturi jokios darbo patirties, o dauguma jų savo svajonių profesiją mato pro rožinius akinius. Tačiau aukštasis mokslas yra svarbi ir finansiškai reikšminga investicija – studijos ir pragyvenimas kainuoja apie 12 tūkst. eurų. Tad prieš investuojant šiuos dvylika tūkstančių, verta tiksliai žinoti, ar investicija pasiteisins. Pasaulyje tam naudojamos įvairios metodikos.

„Emplonet“ naudoja sertifikuotą „ProfileXT“ asmenybės klausimyną, kuris matuoja su darbu susijusias savybes – mąstymo sugebėjimus, asmenybės bruožus ir interesus. Įvertinę testo rezultatus, karjeros planavimo konsultantai padeda pasirinkti būtent tokią profesiją, kuri, tikėtina, ne tik seksis, teiks malonumą, bet ir bus finansiškai patraukli.

– Kiek tokių testų atliekama?

– Sertifikuotų „ProfileXT“ klausimynų Lietuvoje kasmet analizuojama virš trijų tūkstančių, tačiau daugiausiai juos užsako darbdaviai. Vis dėl to daugėja ir samdomų darbuotojų, kurie supranta, kad išsami savo gebėjimų ir elgsenos analizė gali padėti padidinti jų produktyvumą, atskleisti neišnaudotas galimybes darbe, taigi, ir koreguoti karjeros perspektyvą, ypač jei dabartinė neatrodo patraukli. Daugėja ir abiturientų arba jų tėvų, kurie prieš investuodami dideles sumas į mokslą, nori įsivertinti jų tikslingumą. Jei jau striukėms išleidžiame porą šimtų eurų, analogiška suma šeimos biudžete turėtų atsirasti asmenybės įvertinimo klausimynui, analizei ir konsultacijai.

– Tad karjeros planuotojų patarimo kreipiasi ir žmonės, jau turintys darbo istoriją?

– Kone kasdien gali išgirsti po įkvepiančią istoriją, kaip,tarkim, gėlių parduotuvės savininkė, daug metų išdirbusi buhaltere, suprato esanti gėlininkė. Tai – gražūs pavyzdžiai, kurie iš dalies atskleidžia ir kitą, jokiais tyrimais nematuojamą faktą: rinkoje pilna žmonių, dirbančių darbą, kaip mes sakome, „iš inercijos“.

Paprastai jie pagal išsilavinimą daug metų dirba tą patį darbą, kurį norėtų keisti, tačiau nežino kaip – juk dešimt metų dirbant teisininku, sunku save įsivaizduot pardavimų vadovu. Karjeros planuotojai žino, kad asmenybės įvertinimo testą dažniausiai darosi besirenkantys studijų ar specializacijos kryptį. Bet yra ir kita grupė, kuri ne ką rečiau renkasi šį testą – tai patyrę specialistai, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių nori keisti darbo sritį – vieni jaučiasi pasiekę lubas, išsisėmę, kiti gi pripažįsta niekuomet nesijautę savo vėžėse.

Su jaunaisiais darbo rinkos dalyviais, dar tik besirenkančiais profesinį kelią, ryški kita tendencija: jie ambicingi, smalsūs, prisistato kaip labai universalūs ir imlūs, tačiau daugelis nusivilia savo pasirinkimu jau pirmaisiais metais. Gautas darbas neatitinka lūkesčių, prasideda naujos paieškos, abejonės tiek darbdaviais, tiek savo norais ir gebėjimais. Karjeros planavimo konsultacija padeda neužstrigti tokiuose „savęs ieškojimuose“.

– Tarkime, pasidariau tokį testą, žinau, kurioje srityje slypi neatskleistos mano galimybės. Kas toliau?

– Parduodant bet kurį produktą, svarbiausia pabrėžti jo išskirtines savybes. Iš patirties žinome, jog sudėtingiausia kandidatams parašyti ne standartinės formos gyvenimo aprašymą (CV), o motyvacinį laišką, kur reikia įvardyti, kodėl už kitus kandidatus esi geresnis. Asmenybės testas įvertina kandidatų savybes ir gebėjimus, o patyręs karjeros konsultantas, remdamasis šia informacija, paprastai identifikuoja keliskart daugiau įdomių pozicijų, tinkančių konkrečiam kandidatui ir argumentuoja kodėl. Į bet kokį darbo pokalbį toks kandidatas nueis geriau pasirengęs, žinodamas, kurios jo savybės tinkamiausios. Ir tikėtina, kad pasirinkimu liks patenkintas tiek jis, tiek jį samdantis darbdavys.

– Ką patartumėte parodos „Studijos 2015“ lankytojams?

– Rinkdamiesi studijų kryptį, vadovaukitės pirmiausiai tuo, ką mėgstate, ką mokate ir kas jums geriausiai sekasi. Draugė, pažįstamas savo srities asas, kuriuo žavitės, ir net gero linkintys tėvai tebūnie jūsų pasirinkimo stebėtojai, bet ne patarėjai. Antra, prieš investuojant į mokslus, verta susitikti ir su karjeros planavimo konsultantu. Pasaulis pilnas įdomių galimybių, tad verta sužinoti, su kuriomis išlošite daugiausiai. Juk ne veltui sakoma – pasirink mėgstamą darbą, ir nereikės dirbti visą gyvenimą.

Parengė Gabija Vitkevičiūtė ir Vita Ramanauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų