Lrytas.lt užkulisiai: kas skambina žurnalistams naktį?

Reportažai iš įvykio vietos – ten, kur specialiosios tarnybos suima nusikaltėlius ar kur aidi tikro karo šūviai. Interviu su garsiais pašnekovais ar pasakojimai apie mažai žinomus, bet labai įdomius žmones. Portalo lrytas.lt budinti redaktorė Reda Rutkauskienė sako, kad jos darbas nėra toks spalvingas. Tačiau ji kasdien prie tokių žinių prisiliečia, o jos darbą mato visa Lietuva. Ką veikia budintis redaktorius? Apie tai ji pasakos moksleiviams parodoje „Studijos“ vasario 6 dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2015, 2:11 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 4:01 AM

Paroda „Studijos 2015“ vyks vasario 5- 7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Lrytas.lt redaktorė R.Rutkauskienė vasario 6 dieną 12 val. 15 min. 5-oje salėje su kolega fotožurnalistu Vidmantu Balkūnu pasakos apie savo darbą portale lrytas.lt.

– Ką redakcijoje veikia budintis redaktorius?

– Manęs dažnai draugai klausia, ką veikia budintis redaktorius, ir atsakymas kiekvieną kartą būna kitoks.

Pirmiausia budintis redaktorius stebi Lietuvos ir pasaulio naujienas, jei kas nors nutinka pasaulyje ar Lietuvoje, tas įvykis turi atsispindėti portale, jeigu žurnalistų darbo laikas jau baigėsi.

Budintis redaktorius organizuoja darbus redakcijoje, pats rašo, redaguoja žurnalistų tekstus ir valdo portalo titulinį puslapį. Į redakciją nuolat skambina žmonės siūlydami temas ar norėdami išauklėti žiniasklaidą, ir visa tai gula ant budinčio redaktoriaus pečių.

Žodžiu, turi bet kokiu atveju suvaldyti situaciją. Viskas, nepaisant tavo emocijų, turi atsidurti portale. Tai daugiau nematomas darbas. Žurnalistai rašo tekstus, jų pavardės nuolat figūruoja portale, mes tuos tekstus redaguojame, juos skelbiame, aptariame su žurnalistais temas, tačiau tai – daugiau užkulisinis, nematomas darbas. Toks pat svarbus, bet gal kiek mažiau romantizuotas.

– Ar būna neįdomių naujienų?

– Žinoma, kad būna. Kaip ir neįdomių žmonių. Tačiau tik iš pažiūros. Kai įsigilini tiek naujiena, tiek žmogus gali būti įdomus. Be to, svarbus ir laikas, kada ta iš pažiūros neįdomi naujiena tave pasiekia. Čia kaip ir skaitant knygą – kiekvieną kartą vis kitokių reikšmių atrandi. Taip ir su naujienomis. Be to, kiekvienam sava naujiena, sava istorija su kaimynu atrodo pati įdomiausia ir reikšmingiausia.

– Žurnalistai dirba ir naktimis?

– Ir naktimis, ir paryčiais. Dirbame tada, kada tik reikia. Darbą pradedame 6 valandą ryto, o baigiame 12-tą ar 1-ą nakties. Žinoma, vienas žmogus visą šį laiką neištemptų, todėl keičiamės. Ypač emigrantai mėgsta skambinti naktimis, kartais ir be jokio tikslo, tiesiog norėdami pasipiktinti ar padiskutuoti apie Lietuvos politiką. Tačiau visa tai yra svarbu.

– Kai kuriomis dienomis darbą pradedate labai anksti. Ką darote, jei pramiegate?

– To dar nebuvo! Ir nenorėčiau, kad tai nutiktų. Ne paslaptis, man viską patinka valdyti ir kontroliuoti, tačiau, jei taip nutiktų, prireiktų kolegų pagalbos. Ką daugiau daryčiau – skambinčiau jiems, kol aš atvažiuočiau į redakciją. Bet reikia nusispjauti, nes sunkiausia, kai nevaldai situacijos, o turi tai daryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.