Mokiniai žino, ką studijuos, bet miglotai nutuokia, ką dirbs

Ketvirtadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjusioje tarptautinėje parodoje „Studijos" tenka gerokai pasistumdyti. Į aikštelę suka autobusai, iš kurių lipa iš atokesnių Lietuvos miestų ir miestelių suvažiavę mokiniai. O viduje bene didžiausios traukos vietos – tie stendai, kuriuose aukštosios mokyklos, mokymo centrai ir profesinės mokyklos pristato, ką realiai darysi baigęs pasirinktą studijų programą.

Paroda „Studijos 2015“ vyksta vasario 5- 7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.<br>T.Bauro nuotr.
Paroda „Studijos 2015“ vyksta vasario 5- 7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 5, 2015, 3:18 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:07 AM

Kaip pasakojo praktikų mokiniams savaites įvairiose įmonėse, tokiose kaip „Barclays“, SEB bankas, Baltijos ir Amerikos klinika, organizuojančios „Sėkmės mokyklos“ vadovė Ilita Norgailaitė, dažnas mokinys tiksliai žino, ką studijuos, tačiau ką dirbs baigęs studijas, įsivaizduoja miglotai.

Parodos metu „Sėkmės mokykla“ atlieka tyrimą – kalbina dar tik apie studijas galvojančius mokinius ir aiškinasi, kiek jų pasirinkimas tvirtas.

Antai vienos Vilniaus gimnazijos dešimtokė Gabrielė prieš metus jau padirbėjo viename grožio salonų. Tokios praktikos jie ieškojo norėdama įsitikinti, ar jos noras studijuoti kosmetologiją yra išties tai, ko jai reikia.

„Stebint praktikos vadovei aš salono klientėms tepiau kaukes, netgi prisidėjau prie veido cheminio valymo procedūros ar kojų depiliavimo. Dabar žinau: aš tikrai studijuosiu kosmetologiją“, – pasakojo dešimtokė.

Parodos metu driekiasi eilės prie karjeros konsultantų, su kuriais gali pasitarti, išsiaiškinti, ar išties pasirinktas kelias yra tinkamiausias. Jaunus žmones traukia ir darbdavių stendai, kurių jie tiesiai šviesiai teiraujasi, ką reikia baigti, kad galėtum dirbti jūsų įmonėje.

Ketvirtadienio pusiaudienį vykusioje paskaitoje lrytas.lt žurnalistas Arnoldas Lukošius mokiniams pasakojo apie savo darbą redakcijoje. Ką reikia daryti, kad galėtum padirbėti redakcijoje? Iš ko geriau mokytis – iš jaunų ar labiau patyrusių žurnalistų? Tokie klausimai rūpėjo tiems, kurie svajoja ateityje dirbti portaluose ar laikraščių redakcijose.

Trylika metų organizuojamoje parodoje „Studijos“ siekiama supažindinti su studijomis Lietuvoje ir užsienyje, su reikalingiausiomis ir naujausiomis profesijomis, su karjeros ir verslo perspektyvomis, su stažuotėmis ir savanoryste.

Šiemet parodos rengėjai gali pasigirti didžiausiais skaičiais per visą savo istoriją: dalyvių skaičius 220 (pernai 193), plotas – 11500 kv.m. (pernai 11 100 kv.m.), renginių skaičius – 200 (pernai 172).

Šiemet parodos renginiuose dalyvaus nemažai garsių žmonių, kurie su jaunimu dalysis savo patirtimi, įžvalgomis. Tai – režisierius Gytis Padegimas aktorės Virginija Kochanskytė, Kristina Kazlauskaitė, Eglė Jackaitė, režisierius, TV laidų vedėjas Raimondas Paškevičius, Vilniasu universiteto profesorius Alfredas Bumblauskas, politologas Lauras Bielinis ir kiti.

Karjeros dienos apima interaktyvias parodos erdves – „Idėjų inkubatorius“, „Verslumo dirbtuvės“ ir „Pažink save“. Jose visas tris dienas vyks susitikimai su psichologais, karjeros konsultantais, potencialiais darbdaviais.

Paroda „Studijos 2015“ vyksta vasario 5- 7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Šiemet parodoje dalyvaus daugiau kaip 220 dalyvių iš 15 šalių: Lietuvos, Australijos, Austrijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rusijos, Šveicarijos, Vokietijos.

Studijų programas pristatys visos Lietuvos aukštosios mokyklos, kolegijos, profesinės mokyklos. O daugiau kaip 70 svečių iš užsienio siūlys studijas, savanorystės projektus ir įsidarbinimo galimybes.

Parodoje šiemet vyks per 200 konferencijų, mokymų, paskaitų, seminarų ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.