Darželiais nepatenkinti tėvai ėmėsi drastiškų priemonių

Vieni tėvai verčiasi per galvas ir stengiasi iškovoti vietą valstybiniuose darželiuose. Tuo tarpu kiti – skundžiasi pasenusiomis valstybinių darželių auklėjimo metodikomis ir kuria savo vaikų priežiūros grupes.

Vaikų priežiūros grupę „Laumžirgių pievelė“ lanko 7 vaikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vaikų priežiūros grupę „Laumžirgių pievelė“ lanko 7 vaikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 12, 2015, 12:32 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 9:58 AM

Širvintose yra du valstybiniai darželiai ir trys ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupės. Vietų vaikams užtenka. Tačiau valstybinės įstaigos neatitinka tėvų poreikių.

„Valstybiniai darželiai mums ne visada kelia pasitikėjimą. Nenorime, kad auklėtų senais metodais. Jų požiūris į vaiką skiriasi nuo mūsų“, – tikino viena vaikų priežiūros grupės iniciatorių, mamų ir savanorių Rima.

Nori, kad vaikas jaustųsi kaip namie

Beveik prieš metus Širvintų rajone tėvai susibūrė į asociaciją „Šeimų bendrystė“. Vėliau jiems gimė mintis įkurti įstaigą, kuri rūpintųsi jų vaikais. Taip prieš pusę metų atsirado vaikų priežiūros grupė „Laumžirgių pievelė“.

„Stengėmės sukurti tokią vietą, kur vaikai jaustųsi kaip namuose. Mums buvo svarbu atkartoti šeimos modelį. O šeimoje juk niekada nebūna dvidešimt tokio pat amžiaus vaikų. Todėl ir čia visi yra mišraus amžiaus, tarsi broliai ir seserys“, – pasakojo vaikus prižiūrinti mama savanorė Agota.

Centras priklauso tėvams

Visa vaikų priežiūros grupės veikla rūpinasi patys tėvai. Šiuo metu ją lanko septyni vaikai. Prižiūri dvi auklės – mamos. Esant reikalui, jas pavaduoja kitos mamos. Vaikai gali lankyti grupę pagal tėvų poreikius – įprastai ateina visai dienai, tačiau galima pasilikti ir pusei dienos ar kelioms valandoms.

Tėvai patys tvarko grupės patalpas: klijuoja tapetus, dažo grindis, lubas, kala baldus ir stato žaidimo aikšteles. Vaikų maitinimas taip pat priklauso tėvams. Patys tėvai yra grupės gerbūvio kūrėjai, prisidedantys savo rankų darbais ir mintimis.

Už kiekvieną vaiką tėvai deda po 100 eurų per mėnesį į bendrą krepšelį. Tačiau pinigų suma skiriasi atsižvelgiant į mėnesio išlaidas. Šie pinigai skiriami vaikų maitinimo, ugdymo reikmių, komunalinių paslaugų apmokėjimui. Taip pat tvarkymui ar kitiems panašiems reikalams.

Grupėje už patalpų nuomą mokėti nieko nereikia, nes įsikurti leido kaimynė. Grupėje vaikus prižiūrinčios auklės-mamos dirba taip pat savanoriškais pagrindais.

Taisykles nusistato patys

Vaikų priežiūros grupės taisykles sukuria ir keičia patys tėvai. Kiek pinigėlių rinkti, kaip spręsti iškilusias problemas nutaria bendrame tėvų susirinkime, kuris rengiamas kartą per mėnesį, kartais susitinkama ir dažniau. Visas situacijas spendžia patys tėvai ir prireikus jas modeliuoja.

„Klausimus sprendžiame susirinkę šešių šeimų tėvai. Didžiausias sunkumas – susikalbėjimas. Kartais iškyla visokių konfliktų, tačiau mes susitikę diskutuojame ir bendrai randame tinkamiausią sprendimą. Dar nebuvo tokios situacijos, kad nerastume išeities“, – sakė mama savanorė Agota.

Auklėja Valdorfo metodikos principais

„Laumžirgių pievelės“ grupėje vaikai yra ugdomi ir auklėjami atsižvelgiant į Valdorfo metodiką. Čia visuomet yra laikomasi dienos ar savaitės ritmo, kuris vaikams suteikia saugumo. Ritmas yra gyvybinės jėgos šaltinis. Kaip įkvėpimą pakeičia iškvėpimas, taip ir grupėje aktyvesnė veikla keičiama ramesne.

Grupėje kuriant saugumo jausmą vaikui yra perduodama, kad pasaulis yra geras. Taip pat didelis dėmesys skiriamas vaiko aplinkai. Mažylis daugelį dalykų patiria pojūčiais, todėl vaikus supa daiktai iš natūralių medžiagų – medžio, vilnos, natūralių audinių.

Daugybė įprastų plastmasinių žaislų keičiami natūraliomis gamtinėmis medžiagomis: kankorėžiais, akmenukais, kriauklytėmis, mediniais pagaliukais ar kaladėlėmis. Liesdamas natūralų daiktą, gali išgyventi gerokai daugiau nei liesdamas plastikinį. Taip pat čia vaikai stebi ir patys pilnai išgyvena kūrybinį procesą: kaip medis virsta suolu, o vilna – karoliais. Taip jie supranta ir pažįsta pasaulį.

Čia yra atsižvelgiama į individualias vaiko savybes. Jiems svarbiausia asmenybė ir jos ugdymas. Todėl per bendravimą, kūrybą ir kitas veiklas stengiamasi pažinti ir atskleisti vaiko tikrąją tapatybę.

Laikinos priežiūros vieta?

Paklausus apie vaikų priežiūros grupės priežiūrą, Širvintų savivaldybės pareigūnai, atsakingi už vaikų ugdymą, negalėjo paaiškinti, kas yra atsakingas už grupės kontrolę ir priežiūrą. Jie žinojo, kad tokia vaikų priežiūros grupė yra susibūrusi. Specialistai tvirtino, kad tėvai žengia tik pirmuosius žingsnius ir jų iniciatyva yra palaikoma. Kol kas ši grupė nėra oficialiai įregistruota.

Visuomenės sveikatos centro specialistė Lina Grinytė-Jauniškienė informavo, kad jiems priklauso savivaldybės darželiai, privatūs vaikų darželiai bei neformaliojo švietimo įstaigos. Jei turi ikimokyklinio ugdymo statusą, turi dirbti pagal ikimokyklinio ugdymo programą, patvirtintą Švietimo ir mokslo ministerijos, ir Visuomenės sveikatos centro išduotą leidimą – higienos pasą. Tačiau, kol veikla oficialiai neįregistruota, tai nėra apie ką ir kalbėti.

Visuomenės sveikatos centrui, Švietimo ir mokslo ministerijai  bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai kol kas su tokia kaip vaikų priežiūros grupės kontrole neteko susidurti. Šiuo atveju vaikų priežiūros grupė yra vaikų laikino pabuvimo, laikinos priežiūros vieta. Jei žmonės nesiskundžia, visi patenkinti ar tuo viskas ir baigiasi?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.