Šiauliuose atidarytas Centų kambarys taiko į „Guinnesso“ rekordą

Pirmadienį Šiauliuose minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Šiaulių universiteto bibliotekoje duris atvėrė unikalus Centų kambarys.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 16, 2015, 7:51 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:13 AM

Į „Guinnesso“ rekordų knygą pretenduojančio, paminklu lietuviškai valiutai tapusio kambario sienos, lubos ir baldai apklijuoti baltais lietuviškais centais.

Ant vienos kambario sienos kabo iš monetų pagamintas Lietuvos žemėlapis, kuriame gyvenvietės žymimos 50, 20 ir 10 centų monetos, o didmiesčiai – įvairių nominalų litų monetomis.

Ant kitos kambario sienos puikuojasi didžiulis lito maketas, o po juo stovi monetomis apklijuotas sostas, kuriame atsisėdę galės nusifotografuoti šio unikalaus kambario lankytojai.

Pateks į „Guinnesso“ rekordų knygą?

Idėja tokiu būdu įamžinti Lietuvos nacionalinę valiutą gimė grupei žmonių, susibūrusių į Šiaulių apskrities nevyriausybinių organizacijų sąjungą (SANOS).

Vienas šio projekto iniciatorių šiaulietis dizaineris Vilius Puronas juokavo, kad Centų kambario idėją „atnešė Dievas ir nuleido ją į Šiaulius. O realizuoti šią idėja buvo pašaukti trys milijonai tautiečių“.

„Neabejojame, kad šis unikalus kambarys tikrai vertas „Guinnesso“ rekordų knygos. Neaišku, ar dar kur yra toks kambarys. Kviesime „Guinnesso“ rekordų knygos atstovus, kad suskaičiuotų visas šio kambario monetas“, – portalui lrytas.lt sakė V.Puronas.

Praėjusių metų rugpjūtį kilusi Centų kambario idėja buvo realizuota mažiau nei per pusmetį. Monetos pradėtos rinkti ir ant plokščių klijuoti per Šiaulių naktis, kurios vyko rugpjūčio pabaigoje. Tuomet monetų atnešė ir atminimo knygoje pasirašė 1500 žmonių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Centų rinkimo akcija buvo pratęsta per Šiaulių dienas rugsėjo mėnesį. Centų kambarį nuspręsta įkurdinti Šiaulių universiteto bibliotekoje.

Centus į Šiaulių universiteto biblioteką siuntė žmonės iš visos Lietuvos. Monetas kambaryje klijavo gausūs būriai darželių ugdytinių su savo auklėtojomis, studentai, bibliotekos darbuotojai, krašto apsaugos savanoriai, mokiniai, senjorai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, verslo įmonių, kultūros organizacijų atstovai.

Centų kambarį įkurdino bibliotekoje

Šiaulių universiteto bibliotekos direktorė Gražina Lamanauskienė sakė, kad projektas virto išskirtine edukacine erdve, skirta pristatyti viso pasaulio pinigus ir atminti Lietuvos nacionalinę valiutą – litą.

Į Centų kambario atidarymo ceremoniją atvykęs Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas sakė neabejojąs, kad tai bus unikalus muziejus.

Šiaulių universiteto rektorius Donatas Jurgaitis padėkojo visiems, kurie rengė kambarį: nuo darželinuko iki senjoro.

„Universiteto biblioteka labai tinkama vieta tokiam muziejui, nes čia lankysis labai daug jaunimo. Kažko pabaiga simbolizuoja naują pradžią. Linkiu daugiau panašių iniciatyvų“, – per atidarymo ceremoniją sakė D.Jurgaitis.

Litai cirkuliavo keturis dešimtmečius

Per atidarymo ceremoniją V.Puronas Centų kambariui dovanojo iš dešimties litų sidabrinių litų monetų pagamintą Vyčio kryžių, kuris iškart buvo pakabintas ant šio kambario sienos.

Po to V.Puronas susirinkusiųjų paprašė aukso spalvos juostelėmis apjuosti iš monetų pagamintame Lietuvos žemėlapyje pažymėtus miestus.

Į Centų kambario atidarymą atvykę šiauliečiai galėjo apžiūrėti bibliotekos foje eksponuojamus anksčiau Lietuvoje cirkuliavusius pinigus: nuo Rusijos okupacinių banknotų iki dar neseniai mūsų piniginėse šiugždėjusių litų.

Mūsų nacionalinė valiuta litas Lietuvoje cirkuliavo nuo 1922 iki 1941 metų ir nuo 1993 metų birželio 25-osios iki 2014 metų gruodžio 31-osios.

Litas Lietuvoje apyvartoje buvo 40 metų šešis mėnesius ir šešias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.