Per Užgavėnes vaikams dalijo žiurkių nuodus

Smilgių seniūnijoje (Panevėžio r.) esančiame Sujetų kaime žiemos varymo linksmybės vos nevirto tragedija. Vietos kultūros centro vadovė ir bendruomenės pirmininkė Irena Lesvinčiūnienė per Užgavėnių šventę mažylius apdovanojo žiurkių nuodais bei šunų ir kačių ėdalu.

Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė (panskliautas.lt)

Feb 19, 2015, 3:10 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 5:05 PM

Tikėjosi saldainių, o gavo šunų ėdalo

Trečiadienį Sujetų kaimas Panevėžio rajone ūžė lyg įpykdytų bičių avilys.

Moterys garsiai svarstė, ar sveiko proto žmogus galėjo sugalvoti tokį baisų dalyką. Jos stebėjosi, pyko ir prisipažino, kad jaučia kylančią baimę. Gal reikėtų nebeleisti atžalų į kultūros centro renginius?

„Ko dar toks žmogus gali prikrėsti, jei šovė į galvą vaikams į rankas brukti nuodus?“ – nerimastingai kalbėjo mamos.

Gatvėje sutiktas pulkelis vaikų pasakojo išsiruošę į gretimame kaime vykstančias Užgavėnes ir vienas per kitą dalijosi įspūdžiais iš praėjusios šventės jų kaime, rodė dar smilkstančio laužo likučius.

„Tikėjausi saldainių, bet dovanų gavau šunų ėdalo. Namie yra keturi šunys, tai jiems ir parnešiau“, – su nusivylimo gaidele kalbėjo vaikas.

„Kita mergaitė gavo žiurkių nuodų. Tokių dovanų anksčiau niekas nedalijo“, – atviravo sutikti vaikai.

Pamačiusi prizą suakmenėjo

Kaip buvo teikiamos pavojingos dovanos, savo akimis matė sujetiškės Sandra Bručienė, Vaida Misevičienė ir Oksana Tamošietienė. Moterys į Užgavėnes buvo atėjusios su vaikais ir anūkais.

Užgavėnių linksmybės prasidėjo lauke, prie šalia kultūros namų sukrauto laužo. Suaugusiųjų buvo matyti vos vienas kitas, didžiąją dalyvių dalį sudarė vaikai.

„Grojo labai šauni Berčiūnų kapela, jautėmės šventiškai, kol suėjome į salę, kur vyko renginio tęsinys“, – kalbėjo S.Bručienė.

I.Lesvinčiūnienė organizavo žaidimus. Ant didelio lapo buvo užrašytas žodis „Užgavėnės“, vadovė lenkė po vieną raidę ir liepė publikai spėti, kokia dovana, prasidedanti raide U, laukia atspėjusiojo.

Šūktelėjęs „uogos“ gavo raudona širdele užklijuotą maišelį uogų.

Užlenkus raidę Ž iš salės skriejo spėjimai: žirniai, žirklės. Juokais kažkas šūktelėjo „žiurkė“.

Tarusi „teisingai“, I.Lesvinčiūnienė mergaitei įteikė tokį pat širdele papuoštą maišelį su graužikams skirtais nuodais. Ant nuodų pakuotės buvo perspėjimas priemonę saugoti nuo vaikų ir naminių gyvūnų.

„Iš pradžių manėme, kad ten žaislinė pelytė. Ant kelių laikiau anūkę, o kai pamačiau maišelio turinį, tiesiog suakmenėjau“, – pasakojo S.Bručienė.

Vyresnieji suprato, kad situacija nenormali

„Sėdėjau apšalusi, galvoje karštligiškai sukosi mintis, ką daryti? Kas bus, jei vaikas praplėš pakuotę ir sumanys paragauti joje esančių žirnelių? Juk kiti gavo čiulpinukų, juos lukšteno ir iš karto dėjo į burną.

Tada šovė į galvą išvilioti iš mergaitės prizą, juk negali šiaip atimti gautos dovanos, vaikui bus skaudu“, – sakė O.Tamošietienė.

Moteris pasivedė mergytę į šalį ir paprašė ką tik gautą dovaną parduoti už 1 eurą. Vaikas nuodus iškeitė į monetą. Moteriai atlėgo širdis.

Žaidimas tebesitęsė. Kai priėjo eilė raidei Ė, spėjikai gavo šunų ir kačių ėdalo.

Didesnis berniukas, pamatęs, jog gyvūnų ėdalo maišelį gavo mažas vaikas, ir baimindamasis, kad jis neparagautų, pasiūlė mainytis, mažyliui atidavė savo saldainius.

Ne tik suaugusiesiems, bet ir vyresniems vaikams tokios dovanos pasirodė nesaugios, situacija įtartinai nenormali.

Suglumę paaugliai svarstė, kodėl vieni vaikai iš kultūrininkės rankų gavo čiulpinukų ir mandarinų, o kitiems teko porcija mirtinai pavojingo nuodo.

Puolė skambinti pagalbos telefonu

Po to, kai vaikai buvo apdalinti keistomis dovanomis, į viską, kas vyko toliau, žmonės žiūrėjo jau su nepasitikėjimu.

Pasibaigus dovanų dalijimui I.Lesvinčiūnienė kitai atrakcijai į sceną pakvietė mamas su vaikais.

Dvi moterys atsivedė vyresnes mergaites, o viena dvejų metų vaiką. Vadovė įteikė po paketą ir paskelbė rungtį: reikia parodyti, kaip užmauti sauskelnes ir pamaitinti kūdikį, ir įsakmiai liepė vykdyti nurodymą.

Išvyniojusios paketus mamos pamatė suaugusiesiems skirtas sauskelnes. Mažasis vaikas pradėjo verkti, o vyresnieji atsisakė dalyvauti rungtyje.

„Pasijutome nei šiaip, nei taip. Sutrikome. Ar čia mus, ar vaikus norėta pajuokti? Tai nebuvo panašu į Užgavėnių linksmybes, supratome, kad kažkas ne taip su šventės organizavimu“, – kalbėjo renginio dalyvės.

Smagiai prasidėjusi šventė baigėsi skambučiu į Bendrąjį pagalbos centrą.

Pareigūnus kvietėsi pakraupusi daugiavaikė mama, kai sužinojo, kokiomis dovanomis buvo pamaloninti jos mažamečiai.

Pareiškimą iš policijos atsiėmė

Sukame į daugiavaikės šeimos, kurios vaikas dovanų gavo žiurkių nuodų, namus. Užgavėnių renginyje dalyvavo keturi tos šeimos vaikai, bet nuodų gavo tik vienas.

Po skambučio į Bendrąjį pagalbos centrą čia tuojau pat prisistatė pareigūnai, vaikų motina parašė pareiškimą.

Vakar vaikų motina sakė pareiškimą iš policijos atsiėmusi, nes pas ją buvo atvažiavusi nuodus vaikui į rankas įbrukusi I.Lesvinčiūnienė ir atsiprašė.

Daugiavaikė motina buvo nekalbi, plačiau situacijos komentuoti nenorėjo.

„Buvo nesusipratimas, aš nepykstu, nebeturiu jokių pretenzijų“, – sukdama į šoną akis kalbėjo moteris.

Vėliau ji prisipažino, kad iš vaikų išgirdusi, ką dukrai įteikė kultūrininkė, tačiau manė neteisingai supratusi, įsivaizdavo, jog mergaitė gavo gyvą žiurkę.

Kad situacija buvo daug rimtesnė, sužinojo tik tuomet, kai pas ją į namus atvyko renginyje buvusi moteris ir atvežė parodyti iš mergaitės atpirktą dovanų maišelį.

„Labai nustebau. Buvo galimybė, kad pralups pakelį ir paragaus. Jei būtų parnešusi namo, iš karto būčiau išmetusi. Sveikatai pavojingų dalykų mes namuose nelaikome“, – sakė gražios gausios šeimos mama.

Dėl vadovės kenčia ir felčerė

Dėl keisto I.Lesvinčiūnienės elgesio kenčia ir kaimo felčerė Nijolė Petraitienė. Medikės kabinetas yra šalia kultūros centro vadovės durų. Felčerei su kultūrininke tenka kovoti dėl erdvės, kėdžių ir elementarios tvarkos.

„Vadovė užrakina salėje kėdes, atėję ligoniai neturi kur atsisėsti, senukai sėda vieni kitiems ant kelių. Kėdės yra pirktos už bendruomenės lėšas, bet ji neduoda, ir gana“, – pasakojo medikės pacientai.

Kultūros centro pastate yra ne viena tuščia patalpa, bet vadovė ne kur kitur, o koridoriuje, prie pat medicinos kabineto durų, buvo pastačiusi biliardo stalą, ligoniams tekdavo spraustis ir pro stalą, ir pro žaidžiantį jaunimą.

Į prašymus paisyti kitų žmonių interesų I.Lesvinčiūnienė esą atšaudavusi: aš čia vadovauju.

Pernai N.Petraitienė, neapsikentusi piktybiško I.Lesvinčiūnienės elgesio, kvietė policiją. Pareigūnų prireikė po to, kai vadovė kultūros namų patalpose leido vyrams girtauti, o tie išjungė elektrą, priteršė patalpas.

Ryte į darbą atėjusi felčerė prie kabineto esantį priimamąjį rado prišiukšlintą, prirūkytą, prasmirdusį alkoholiu, buvo atitirpę šaldytuvai, kuriuose laikomos vakcinos ir kiti medikamentai.

Po incidento buvo sušauktas susirinkimas, jame dalyvavo I.Lesvinčiūnienės darbdavė Smilgių kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė ir Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė. Apsvarsčius prasižengėlės elgesį jai buvo skirtas laikas pasitaisyti.

Nuodus pirko vietinėje parduotuvėje

I.Lesvinčiūnienę sutinkame prie kabineto durų.

„Aš neturiu ką pasakyti, nežinau, kodėl nuodus nupirkau“, – bando pokalbio išvengti moteris.

Po trumpos pauzės ji ima pasakoti, kad idėją apie žiurknuodžius pamėtėjo Panevėžyje matytos Užgavėnės. Ten irgi buvę, kad iš raidžių reikėjo spėti dovanas. Ž raidei vaikas pasakęs „žiurkė“ ir gavęs dovanų žaislinę pelytę.

Žaidimų ir humoro forma ji tą patį norėjo padaryti ir Sujetų kaime. Žiurknuodžius vadovė pirko čia pat, kaimo parduotuvėje.

„Galvojau apie žiurkę, parduotuvėje pamačiau ant pakelio žiurkę, nežinau, kodėl tuos nuodus nupirkau, nieko pikto negalvojau. Gal viską padarė įtampa, pervargimas. Reikia daug galvoti, visokie užsiėmimai, su kiekvienu pakalbėti, atima energiją, čia nėra taip lengva, kaip atrodo“, – aiškino I.Lesvinčiūnienė.

Moteris sakė atrakcijas ruošusi ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Kad nuodų pakelį padavė vaikui, ji nesusivokė.

„Nei Kalėdoms, nei Velykoms taip nebūčiau padariusi, o čia juk Užgavėnės, juokų šventė. Aš net nežinojau, kam tas pakelis papuolė“, – nuodų istoriją teisino įkliuvusi moteris.

I.Lesvinčiūnienė Sujetų kultūros centrui vadovauja 6 metai, šios srities išsilavinimo ji neturi. Moteris yra iš čia kilusi, bet ilgus metus su šeima gyveno Panevėžyje, dirbo vienos valgyklos vedėja. Kalbėti apie išsilavinimą ir ankstesnę darbovietę I.Lesvinčiūnienė nenorėjo.

Klaidą suprato tik pirštu pabadyta

Kad pasielgė netinkamai, I.Lesvinčiūnienė susiprato ne pati, o tik sulaukusi savo tiesioginės viršininkės L.Narkevičienės skambučio. Smilgių kultūros centro direktorei apie įvykį pranešė kaimo gyventojai. Ji tuojau pat išsikvietė pavaldinę ir liepė rašyti pasiaiškinimą.

Po pokalbio su direktore I.Lesvinčiūnienė ir suskato aiškintis, kurios šeimos vaikas gavo mirtiną dovanėlę, ir tik tada nuvyko atsiprašyti.

Vykstame į Smilgių kultūros centrą.

Matyti, kad dėl incidento Sujetuose L.Narkevičienė labai sielojasi. Didžiulis kultūros centro įdirbis ir gausybė nuopelnų įvairiose šventėse bei konkursuose gali būti nubraukti vieno darbuotojo neatsakingu poelgiu.

„Pareigybėse aiškiai parašyta, kad jei darai renginį, esi visokeriopai atsakingas už žmonių saugumą. Pasirašydamas darbo sutartį žmogus pasirašo ir darbo saugos taisykles bei pareigybes“, – L.Narkevičienė paaiškino, kodėl Sujetų vadovė pati privalėjo suvokti, ką daranti.

Nė viename Smilgių apylinkių kaime nieko panašaus nebuvo nutikę.

I.Lesvinčiūnienės mažų mažiausiai laukia griežtas papeikimas. Dar šią savaitę rinksis kultūros centro darbuotojų komisija ir spręs, ar nuodus vaikui padovanojusi darbuotoja tinkama toliau eiti pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.