Ką pagamina patys lietuviai, kad apsaugotų savo oro erdvę?

Išaugus grėsmei iš Rusijos, Lietuva atsigręžia ir į oro erdvės valdymą bei jos kontrolę. Ką Lietuvos gamybos pramonė gali pasiūlyti šiandien apsaugant mūsų oro erdvę?

„Litak-Tak“ generalinis direktorius Rytis Godelaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Litak-Tak“ generalinis direktorius Rytis Godelaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Feb 24, 2015, 3:10 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:00 AM

UAB „Litak-Tak“ specializuojasi oro kontrolės produktų gamyboje. Ji gamina oro eismo valdymo sistemas, civilinės ir karinės paskirties radarus, duomenų ir garso įrašymo bei priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Gamina produktus ir teikia paslaugas

Jos produkcija gaminama naujai pastatytoje gamykloje, esančioje Keturiasdešimties Totorių kaime, Vilniaus rajone. Gamybai pritaikyti įvairiausi įrenginiai ir inovatyvios technologijos, įrengta moderni laboratorija. Gamybinių patalpų plotas 3200 kv.m.

„Litak-Tak“ buvo įsteigta 2009 metais kaip tarpininkavimo įmonė civilinės ir karinės paskirties oro eismo valdymo sistemų ir radarų prekybos srityje, o nuo 2012 metų savo veiklą pradėjo kaip mokslinė-gamybinė įmonė.

Įmonė teikia paslaugas: civilinės ir karinės paskirties radarų, priešlėktuvinės gynybos sistemų modernizavimas ir remontas. Taip pat siūlo paslaugas, susijusias su technikos priežiūra. Į jos veiklos sritį įeina civilinės bei karinės paskirties radarų sistemų integravimas ir apjungimas.

Demonstruoja naujausius gaminius

Naujas šios įmonės gaminys, sulaukęs didelio susidomėjimo, – tai mobilusis visiškai automatizuotas metrinių bangų radaras „Amber-1800“. Jo išskleidimo ir suskleidimo trukmė yra tik 8 minutės. Nepertraukiamas 140–180 MHz darbinis diapazonas. Aptikimo atstumas – net 360 km. Dislokavus transporto priemones pozicijoje, radaru galima naudotis vos per 12 minučių.

Mobilioji radaro sistema „Mars 2L“ skiriama automatiniam orlaivio aptikimui mažame, vidutiniame ar dideliame aukštyje. Viename automobilyje yra apjungtas mobilusis PSR ir SSR sprendimas. Taip pat taikomas automatinis sekimas ir duomenų sklaida.

Radaras automatiškai orlaivius aptinka PSR ir SSR kanalais. Jis matuoja atstumus tarp orlaivių, rodo situaciją iš oro erdvės operatoriaus darbo vietoje. Taip pat veikia automatinis situacijos perdavimas vartotojams ryšio kanalais. Dar viena šio radaro funkcija – tai situacijos oro erdvėje įrašymas į atmintį.

Dar viena įmonės siūloma įranga – tai nuo žemės valdoma priartėjimo (tūpimo) (GCA) sistema. Ji padeda kontroliuoti orlaivių priartėjimą bet kuria iš dviejų krypčių. Priartėjimas vyksta radijo kanalais. Ši sistema apsaugo nuo orlaivių susidūrimo. Jo paleidimo trukmė yra 3–5 minutės. Šis radaras mažai priklauso nuo oro sąlygų. Jam yra taikoma antrinio kanalo galimybė.

Dar vienas įmonės įrenginių – tai ankstyvojo įspėjimo radaro sistema P-1800MA. Metrinė dažnių juosta leidžia stebėti sunkiai pastebimus taikinius. Jame yra stabilus, patikimas, modulinis fiksuotas siųstuvas. Šio aparato išlaidos yra minimalios.

Įmonė turi galimybę gaminti ir vadavietes. Ji siūlo automatizuotą mobiliąją vadavietę „Module“. Tai yra bazinis brigadinio lygio oro gynybos ir oro pajėgų komandinių postų hierarchijos elementas.

Radaras „P180MA“ yra papildoma oro erdvės apsauga, reikalaujanti minimalių išlaidų. Ji reikalinga sugedus stacionarioms stotims, sutrikus pratyboms, planinei stočių priežiūrai ar kitais atvejais, kai nedirba stotys.

Pateikia privalumus

Visos įmonės sistemos yra integruojamos pagal NATO standartus. Nuolat konsultuojama ir apmokoma. Įmonė taip pat vykdo nuolatinę techninę priežiūrą ir sistemos atnaujinimą bei atlieka derinimo ir testavimo darbus.

„Litak-Tak“ skelbia, kad jų radarai atitinka kokybės ir kainos santykį. Įmonėje šiuo metu dirba apie 40 darbuotojų, o nuo kitų metų pabaigos planuojama šį skaičių padvigubinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.