Japonų kalbos konkursą laimėjo gimnazistas iš Plungės

Ketvirtadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), vyko šnekamosios japonų kalbos konkursas. Jo dalyviai komisiją stebino ir linksmino pasakojimais apie koalas, apie pomėgius ir kitomis temomis. Konkurso nugalėtoju tapo 17-metis gimnazistas Audrius Kumpis iš Plungės.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Mar 5, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 12:46 PM

Konkurso organizatoriai VDU Azijos studijų centro darbuotojai surengė 5-ąjį japonų šnekamosios kalbos konkursą. Jame dalyvavo 16 moksleivių bei studentų iš Vilniaus, Kauno ir Plungės.

Konkurso dalyviai buvo suskirstyti į tris — pradedančiųjų, vidutinio ir pažengusiųjų lygio grupes. Jaunuoliai komisijai turėjo papasakoti neilgas istorijas pačių pasirinktomis temomis.

Vieni pasakojo, kodėl domisi Japonija, kiti pristatė savo pomėgius groti gitara, sportuoti.

Labiausiai komisiją, tarp kurios narių buvo ir Japonijos ambasadorė Lietuvoje Kazuko Shiraishi, patiko keli netikėti pasakojimai.

Jaunuoliai kalbėjo apie tai, kodėl koalos mėgsta apsikabinti medžių šakas, apie meškėną, apie mėgstamą kompiuterinį žaidimą.

Absoliučiu konkurso nugalėtoju ir pradedančiųjų grupės pirmosios vietos laimėtoju tapo A.Kumpis iš Plungės. 17-metis mokosi „Saulės“ gimnazijoje.

Vaikinas konkurso metu pasakojo apie jam patinkantį japonišką komiksą. Jame gvildenamos socialinės problemos, atskleidžiama, kokia yra realybė.

Gimnazistas sakė, kad japonų kalba susidomėjo prieš 2 metus ir jos mokosi savarankiškai. Medžiagos randa internete.

Pažengusiųjų lygio grupės nugalėtoju tapo 23 metų VDU studentas Audrius Sabūnas. Jis kalbėjo, kad nevalia būti abejingam kitų nelaimėms.

„Žinau, kad būna sunku nelikti abejingam, patogiau praeiti pro nelaimės ištiktą žmogų. Tačiau bandau stengtis būti atsakingas už save ir kitus. Norėčiau, kad tai darytų ir kiti“, — konkurso metu kalbėjo studentas.

23 metų vaikinas studijuoja biologiją. Japonų kalba patiko nuo vaikystės. Jos mokėsi savarankiškai taip pat pasitelkdamas internetą.

Pagal 2012 metais universiteto mainų programą išvyko į Japoniją, Tokijo krikščioniškajame universitete gilinosi į japonų kalbą, kultūrą, istoriją.

„Kad ir kiek būtume girdėję apie japonų mandagumą, jis vis tiek pritrenkė. Jie neįtikėtinai mandagūs ir pagarbūs“, — pasakojo studentas.

Vaikinas Japonijoje norėtų baigti ir magistro studijas.

Viduriniosios grupės nugalėtojas Kostas Laurinaitis yra Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos dvyliktokas. 19-metis ketina studijuoti ekonomiką ir vadybą Oksfordo universitete. Japoniškai jis taip pat pradėjo mokytis savarankiškai, lanko ir kursus.

Komisijos narius jis pralinksmino pasakodamas apie koalas.

„Australijoje, kur karšta, koalos iš savo organizmo labai greitai išgarina vandenį. Todėl jos sėdi medžiuose apsikabinusios jų šakas ir taip reguliuoja kūno temperatūrą“, — sakė K.Laurinaitis. Kaunietis įsitikinęs: kad ir kurioje šalyje ateityje tektų mokytis ir gyventi, japonų kalba tikrai pravers.

Ambasadorė K.Shiraishi 9 geriausius konkurso dalyvius pakvietė vakarienės į savo rezidenciją Vilniuje.

Penktadienį renginiai, skirti japonų kultūros gerbėjams, tęsis. Japonijos agentūros „Nihong Salon“ atstovai rengs japonų kalbos skaitovų konkursą.

Jo dalyviai turės raiškiai perskaityti japonišką pasaką, sukurti trumpą jos santrauką lietuviškai, išversti trumpą lietuvišką pasaką, padavimą ar legendą.

Šeštadienį viename Kauno restorane bus galima išmokti pasigaminti tradicinių Japonijos patiekalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.