Panevėžiečiai bėgo visą parą pagerbdami šalies Nepriklausomybę

Lietuvos Nepriklausomybės 25-ųjų metinių proga Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kariai Panevėžyje, Laisvės aikštėje, surengė estafetinį bėgimą, kuris truko visą parą. Karių iniciatyvą palaikė šimtai panevėžiečių. 24 valandas vykusiame bėgime dalyvavo 662 žmonės. Jauniausiam iš jų buvo ketveri, vyriausiam – 78-eri. Estafetės dalyviai nubėgo 824 ratus po 340 metrų ir įveikė 280 kilometrų 160 metrų. Tikimasi, kad ši estafetė bus užregistruota kaip Lietuvos rekordas. Duomenis apie rekordinį bėgimą žadama pateikti agentūrai „Factum“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Mar 11, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:38 PM

Nemažai panevėžiečių į rekordinį bėgimą užsirašė iš anksto. Jiems buvo nustatytas laikas. Atėję į Laisvės aikštę nurodytu laiku savanoriai galėjo apibėgti ratą aplink aikštę, rankoje laikydami Lietuvos trispalvę. Finišavęs bėgikas vėliavėlę perduodavo kitam, jau laukiančiam savo starto.

Tarp bėgikų buvo ne tik žmonių, bet ir gyvūnų. Panevėžietė Rasa estafetės distanciją įveikė kartu su savo augintine vilkšune Nida. „Pradžioje apibėgome paprastai. Paskui parėjome namo, Nidą papuošiau trispalviu apdaru. Tada atėjome dar kartą dalyvauti bėgime“, – pasakojo Rasa. Estafetėje dalyvauti panoro ir neįgalus vyras. Jis 340 metrų atstumą įveikė sėdėdamas neįgaliojo vežimėlyje.

„Buvome suplanavę, kad gyventojai bėgs dieną, o naktį estafetėje dalyvaus kariai. Tačiau labai nustebome, kad žmonės, norintys bėgti, į aikštę rinkosi ir naktį. Kariams beveik neliko kada įsiterpti“, – sakė bataliono atstovė Vilija Geldotaitė.

Jubiliejinėje ir rekordinėje estafetėje panoro dalyvauti ir grupelė pasipuošusių moterų. Draugės apie vidurnaktį ėjo iš kavinės, kurioje šventė vienos jų gimtadienį. Moterys panoro apibėgti aplink aikštę ir tapti istorinės estafetės dalyvėmis. „Nors ir nebuvo iš anksto užsirašiusios, mielai leidome dalyvauti. Sakėme: jei negaila aukštakulnių, bėkite“, – prisiminė nakties bėgimo akimirkas V.Geldotaitė.

Kariai pasakojo, kad naktį į estafetę bandė prisiprašyti ir keli gerokai apsvaigę asmenys, tačiau organizatoriams pavyko gražiai jiems paaiškinti, kodėl negalima bėgti. „Sakėme, kad esate vartoję alkoholio. Klausėme, kas atsakys, jeigu bėgimo metu sustos širdis?“ – pasakojo visą naktį aikštėje buvę kariai.

Jie sakė, kad naktį gerokai sušalo. Šildytis teko tik arbata, mat savivaldybės tarnautojai nedavė leidimo Laisvės aikštėje užkurti laužo. Valdininkai įžvelgė gaisrų pavojų, todėl nusprendė nerizikuoti ir leidimo kūrenti laužą per naktį nesuteikti.

Estafetę pradėjo ir užbaigė kariai. Pirmąjį ratą antradienio vidurdienį apibėgo Lietuvos kariuomenės ordinariato vyresnysis kapelionas mjr. dr. Virginijus Veilentas. Paskutinį ratą bėgo didžioji dalis Karaliaus Mindaugo husarų bataliono karių su vadu priekyje. Bataliono kariai apibėgo aplink Laisvės aikštę skanduodami „Lietuva“. Juos plojimais palaikė daugybė į aikštę susirinkusių panevėžiečių. Pasibaigus bėgimui aplink aikštę buvo išskleista kelių šimtų metrų Lietuvos trispalvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.