Skaudžiausi antausiai: politikai, kuriems mero kėdė išslydo

Puikus startas nebūtinai garantuoja ir pergalingą finišą. Tuo galėjo įsitikinti bent dešimt po pirmojo rinkimų turo į priekį įsiveržusių kandidatų į merus, kuriems rinkėjai galiausiai iškrėtė kiaulystę.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Mar 16, 2015, 8:10 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 7:33 PM

• Rinkimų rezultatai

Bene didžiausią staigmeną rinkimų finišo tiesiojoje pateikė Kėdainių rinkėjai, vadinamosios Viktoro Uspaskicho tėvonijos vairą perdavę ne į jo įkurtos Darbo partijos, bet į konkurentų rankas.

Dabartinei Kėdainių merei Nijolei Naujokienei iš anksto prognozuota lengva pergalė pirmą kartą vykusiuose tiesioginiuose rinkimuose baigėsi katastrofa. Tikėtasi, kad į merės postą „darbietė“ sugrįš jau po pirmojo turo.

Taip neatsitiko, bet pirmojo balsavimo rezultatai N.Naujokienei vis dar žadėjo šviesią ateitį. Mat nuo pagrindinio savo varžovo, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidato Sauliaus Grinkevičiaus „darbietė“ buvo atitrūkusi daugiau kaip 20 proc.

Tada už N.Naujokienę balsavo daugiau kaip 10 tūkst. rinkėjų, o už jos varžovą – beveik perpus mažiau. Bet per antrąjį turą viskas pasikeitė – naujuoju Kėdainių meru tapęs S.Grinkevičius savo rinkėjų skaičių beveik padvigubino, o N.Naujokienės rinkėjai – pakriko.

Suvedė sąskaitas už tėvą

Panašus krachas Darbo partijos atstovą ištiko ir Švenčionių rajone. Čia po pirmojo turo užtikrintai pirmavęs ilgametis šio rajono meras Vytautas Vigelis sekmadienį irgi buvo skaudžiai nuleistas ant žemės.

Kaip ir Kėdainiuose, Darbo partijos atstovą Švenčionių mero poste pakeis Lietuvos laisvės sąjungai (liberalams) priklausantis Rimantas Klipčius. Pastarasis taip savotiškai V.Vigeliui atkeršijo už prieš keletą metų tėvui Rimui Klipčiui tarybos posėdžio metu suplėšytą švarką.

Norėjo būti mere, bet liks Seime

Sekmadienį nuvainikuota buvo ir parlamentaro mandatą į Skuodo rajono mero postą panorusi iškeisti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovė Audronė Pitrėnienė.

Darbo partijos kandidatė, turėjusi ir visuomeninio rinkimų komiteto „Permainų metas“ paramą, po pirmojo turo buvo įsiveržusi į priekį, bet, regis, ranka pasiekiamą pergalę sekmadienį išplėšė konservatorius Petras Pušinskas.

Per pirmąjį turą surinkęs vos 1,4 tūkst. rinkėjų balsų šis politikas sekmadienį sugebėjo padvigubinti savo kraitį, o anksčiau pirmavusi jo varžovė naujų rėmėjų nebeįgijo ir su šiek tiek daugiau kaip 2,8 tūkst. balsų liko antra.

Parvirto ir Tauragės vadovas

Prie pralaimėjusiojo vaidmens teks pratintis ir Tauragę iki šiol valdžiusiam socialdemokratui Pranui Petrošiui. Jį sekmadienį netikėtai įveikė Liberalų sąjūdžio atstovas Sigitas Mičiulis, po pirmojo turo buvęs antras.

Daug sėkmingesnis antrasis turas buvo ir šios partijos kandidatui į Joniškio rajono merus Gediminui Čepuliui. Prieš dvi savaites liberalas buvo priverstas gerokai sunerimti, ar jam pavyks išsaugoti mero postą, į kurį kėsinosi dviem procentais jį lenkęs socialdemokratas Liudas Jonaitis.

Mat, kaip parodė ir G.Čepulio bendražygio Ričardo Juškos pavyzdys, sėkmė pirmajame ture – dar nereiškia pergalės. Jurbarkui vadovavęs Liberalų sąjūdžio atstovas po pirmojo turo prieš nepriklausomą kandidatą Skirmantą Mockevičių pirmavo beveik 2 proc., bet sekmadienį ši persvara lengvai ištirpo.

Kitam Liberalų sąjūdžio atstovui Romualdui Urmilevičiui, pretendavusiam į Kaišiadorių merus, nepavyko įtvirtinti turėtos ir dar didesnės persvaros. Po pirmojo turo dabartinis meras buvo net 16 proc. balsų atitrūkęs nuo konservatoriaus Vytenio Tomkaus, tačiau praėjusį sekmadienį rinkėjai kažkodėl pasirinko pastarąjį.

Kova – taškas į tašką

Per antrąjį turą rinkėjai nugarą atsuko ir dabartiniam Kalvarijų savivaldybės merui konservatoriui Valdui Aleknavičiui.

Dar prieš dvi savaites „tvarkietis“ Vincas Plikaitis jam turbūt neatrodė itin pavojingas varžovas – į antrąjį turą patekusius vietos politikus skyrė daugiau kaip 5 proc. balsų. Bet praėjusį sekmadienį ši persvara ištirpo – meru buvo išrinktas šiek tiek daugiau kaip 50 proc. rinkėjų balsų surinkęs V.Plikaitis.

Per pirmąjį turą iškovotos pirmos pozicijos nepavyko išsaugoti ir socialdemokratų kandidatei į Pakruojo rajono merus Astai Jasiūnienei. Beveik 29 proc. rinkėjų balsų per pirmąjį turą susižėrusi dabartinė merė praėjusį savaitgalį vis dėlto suklupo – šį postą iš jos perėmė Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Saulius Gegieckas.

Vis dėlto bene atkakliausia kova vyko Šilalėje, kur dabartinis meras konservatorius Jonas Gudauskas tik per plauką išsaugojo turėtą postą.

„Tvarkietis“ Vytautas Jucius per antrąjį turą sugebėjo buvusį 1222 balsų skirtumą ištirpdyti iki 122. Užtat balsų skaičiuotojai Šilalėje plūkėsi iki pat vėlumos – šioje savivaldybėje balsai buvo skaičiuojami ilgiau nei Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.