Išklypęs gatvės grindinys darko senamiestį

Akmeniniai Kauno grindiniai neretai iškliba. Ypač nelygi ir net pavojinga yra Aleksoto gatvės pradžioje esanti akmeninė danga. Kultūringiems žmonėms dėl to gėda, tačiau kapitalinio remonto nebus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2015, 6:38 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:01 PM

Kauno senamiestyje esanti Aleksoto gatvė – viena reprezentacinių miesto vietų. Kauniečiai ir miesto svečiai ja traukia iki Nemuno krantinės.

Gatvės pradžioje stovinčioje Vytauto Didžiojo bažnyčioje lankosi pulkai tikinčiųjų, vestuvininkų. Nemažai lankytojų, ypač moksleivių, eina ir į priešais bažnyčią esantį Juozo Tumo Vaižganto memorialinį muziejų.

Tačiau gatvės pradžioje esanti akmeninio grindinio atkarpa labai apleista. Seni akmenys išsiklaipę, danga nelygi, kai kur vietoj akmenų – tuščios duobės.

Rizikuoja išsisukti koją

Juozo Tumo Vaižganto memorialinio muziejaus vedėjas Alfas Pakėnas sakė, jog jam keista, kad iki šiol šia gatvės atkarpa vaikštantys žmonės dar neišsisuko kojų ar nesusižeidė stipriau.

„Tai graži ir prestižinė Kauno vieta. Tačiau grindiniui verkiant reikia remonto. Klampoti šia vieta ne tik nepatogu, bet ir pavojinga. Taip pat gėda ir prieš miesto svečius“, – sakė muziejininkas.

Vyras pasakojo, kad grindinys iš pagrindų neremontuotas daugybę metų. Ypač jis buvo išmaltas užpernai vasarą, po miesto šventės renginių. Akmenis išklibino renginius aptarnavę sunkiasvoriai automobiliai.

„Tada darbininkai sutvarkė tik 2 ar 3 kvadratinius metrus grindinio. Tačiau netrukus į vietas sudėti akmenys vėl išklibo. Nuo to laiko niekas nieko netvarkė“, – sakė A.Pakėnas.

Viso grindinio netaisys

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis žadėjo, kad Aleksoto gatvės grindinys bus tvarkomas balandžio arba gegužės mėnesį, prieš miesto šventę.

Tačiau ketinama atlikti tik kosmetinius pataisymus. Iš esmės akmeninio grindinio remontuoti neplanuojama.

Galbūt bus tvarkomas tik šios gatvės šaligatvis.

Naudoja ir senus akmenis

Jei akmenys iš grindinių dingsta, jie pakeičiami senais akmenimis, rastais remontuojant Parodos gatvę ir A.Juozapavičiaus prospektą. Didesnė dalis senųjų akmenų buvo panaudoti grindžiant Prisikėlimo bažnyčios šventorių.

„Dar liko ir Stasio Dariaus ir Stepono Girėno aerodrome saugomi 300 kvadratinių metrų šių akmenų. Didžioji jų dalis bus panaudota likusioms Prisikėlimo bažnyčios prieigoms išgrįsti.

Vienas kitas akmuo atgula į kitus akmeninius miesto grindinius“, – sakė A.Pakalniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.