Lietuvos kariai jaukinasi naują taiklų ginklą

„Man šitas ginklas iš karto prilipo. Jo puiki komplektacija. Vertinu jį teigiamai. Su juo iš tiesų galima puikiai dirbti, taikliai šaudyti. Aš juo patenkintas“, – sako gerai Lietuvoje žinomas snaiperis viršila Ernestas Kuckailis. Vienas žinomiausių Lietuvos snaiperių kalba apie naująjį kariuomenės pirkinį – taikliųjų šaulių ginklą FN SCAR-H PR. Kaip tik šiomis dienomis Pabradės poligone su šiuo ginklu susipažįsta atskirų padalinių instruktoriai.

Lietuvos kariai jaukinasi naują taiklų ginklą – taikliojo šaulio šautuvą.<br>J.Butkutės nuotr.
Lietuvos kariai jaukinasi naują taiklų ginklą – taikliojo šaulio šautuvą.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Mar 18, 2015, 5:35 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 2:18 PM

J.Lukšos mokymo centro instruktorius, Lietuvos kariuomenei ruošiantis taikliuosius šaulius ir snaiperius vrš. E.Kuckailis buvo tarp tų žmonių, kurie dar prieš įsigyjant ginklą šautuvą išbandė. Lietuvai išreiškus norą pirkti taikliųjų šaulių ginklus, savo produktus pateikė dvi kompanijos. Viena iš jų buvo belgų „FN Herstal“, gaminanti FN SCAR-H PR.

„Šitas ginklas pagal savo parametrus ir charakteristikas šiek tiek pralenkė konkurentą. Mes atlikome bandymus pagal mūsų turimas taikliųjų šaulių programas. Dabar mūsų taiklieji šauliai gaus naują, modernų, taiklų ginklą“, – sako instruktorius.

Pabradės poligone šiomis dienomis Sausumos pajėgų atskirų padalinių instruktoriai kaip tik susipažįsta su naujuoju šautuvu. Baigę kursus, jie toliau šiuos ginklus prižiūrės savo padaliniuose.

Ginklų pirkimo ir pardavimo sutartis buvo pasirašyta 2013 m. gruodį. Bendra sandorio vertė – apie 2,78 mln. eurų.

Mokymus prižiūri gamintojo atstovai

„Šį ginklą galėtų naudoti ir snaiperiai, bet šiuo atveju jis yra nupirktas taikliesiems šauliams. Taiklusis šaulys – tai tarpinė grandis tarp snaiperio ir šaulio. Taiklusis šaulys papildo ugnies pajėgumus, taikliais šūviais. Aš visada sakau, kad norint taikliai šaudyti reikia trijų dalykų derinio. Tai – kokybiška amunicija, kokybiškas ginklas ir kvalifikuotas, gerai parengtas šaulys. Kokybišką amuniciją turime, kokybišką ginklą gavome, šaulius paruošime kaip įmanoma geriau“, – sako vrš. E.Kuckailis.

Į pirmuosius naujojo ginklo naudojimo kursus atvykę gamintojų atstovai iš Belgijos Lietuvos kariams Pabradės poligone negaili patarimų, kaip efektyviau išnaudoti ginklą. Belgai ne tik pataria, bet ir patys dar kartą išbando Lietuvos karius jau pasiekusius ginklus.

„Iš mūsų šį ginklą yra įsigiję daugybė šalių. Bene patys įžymiausi jo vartotojai – JAV specialiosios pajėgos. Pirmiausia šis ginklas jiems ir buvo sukurtas. Dabar ir jūsų šalis naudos jį. Galime pasakyti, kad jį naudoja ir Belgija – šalis, kurioje jis buvo sukurtas. Naudoja ir daug kitų šalių, bet konfidencialumo sutartys neleidžia jų įvardyti. Galima pasakyti tik tiek, kad šį ginklą naudoja daug NATO narių“, – teigia gamintojai.

Lrytas.lt kiek anksčiau yra skelbęs, kad šautuvą FN SCAR-H, be JAV specialiųjų pajėgų ar Belgijos policijos specialiojo dalinio, naudoja ir Prancūzijos specialiųjų operacijų junginiai, Vokietijos antiteroristiniai padaliniai, Naujosios Zelandijos ir Turkijos kariuomenės, Filipinų jūrų pėstininkų korpusas, Los Andželo policijos antiteroristinis padalinys ir dar daugybė kitų pasaulio kariuomenių ar policijos specialiųjų dalinių.

Ginklas šaudo standartiniais NATO 7,62x51 mm šaudmenimis. Lietuviai jį užtaiso Giraitės gamykloje, netoli Kauno, gamintais šoviniais.

„Šis ginklas yra skirtas būtent taikliam šaudymui. Jis turi truputėlį sunkesnį vamzdį, iš jo galima taikliau paleisti kulką, – pasakoja vrš. E.Kuckailis. – Tai yra pusiau automatinis šautuvas. Tai reiškia, kad jis persitaiso automatiškai po kiekvieno šūvio, jo nereikia ranka pertaisinėti, kaip daugumą karabinų. Ginklas turi gerą ir pažangią optiką. Ji priartina iki 12 kartų, jos puiki raiška, galima šaudyti prieblandoje.

Mūsų reikalavimas buvo toks, kad ginklas efektyviai šaudytų iki 600 metrų. Bet viskas priklauso nuo šaulio kvalifikacijos. Ir labai dažnai nuo orų sąlygų. Jeigu geros sąlygos, 600 metrų gali būti ir ne riba. Geram ir kvalifikuotam šauliui įmanoma pasiekti ir 800 metrų, 700 metrų.“

Ergonomiškas ginklas

Lietuvos kariuomenės nupirkti ginklai komplektuojami su dviejų tipų dėtuvėmis. Dešimties šovinių dėtuvė skirta šaudyti iš žemų pozicijų, tai yra gulint. Patruliuojant naudojama dvidešimties šovinių dėtuvė.

Ginklas yra gana ergonomiškas. Daugybę ginklo elementų kiekvienas šaulys gali pritaikyti išskirtinai sau – nuo rankenų reguliavimo iki buožės ilgio ar skruosto atramos. Optinis prietaisas nuimamas ar uždedamas nenaudojant jokių prietaisų, vos dviejų fiksatorių paspaudimais. O ginklo gaidukas, kas labai svarbu šauliui, yra minkštas, šūviui atlikti nereikia didelės jėgos. Bendras ginklo svoris – apie 6 kg.

FN SCAR sukurtas 2004 m. Šiuo metu įvairiose šalyse naudojamos dvi pagrindinės jo modifikacijos (jų yra ir daugiau) – SCAR-L (šaudantis standartiniais NATO 5.56×45mm šoviniais) ir Lietuvos įsigytas SCAR-H, kaip jau minėta, šaudantis standartiniais NATO 7,62x51 mm šaudmenimis.

Ginklo modifikacijoje esanti raidė L reiškia lengvas (ang. Light), o raidė H – sunkus (ang. Heavy).

Pirmieji šį ginklą į savo ginkluotę 2009 m. priėmė JAV specialiųjų operacijų daliniai (iš esmės ginklas pirmiausia jiems ir buvo kurtas). Ginklas buvo išbandytas ir gerai įvertintas mūšiuose Irake ir Afganistane.

Visi ginklo naudotojai pabrėžia ergonomiškumą, taiklumą, itin mažą atatranką ir universalumą. Visai neseniai ginklo gamintojai pasiūlė galimybę su šiuo ginklu naudoti ir povamzdinį 40 mm granatsvaidį MK-13 GLM (EGLM), kuris gali būti naudojamas ir kaip atskiras ginklas.

Ginklas taip pat vertinamas dėl savo patikimumo ir nereiklumo sudėtingoms aplinkos sąlygoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.