Vilniaus gyventojus stebino kariniai JAV sraigtasparniai

Sekmadienį prieš pietus vilniečiai dairėsi į dangų. Jų dėmesį patraukė sraigtasparnių ūžesys. „Kas vyksta?“ – klausė ne vienas ir ėmė ieškoti informacijos internete. Atsakymas paprastas: pratybų laikotarpį Baltijos šalyse baigusios JAV rotuojamų pajėgų pamainos kariai su  savo  karine technika sausumos keliais grįžta į savo nuolatinę dislokacijos vietą Vokietijoje. Vilniečiai išvydo ir JAV karinius sraigtasparnius „Apache“, kurių nuotraukomis iškart ėmė dalytis per socialinius tinklus.

Sraigtasparniai lydi su savo karine technika išvykstančią amerikiečių karių pamainą.<br>D.Umbraso nuotr.
Sraigtasparniai lydi su savo karine technika išvykstančią amerikiečių karių pamainą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:51 PM

Kovo 22–24 dienomis pakeliui  į  Filzeką  JAV sausumos pajėgų 3-iojo eskadrono kariai  užsuks į Alytų, Kauną, Saločius, Pasvalį, Panevėžį, Marijampolę ir Vilnių.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, šiuose miestuose drauge su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kariais amerikiečiai bendrauja su gyventojais, pristato ir aprodo jiems savo techniką ir ginkluotę.

Susitikimuose su JAV ir Lietuvos kariais  žmonės gali iš arčiau apžiūrėti pėstininkų kovos mašinas „Stryker“, šarvuotuosius visureigius HMMWV, remonto ir evakuacijos sunkvežimius SISU, kitą  ginkluotę.

Sunkieji kulkosvaidžiai „Browning M2HB“, granatsvaidžiai MK 19  ir  GMG , automatiniai ginklai G-36 ir M4, lengvieji ir vidutiniai kulkosvaidžiai FN MAG, M240L, M249, pistoletai  „Glock-17“ – tai, ką  iš arti galės pamatyti į susitikimus su Lietuvos ir JAV kariais atėję miestų ir miestelių žmonės.

Visame kelionės Lietuvos teritorijoje maršrute šarvuočių koloną turėjo lydėti 12-osios JAV karinių oro pajėgų kovinės paramos brigados sraigtasparniai UH–60 „Black Hawk“ ir CH-47 „Chinook“, bet Vilniuje virš galvų sukiojosi koviniai atakos sraigtasparniai AH-64 „Apache“.

Vilniečiai išvydo ir Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvus „Mig-29“.

Kaip teigia Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika,  toks  rotaciją baigusių  JAV sąjungininkų grįžimo  į savo  dislokacijos  vietą būdas  –  tai dar viena galimybė mūsų kariams pasitreniruoti drauge su  JAV  sąjungininkais ir pasitikrinti savo, kaip priimančiosios šalies, funkcijų organizavimą.

„Rengdami ir kviesdami į tokius susitikimus žmones su mūsų ir sąjungininkų kariais mes norime ne tik parodyti, kad esame šalia, bet ir suteiksime jiems galimybę pamatyti ir susipažinti su sąjungininkų  ir mūsų kariais, pabendrauti, apžiūrėti  karinę techniką ir ginkluotę“, – sako gen. mjr. A.Leika.

JAV karių  judėjimas  sausumos  keliais į savo nuolatinę dislokaciją –  tai kartu ir JAV karių pratybų dalis,  jomis  sąjungininkų kariai demonstruoja savo  gebėjimus greitai ir toli persidislokuoti sausumos keliais.

Grįždami į Filzeką Vokietijoje  JAV kariai  važiuos  sausumos keliais nuo  Saločių pro Panevėžį, Kauną, Marijampolę, taip pat  iš Jonavos pro Vilnių ir Alytų, todėl kariai ragina nenustebti vairuotojus, jei  jiems tektų savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje kelyje  prasilenkti su karinės technikos kolonomis.

Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą keliuose  karinės technikos kolonas lydės ir Lietuvos karo policija.

Į Vokietiją grįžtančius ir rotaciją Lietuvoje baigusius JAV 2-ojo kavalerijos pulko 3-iojo eskadrono Žaibo kuopos karius pakeitę JAV Sausumos pajėgų 3-iosios pėstininkų divizijos 1-osios brigados kovinės grupės 2-ojo bataliono kariai jau treniruojasi drauge su Lietuvos kariais.

Susitikimai su JAV ir Lietuvos sausumos pajėgų kariais vyks šiose vietose:

Vilnius, kovo 22 d., sekmadienis, 11.00–14.00 val. prie prekybos ir pramogų centro „Ozas“, Ozo g. 18;

Kaunas, kovo 22 d., sekmadienis, 10.20–12.20 val. prie prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“, Islandijos pl. 32;

Kovo 22 d., sekmadienis, 14.20–16.20 val. Alytaus centrinėje aikštėje Rotušės a. 4, Alytus;

Kovo 22 d., sekmadienis, 14.20–16.20 val. prie Alytaus sporto ir rekreacijos centro Naujoji g. 52, Alytus;

Kovo 23 d., pirmadienis, 10.15–12.15 val. Saločių miestelio centrinėje aikštė, Gedimino g. 6, Saločiai;

Kovo 23 d., pirmadienis, 11.00–13.00 val. prie „Pieno žvaigždžių“ sporto arenos Taikos g. 22, Pasvalys;

Kovo 23 d., pirmadienis, 13.00–15.20 val. prie prekybos ir pramogų centro „Babilonas“, Klaipėdos g. 143A, Panevėžys;

Kovo 23 d., pirmadienis, 13.15–15.15 val. Laisvės aikštėje priešais savivaldybę, Panevėžys;

Kovo 24 d., antradienis, 9.00–11.00 val. prie prekybos centro „Maxima“, V.Kudirkos g. 3, Marijampolė;

Kovo 24 d., antradienis, 9.00–11.00 val. prie prekybos centro „Iki“, Vytauto g. 48A, Marijampolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.