E. Savisaaro būklę užgniaužę kvapą seka bendražygiai iš Lietuvos

Sunki legendinio Estijos politiko, Talino mero Edgaro Savisaaro liga sujaudino vyresnės kartos Lietuvos politikus, kurie Atgimimo laikais kartu su estų tautą grūmėsi už Baltijos šalių nepriklausomybę.

E.Savisaaras (kairėje) 2013 metais lankėsi Vilniuje, Baltijos keliui atminti skirtame renginyje.<br>V.Balkūno nuotr.
E.Savisaaras (kairėje) 2013 metais lankėsi Vilniuje, Baltijos keliui atminti skirtame renginyje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 24, 2015, 8:02 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:55 AM

E.Savisaaras pirmadienį buvo operuotas Tartu universitetinės ligoninėje. Politikui dėl kraujo užkrėtimo teko amputuoti koją virš kelio. „Jeigu E.Savisaaras serga tokia pačia liga, kaip mano pusbrolis, tai labai pavojinga. Mano pusbroliui kraujui užsikrėtus koją gabalais pjaustė. Po dviejų metų žmogus numirė“, – sakė buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Jis prisiminė kelis kartus susitikęs su E.Savisaaru, kai šis lankėsi Vilniuje, kaip Estijos parlamento vicepirmininkas (juo buvo 1992 – 1995) metais, ir dar vėliau.

„Labai apgailestauju, tikiuosi, medikai išgelbės jo gyvybę. E.Savisaaras ir Estijos Liaudies Frontas nepriklausomybę atkūrė kiek kitokiu būdu, nei Lietuva, palaipsniui. Bet vis tiek Estija tapo nepriklausoma, ir E.Savisaaro, kaip pirmojo Estijos ministro pirmininko nuopelnas didžiulis“, – teigė Č.Juršėnas.

Draugai mirę arba serga

Taip jau sutapo, jog artimiausiai su E.Savisaaru bendravę ir geriausiai jį pažinoję Lietuvos politikai išėję anapilin arba sunkiai serga.

Prezidentas Algirdas Brazauskas ir signataras, vienas rinkos reformos strategų Eduardas Vilkas mirę, pirmoji Lietuvos premjerė Kazimiera Prunskienė sunkiai atsigauna po insulto, pablogėjo ir vieno Sąjūdžio vadovų, buvusio vicepremjero Romualdo Ozolo sveikata.

Tautinio atgimomo laikais ir vėliau, pirmuoju nepriklausomybės laikotarpiu, su E.Savisaaru politinių ir diplomatinių renginių metu ne kartą buvo susitikęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Emanuelis Zingeris.

„E.Savisaaro indėlis į Estijos nepriklausomybės bylą didžiulis. Jis vienas ryškiausių Baltijos šalių politikų. Linkiu jam sveikatos, ištvermės šeimai. Visa Lietuva turėtų suspausti kumščius už mūsų laisvės kovų bendražygį“, – susijaudinęs kalbėjo E.Zingeris.

Gyrė Vilnių ir „Air Lituanica“

Kaip Talino meras E.Savisaaras paskutinį kartą Vilniuje lankėsi 2013 metų gegužę, susitiko su Lietuvos sostinės meru Artūru Zuoku.

Nors Estiją lietuviai dažniausiai mini kaip sektiną pavyzdį, kaip labiausiai vakarietiškos santvarkos keliu pažengusią Baltijos valstybę, E.Savisaaras vizito metu neslėpė Talino problemų ir daugeliu atvejų įžvelgė Vilniaus pranašumų.

„Mūsų gatvės ne geresnės būklės, nei jūsų“, – sakė anuomet po Vilnių pasivažinėjęs Talino meras E. Savisaaras.

Jis teigė susižavėjęs Lietuvos sostinės vadovo Artūro Zuoko iniciatyva kurti savivaldybės taksi ir oro linijas. „Žinote, valstybei priklausančios avialinijos irgi gali bankrutuoti. Todėl aš neatmetu galimybės, kad mes taip pat eisime Vilniaus keliu“, – teigė Estijos sostinės vadovas.

Šiluma brangi ir Taline

Paklaustas, kaip Talinui sekasi spręsti komunalinių paslaugų kainų problemą, kuri ypač opi Vilniuje, Talino meras atsakė atvirai: „Pas mus dar blogiau. Elektros kaina tokia, kad mes už galvų susiėmę. Bet tai ne miesto problemos, nes elektros iš šildymo kainą tvirtina valstybinė komisija. Ir pats esu dalyvavęs mitinge prie Estijos Ekonomikos ministerijos dėl per didelių šildymo kainų“.

E.Savisaaro pastangomis Talinas išgarsėjo įvedęs nemokamą transporto sistemą visiems miesto gyventojams. E. Savisaaras sakė, kad tokia tvarka pasiteisino – oras tapo švaresnis, žmonės persėdo iš automobilių į viešąjį transportą, todėl gatvėse sumažėjo grūsčių.

Medikai darys, ką gali

Dabar estų medikai pasirengę daryti operacijas tol, kol infekcijos nebeliks organizme. Paciento būklė kritinė.

Paskutinį kartą E.Savisaaras viešumoje pasirodė praėjusį antradienį, o ketvirtadienio popietę Estijos Centro partija pranešė, kad jos lyderis buvo paguldytas į Tartu universitetinę ligoninę kritinės būklės. Anot gydytojų, buvęs Estijos premjeras į medikus kreipėsi trečiadienį, kai jam pakilo temperatūra ir pasidarė silpna. Gydytojai iškart nustatė, kad Talino mero sveikatą pakirto plaučių uždegimas.

Kaip anksčiau pranešė dienraštis „Postimees“, 64 metų E.Savisaaras buvo išvežtas į ligoninę greitosios pagalbos automobiliu praėjusį trečiadienį. Centro partijos atstovas Taavi Pukkas sakė, kad politiku rūpinasi geriausi Estijos medicinos specialistai. Jis paprašė gerbti E.Savisaaro ir jo artimųjų privatumą.

E.Savisaaras sovietmečio pabaigoje buvo vienas Estijos ekonominio savarankiškumo koncepcijos kūrėjų, 1988 metais karu su Marju Laurisitn išrinktas Estijos Liaudies Fronto, pirmosios SSRS legalios opozicinės organizacijos, pirmininku.

E.Savisaaras buvo pirmasis nepriklausomybę atgavusios Estijos premjeras. Šias pareigas jis ėjo nuo 1991 metų rugpjūčio 20 dienos iki 1992 metų sausio 29 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.