Aukas Ukrainai renkantys apsimetėliai įkliuvo policijai

Ketvirtadienio popietę sostinėje, Vilniaus gatvėje, raudonomis liemenėmis apsivilkę ir aukų dėžutėmis nešini savanoriai prašė pinigų vaikams, kurie nukentėjo nuo karo Ukrainoje. Žiniasklaidos atstovams bendraujant su aukas renkančia savanore, atskubėjo policijos pareigūnai ir išsivežė ją į trečiąjį policijos komisariatą. Ketvirtadienį net du asmenys buvo patraukti administracinėn atsakomybėn.

Ketvirtadienį sostinėje Vilniaus gatvėje savanorė prašė paaukoti Ukrainoje gyvenantiems žmonėms ir sulaukė pareigūnų dėmesio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ketvirtadienį sostinėje Vilniaus gatvėje savanorė prašė paaukoti Ukrainoje gyvenantiems žmonėms ir sulaukė pareigūnų dėmesio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Apr 16, 2015, 4:16 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:03 PM

Jauna mergina stengėsi prieiti prie kuo daugiau skubančių praeivių ir išprašyti vieno kito euro. Raudonliemenė savanorė aiškino, kad priklauso organizacijai „Vilties upė“. Jų vadovas gyvena Amerikoje, konkretaus jo vardo ir pavardės ji negali pasakyti.

Už auką – kelionė

Paklausus apie organizaciją, ji siūlė kreiptis į jos vadybininką ir sužinoti daugiau informacijos. Mergina tikino, kad jų organizacija bendradarbiauja su Raudonuoju Kryžiumi.

Mergina žurnalistams iškart ištiesė ranką su registracijos bilietu, kuriame nurodytas adresas www.viltiesupe.weebly.com. Parašyta, kad su šiuo bilietu galima laimėti kelionę į Hamburgą. Jį gauna kiekvienas, kuris paaukoja pinigų.

„Vilniuje aukas renkame keturiese. Mūsų darbas priklauso nuo orų ir laiko, kada savanoris gali. Planuojame dirbti ir prekybos centruose, tačiau ten reikia leidimų, čia tik ateities planai. Paramą renkame jau savaitę“, – aiškino mergina.

Praeiviai daugiausia aukoja po 10 eurų. Per dieną savanorė surenka apie 70 eurų. Aukas renka apie 4 ar 5 valandas. Kartu spėja ir kavos išgerti.

Policijos pareigūnai išvežė į komisariatą

Kalbantis su savanore, prie jos greitai prisistatė ir policijos pareigūnai: „Gavome pranešimą, kad renkate aukas. Kokia organizacija?“

Paramos rinkėja iškart ištraukė leidimą ir parodė jį pareigūnams. Jie nusprendė ją nusivesti į automobilį ir viską išsiaiškinti.

Policijos pareigūnas žurnalistams paaiškino, kad praeiviai paskambino bendruoju budėtojų telefonu ir pranešė, jog Vilniaus gatvėje renkamos aukos, prašė tai patikrinti.

„Pilietė negalėjo pateikti originalo – pateikė tik oficialiai (notaro ar savivaldybės) nepatvirtintą leidimo rinkti lėšas kopiją, todėl buvo nuspręsta pristatyti ją į artimiausią policijos komisariatą ir nustatyti, ar teisėtai tos lėšos buvo renkamos“, – aiškino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas.

Gresia bauda

Ketvirtadienį Trečiojo policijos komisariato pareigūnai pristatytus net du asmenis patraukė administracinėn atsakomybėn už ATPK 161 straipsnio pažeidimus.

„Minėti du piliečiai rinko lėšas, tačiau negalėjo pateikti tokią galimybę suteikiančių dokumentų. Pasirodo, dokumentas, kurį jie pateikė, visiškai nebuvo susijęs su savivaldybės sprendimu, o tik kažkokios firmos įstatų kopija“, – teigė T.Bražėnas.

Pasak policijos atstovo, visuomenė dažnai informuoja policiją, kad dabar padaugėjo sukčiavimo atvejų, kai, prisidengiant kilniu tikslu, renkami pinigai. Iš tikrųjų vėliau tie pinigai nepasiekia tikslo, kuriam renkami. Policija, į tai atsižvelgdama, dabar visą laiką stengiasi tikrinti tokius atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.