Paminklas B.Lubiui Jonavoje – „Achemos“ jubiliejaus dovana

Gegužės mėnesį prie Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Jonavoje iškils daugiau nei dviejų metrų aukščio bronzinė signataro, Jonavos garbės piliečio daktaro Bronislovo Lubio skulptūra.

Jonava netrukus turės paminklą, skirtą 2011 metais mirusiam B.Lubiui.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Jonava netrukus turės paminklą, skirtą 2011 metais mirusiam B.Lubiui.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė

Apr 17, 2015, 6:17 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:55 PM

B.Lubio atminimas ir darbai Jonavai paminklu bus įamžinti minint įmonės „Achema“, kuriai B.Lubys vadovavo daug metų, 50 metų jubiliejų.

Gegužės mėnesį numatyto atidengti paminklo B.Lubiui Jonavoje autorius – skulptorius Alfonsas Vaura, Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto Skulptūros studijos vedėjas.

2012 metais A.Vaura sukūrė B.Lubio atminimui skirtą bareljefą Klaipėdoje ant „Achemos“ grupės valdomos bendrovės KLASCO pastato J.Zauerveino gatvėje, taip pat pačioje įmonėje „Achema“.

Su bendrove „Achema“ dirbti A.Vaura pradėjo prieš kelerius metus, kai buvo skelbiamas konkursas sukurti B.Lubiui skirtą bareljefą „Achemoje“.

„Asmeniškai su B.Lubiu nebuvau pažįstamas, su juo bendrauti neteko. Tačiau mes abu esame žemaičiai – B.Lubys kilęs iš Plungės, aš – iš Kretingos“, – sakė A.Vaura.

Kai buvo nutarta, jog B.Lubiui reikia pastatyti paminklą, įmonės „Achema“ atstovai ir vėl kreipėsi į A.Vaurą.

„Pradėjau rinkti medžiagą. Radau vieną jo nuotrauką. Ji buvo labai charakteringa – B.Lubys buvo nufotografuotas einantis jėgainių fone. Toje nuotraukoje atsispindėjo judesys, veržlumas, energija“, – pasakojo A.Vaura.

Tuomet skulptorius ir pamanė, kad paminklas turi atrodyti būtent šitaip, kaip B.Lubys buvo nufotografuotas skulptoriui įspūdį palikusioje nuotraukoje.

Idėjos eskizą skulptorius derino ir su B.Lubio našle Lyda Lubiene.

„Jai patiko. Pasakė: „Kaip jūs taip sugebate?“ Tada buvo įjungta žalia šviesa ir prasidėjo darbai. Šiuo metu paminklas yra liejykloje ir jau gegužės pabaigoje bus pastatytas Jonavoje“, – sakė A.Vaura.

Skulptorius pasakojo, jog jam yra tekę kurti ir prezidento Antano Smetonos skulptūrą, tačiau šis užsakymas buvo visai kitoks.

„A.Smetonos skulptūra – reprezentacinėje pozoje, priiminėjant paradą. O B.Lubio skulptūrą jau iš karto įsivaizdavau kitaip – jis turi būti kelyje, judesyje, turi atsispindėti veržlumas, neturi būti jokios pompastikos. Jis – einantis ir žinantis, ko nori, jis – šalia žmonių. B.Lubys tai įrodė ir savo darbais.

Portretą – veido bruožus – kūriau iš trijų skirtingų nuotraukų“, – pasakojo A.Vaupra.

Bendrovės „Achema“ 50 metų jubiliejus Jonavoje bus švenčiamas gegužės mėnesį. Įmonė visiems jonaviškiams dovanos ne tik šventinių renginių, bet ir suremontuos pėsčiųjų tako atkarpą.

Takas ir skulptūra Jonavos miestui ir miestiečiams būtų pirmos dovanos infrastruktūrai puoselėti po B.Lubio mirties.

B.Lubys mirė 2011 metų rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.