Prie Bernardinų bažnyčios Vilniuje – visos spec. tarnybos

Penktadienio rytą ramią Maironio gatvelę Vilniuje užtvėrė specialiųjų tarnybų automobiliai. Eismas gatve buvo sustabdytas, o Vilniaus Šv.Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią apsupo ugniagesiai.

Penktadienio rytą ugniagesiai mokėsi gesinti gaisrą, kilusį bažnyčioje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Penktadienio rytą ugniagesiai mokėsi gesinti gaisrą, kilusį bažnyčioje.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2015-04-17 12:01, atnaujinta 2018-01-06 14:34

Situacija iš tiesų nebuvo pavojinga. Penktadienio rytą ugniagesiai mokėsi gesinti gaisrą, kilusį bažnyčioje. Pratyboms buvo pasirinkta būtent Vilniaus Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčią.

Apie 10 val. iš bažnyčios pastogės pradėjo rūkti dūmai, apie galimai kilusį gaisrą buvo pranešta sostinės gelbėtojams. Iš pradžių į Maironio gatvę atskubėjo trys automobilinės cisternos ir gaisriniai automobiliai su kopėčiomis. Vėliau vienas po kito prie Bernardinų bažnyčios lėkė papildomi ugniagesių ekipažai.

Iš viso į pratybas atvažiavo mažiausiai šešios automobilinės cisternos, du gaisriniai automobiliai su kopėčiomis, štabo automobilis. Įkandin ugniagesių atskubėjo ir greitosios medicinos pagalbos automobilis, netrukus pasirodė policijos pareigūnai.

Kad pro šalį važiuojančios mašinos netrukdytų gelbėtojams, policija sustabdė eismą Maironio gatve.

Tokio pobūdžio pratybos Vilniuje jau buvo rengiamos ir anksčiau. Jas ketinama organizuoti ir ateityje.

Minima Tarptautinė paminklų apsaugos diena

Kaip rašoma tą pačią dieną išplatintame VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktoriaus Gedimino Rutkausko pranešime, pratybomis buvo siekiama atkreipti visuomenės ir valstybės dėmesį į kultūros paveldo vertybes ir jų gaisrų prevenciją jose. Pratybas organizavo Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra drauge su Vilniaus apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba bei Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios administracija.

„Šiomis gaisro gesinimo pratybomis siekiame atkreipti dėmesį į opią kilnojamųjų kultūros vertybių, esančių muziejuose, bibliotekose, archyvuose ir kulto pastatuose, apsaugos problemą. Dažnai pakankamai neįvertinama galima gaisro tikimybė, nėra reikiamo pasirengimo: žinių ir priemonių gaisrui sutramdyti. O nuo to priklauso potenciali žala paveldo vertybėms, kai negrįžtamai sunaikinamas autentiškas palikimas.

Lietuvoje turime daug pavyzdžių, kai gaisras suniokojo karus ir kitas baisias negandas išgyvenusias kultūros vertybes, tačiau, atlikus prevencijos darbus deramai ir atsakingai pasirengus, jas būtų buvę galima išsaugoti“, – sakė Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius G.Rutkauskas. Pasak G.Rutkausko, atlikus prevencijos darbus ir pasitelkus elementarias šimtmečius naudojamas buitines ir organizacines priemones ar naujausias šiuolaikines technologijas galima labai sumažinti gaisrų tikimybę, o jiems kilus – operatyviai apsaugoti pastatuose esančias vertybes. Pavyzdžiui, ugniagesiai, vykdami į gaisro vietą, elektroninėmis priemonėmis gali numatyti, kurioje tiksliai vietoje yra vertingi paveikslai, skulptūros ar dokumentai, ir atitinkamai juos apsaugoti ar evakuoti gaisro metu.

Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios ir vienuolyno istorijos-architektūros ansamblis – Lietuvos Respublikos kultūros paminklas – restauruotas 2007–2011 metais. Restauruoti bažnyčios skliautai, fasadai, varpinės bokštas, koplyčios, renovuotos bažnyčios ir vienuolyno palėpės, vartai, įėjimas, restauruota sienų tapyba. Restauruotas architektūros ansamblis pritaikytas turistams lankyti. „Atnaujindami bažnyčią restauravome daug vertingų objektų ir gaisro atveju skaičiuotume milžiniškus nuostolius. Todėl tikrai pritariame tokioms pratyboms, per kurias galima tiksliai įvertinti, kaip elgtis gaisro atveju ir kaip apsaugoti ar evakuoti bažnyčios vertybes. Manau, tai aktualu ne tik mums, bet ir kitiems kultūros paveldo objektams“, – sakė Vilniaus  Šv.Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios klebonas br. kun. Algirdas Malakauskis OFM. „Kiek kultūros paveldo vertybių kilus gaisrui gali pasisekti išsaugoti ar sudaryti prielaidas, kad joms kuo mažiau būtų pakenkta, priklauso nuo pastato valdytojo: jo supratimo, pasirengimo ir pagalbos ugniagesiams“, – teigė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Rimantas Steponavičius. Gaisrinės saugos pratybos „Gaisrų prevencija ir gesinimas kultūros paveldo pastatuose“ Lietuvoje surengtos minint Tarptautinę paminklų apsaugos dieną, kuri Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos tarybos (ICOMOS) iniciatyva nuo 1984 m. švenčiama balandžio 18 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.