Moterys nustėro sužinojusios, kam atitenka jų paaukoti daiktai

Įvairiais vardais prisistatanti kaunietė Modesta Dubinskaitė 5 metus kurpė graudžias istorijas apie vargstančius žmones ir rinko labdarą. Galiausiai aferistę demaskavo patys aukotojai.

Graudžių istorijų sujaudintos (iš kairės) A.Drūtienė, A.Jofė, G.Mureikienė ir R.Radvilavičienė pirko apgavikėms dovanas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Graudžių istorijų sujaudintos (iš kairės) A.Drūtienė, A.Jofė, G.Mureikienė ir R.Radvilavičienė pirko apgavikėms dovanas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2015, 6:23 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:40 AM

25 metų M.Dubinskaitė kartu su savo motina Ingrida viename socialinių tinklų sukūrė grupę „Savanoriavimas – prisijunk ir tu“. Paskui ją pervadino „Pagalba stokojantiems“.

Labdaros pardavinėjimu ir pelnymusi iš paaukotų daiktų M.Dubinskaitę kaltina į prašymus atsiliepusios jautriaširdės lietuvės iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Klaipėdos, Airijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos.

Dosniai aukojusius žmones labiausiai sukrėtė tai, kad daiktų ir pinigų kaunietė prašė neegzistuojančiai mažylei, kurią tariamai augina gyvenimo nuskriausta ir pajamų neturinti jauna motina Ieva Baužaitė.

Iš tiesų I.Baužaitė – į ketvirtą dešimtį įžengusi M.Dubinskaitės pažįstama, neturinti jokio vaiko. Kaimynai ją apibūdina nekaip – girtuokliauja, vedžiojasi neaiškius draugus, niekur nedirba.

Kūrė nelaimėlės istoriją

M.Dubinskaitė ir jos motina veikė per interneto svetaines, skirtas labdarai ir pokalbiams apie vaikus. Viena jų – „Mūsų mažyliai“.

Kaunietės prisistatydavo vis kitais vardais, kurdavo graudžias nepasiturinčių ir skriaudžiamų jaunų motinų istorijas.

M.Dubinskaitė kartais tvirtindavo, kad yra socialinio darbo savanorė.

Kaunietė įkliuvo sukūrusi tragišką jaunos motinos Ievos istoriją. Ji skelbė internete pasakojimus, kad vaiko tėvas paliko Ievą, kai ji pastojo.

Mažylės motina Ieva esą bijo socialinių darbuotojų, kurie sykį jau bandė atimti vaiką, nes ji prasiskolinusi antstoliams.

Todėl ji pagalbą galinti priimti tik slapta, kad „neateitų baisiosios vaiko teisių priežiūros tarnybos darbuotojos ir neatimtų iš jos vienintelio stebuklėlio ir paguodos – pustrečių metukų dukrytės“.

Piniginės perlaidos netiktų, nes jas areštuotų antstoliai. Daiktus ir pinigus geriausia perduoti per Odetą, kuri yra patikima verslininkė, ne sykį ją rėmusi.

Palietė motinų širdį

Ši istorija sujaudino panašaus amžiaus vaikus auginančias motinas Lietuvoje ir užsienyje.

Apgavikė daugybę žmonių įtraukė į Ievos rėmimo akcijas internete 2014 metų pabaigoje.

Projektas vadinosi „Kalėdų stebuklas“.

Svetainėse, kuriose bendrauja vaikus auginančios motinos, aktyviai tarpininkauti ėmė ir minėtoji Odeta. Jos slapyvardis internete buvo Ode25.

Verslininkė apsimetėlė tvirtino puikiai pažįstanti nelaimingą jaunąją motiną Ievutę, kurią būtina traukti iš gyvenimo duobės, kad bent jos dukrelė nepatirtų to paties purvo.

Labdarą siuntę žmonės vėliau išsiaiškino, kad Odetos ir kitų vardais rašė M.Dubinskaitė, o kartais – jos motina.

Apgaulė išaiškėjo, kai viena ne sykį aukojusi moteris atkreipė dėmesį, kad labdaros iš to paties telefono prašinėjama Odetos, Giedrės, Ingos, Ingridos, Odės vardais.

Įspėjo apie Žaliakalnio turgų

„Kai mano vyras Vilniuje surankiotą labdarą nuvežė į Kauną ir pamatė tą nušiurusią „verslininkę“ Odetą, kuri turėjo perduoti pilną automobilį vertingų daiktų vienišai mamai Ievai, jis paskambino man į Vilnių ir pasakė: „Aš jai nieko neduočiau.

Rytoj dovanotus daiktus išvysite Žaliakalnio turguje“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo vilnietė Laura Ramaškienė.

Mindaugui sukėlė įtarimą, kad verslininke pristatyta Odeta paskyrė pasimatymą tamsioje vietoje netoli prekybos centro „Šilas“ Petrašiūnuose, atvyko lydima treningu apsirengusio vaikino ir labai skubėjo sugrūsti daiktus į suklerusį automobilį „Ford Galaxy EEG 926“.

Vėliau paaiškėjo, kad šis automobilis priklauso M.Dubinskaitei. Ji nesakė savo adreso ir nenorėjo, kad labdara būtų atvežta į jos butą.

Pririnko vertingų dovanų

Trijų vaikų motina L.Ramaškienė nenorėjo patikėti apgaule.

Ji labai stengėsi paremti vargstančią Ievą, tad pati su septynių mėnesių vaiku ant rankų važinėjo po visą Vilnių, kad surinktų kuo daugiau reikalingų daiktų.

„Kaip kokia samarietė dariau, ką galiu, nes prieš Kalėdas buvo užėjęs gerumo priepuolis.

Svetainėje „Mūsų mažyliai“ net paskelbiau savo telefono numerį, kad kuo daugiau žmonių prisidėtų. Juokingiausia, kad Kalėdų proga dar įdėjau tai apgavikei šventinę gėlę, kurią M.Dubinskaitė mano vyro akivaizdoje grūste sugrūdo į savo automobilį, nes, matyt, nedrįso išmesti“, – ironizavo L.Ramaškienė.

Ramaškų šeimos nuostoliai – apie 800 litų.

Per pusantros savaitės Vilniuje L.Ramaškienė aplankė net 15 žmonių. Jie visi dosniai dovanojo vertingų daiktų.

„Kai papasakojau savo vaikams, kaip vargsta maža mergaitė Austėja, vadinamoji Ievos dukrelė, mano vaikai susigraudinę piešė jai piešinius ir sukrovė dovanoti mėgstamiausius savo žaislus“, – pasakojo L.Ramaškienė.

Tik gerokai vėliau ji sužinojo, kad pati M.Dubinskaitė turi tokio amžiaus dukterį.

Ėmė ieškoti dovanotų daiktų

Išklausiusi vyro pasakojimą apie įtartiną „verslininkę“ Odetą, L.Ramaškienė interneto svetainėje „Mūsų mažyliai“ užsiminė, kad kreipsis į policiją dėl galimos apgaulės.

Atsiliepė žmonių, kurie įspėjo, kad Odeta gali būti ta pati M.Dubinskaitė, kuri prieš kelerius metus rinko pinigus neva kepenų ciroze sergančiai motinai.

Kita svetainės pašnekovė pranešė, kad ta pati veikėja prašė pinigų dviračiui, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, irgi atsidūrė pas M.Dubinskaitės motiną Ingridą, nes ši dar turi jaunesnių vaikų.

Dviratis geranorėms kainavo 700 litų.

Pasak kauniečių moterų, dviratį pirko Gerda Budaitė.

Telefonu jai buvo pasakyta, kad vežtų dovaną į namą R.Kalantos gatvėje, kur veikia policijos poskyris, nes policija irgi remia vaikų dienos centrą.

„Kaip apstulbo Gerda, pamačiusi, kaip laiptais iš buto trečiame aukšte nusileido moteris ir pasakė, kad dviratis skirtas jai.

Vėliau Gerda sužinojo, kad dviratį paėmusi moteris buvo Modestos motina“, – pasakojo Raimonda Radvilavičienė.

Išlindo ir informacija, jog M.Dubinskaitės motina Ingrida buvo nukopijavusi labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ logotipą ir sukūrusi savo paramos grupę „Ištiesk pagalbos ranką. Ingrida“. Taip jai buvo lengviau pritraukti patiklių aukotojų.

Informacija kėlė nerimą

Vilnietė Vita Rakauskienė dovanojo nesamai motinai Ievai puikiai veikiantį naudotą kompiuterį, naujų drabužių ir žaislų, maisto, kurio vertė 150 litų, ir dar įdėjo dovanų 200 litų. Savo patirtus nuostolius ji įvertino 1000 litų.

„Kaip paskutinė naivuolė pripirkau nelaimingajai Ievutei dešrų ir paštetų Kalėdoms tikėdama, kad nuskriaustoji mamytė bent per Kalėdas pasijus laiminga.

Dabar man gėda, kad buvome tokios patiklios. Perskaitėme internete vadinamosios Ievutės pasakojimą, kaip jos mergaitė žvakių šviesoje išvydo skanėstus ir iš džiaugsmo šaukė: „Mėsytė, mėsytė!“ – piktinosi Vita.

Moterys šaipėsi iš savo patiklumo, kai sužinojo, kad dauguma labdarą teikusių motinų iš džiaugsmo vos neverkė, jog taip pradžiugino mažą mergytę.

Šį jausmingą pasakojimą apie mergaitės reakciją į valgį irgi buvo parašiusi M.Dubinskaitė. Svetainių administratoriai nustatė, kad visi graudinantys skelbimai internete buvo įkelti iš to paties IP adreso.

Kai ėmė aiškėti vis daugiau galimos aferos aplinkybių, pasipiktinusi V.Rakauskienė 2014 metų gruodžio 1 dieną parašė Ievai žinutę telefonu ir paklausė, kur yra dovanoti daiktai.

Tarp dovanų buvo naujų „Dormeo“ pagalvių ir patalynės, geros kokybės kilimas, nemažai drabužių, batai, sušaldytas žvėrienos gabalas, saldumynų, žaislų.

Ieva pasivadinusi M.Dubinskaitė atšovė, kad daiktus aukotojos gali atsiimti Petrašiūnų policijoje.

„Skųskitės, kiek norite, policijos skyrius veikia kaip tik tame pačiame name, kur gyvena mano mama. Nieko nepešite!“

Vilnietės L.Ramaškienė, V.Rakauskienė ir Kristina Okunevičienė kartu su kaunietėmis R.Radvilavičiene, Agne Jofe, Aušra Drūtiene, Gintare Mureikiene bei klaipėdiete Daiva Fedenko parašė bendrą pareiškimą policijai.

Jis buvo persiųstas tirti į Kauną – į tą patį Petrašiūnų policijos poskyrį.

Susibūrė į uždarą grupę

Aukštąjį išsilavinimą turinčios motinos, supratusios, jog yra maustomos, viename socialinių tinklų sukūrė grupę ir ėmė rinkti įrodymus apie kaunietės M.Dubinskaitės veiklą.

Šiuo metu grupėje yra kelios dešimtys nukentėjusių asmenų. Grupės narės lygina faktus ir dalijasi informacija.

Jos teigė sukaupusios gerokai daugiau įrodymų, negu nori girdėti policija.

„Kai nuvažiavome į Partizanų gatvę Kaune patikrinti, ar tos skurstančios mamos Ievutės dukrelę Austėją pasiekė mūsų siųsta labdara, kaimynai paaiškino, kad jokio vaiko nėra. Jie stebėjosi, kad I.Baužaitės vardu nuolat ateina labdaros siuntinių“, – pasakojo kaunietės R.Radvilavičienė ir A.Drūtienė.

Tą patį I.Baužaitės kaimynai papasakojo ir „Lietuvos ryto“ žurnalistams. Jie sakė, kad neseniai vienas vyras buvo atnešęs kokybišką vaikišką vežimėlį ir beldėsi į duris.

Kaimynai užsiminė jam, kad ši moteris galimai padeda savo bendrininkėms pelnytis iš apgaulės.

Netrukus po kauniečių moterų vizito pas I.Baužaitę „verslininkė“ Odeta (M.Dubinskaitė) apkaltino labdaros davėjas, kad jos brovėsi į I.Baužaitės namus ir išgąsdino mažąją dukrelę Austėją. Tą, kuri neegzistuoja ir Partizanų gatvėje Kaune negyvena.

Aukojo kvepalų ir pinigų

Kaunietė G.Mureikienė, patikėjusi M.Dubinskaitės sukurta istorija, kad vargšė Ievutė neturi kuo apsirengti ir jaučiasi labai blogai, nes studentės, kurios mokosi su ja vienoje grupėje, tyčiojasi iš jos prastos aprangos, padovanojo gražių naujų drabužių, ką tik parsivežtų iš užsienio, ir kvepalų. Dovanos jai kainavo 1000 litų.

Sužinojusi, kad ją apgavo, Gintarė parašė pareiškimą e.policijai. Ji buvo apklausta Kaune, Petrašiūnų poskyryje, policijos tyrėjo Edmundo Navicko. Dar jai neišėjus iš kabineto, moteris gavo žinutę iš M.Dubinskaitės: „Ką tu veiki policijoje?“

„Nemanau, kad ją įspėjo pats E.Navickas, bet esu įsitikinusi, kad vienas iš ten dirbančių pareigūnų“, – sakė G.Mureikienė.

Prašoma suma vis didėjo

Kaunietės motinos buvo nusprendusios pačios padengti išgalvotos Ievos skolą antstoliams.

Rinkliavą, pritariant kitoms, organizavo D.Fedenko iš Klaipėdos ir A.Jofė iš Kauno.

„Iš pradžių Odeta aiškino, kad Ieva skolinga antstoliams 2000 litų. Tik surenkame kokį šimtuką ir džiūgaudamos rašome Odetai, kiek jau turime.

Ji giria mus ir vadina šaunuolėmis, bet netrukus praneša, kad skola padidėjo iki 2300 litų, o paskui ji pašoko net iki 2650 litų. Galutinę sumą ji užgiedojo 2900 litų – esą dar antstoliui už darbą reikia“, – piktinosi A.Jofė.

Ji jau ketino prašyti vyro, kad įteiktų kitą dieną į vyro darbovietę atvažiuosiančiai Odetai grynuosius, bet paskui kilo nerimas, kad neturės įrodymų aukojusiems žmonėms, kad Ievutė iš tikrųjų pinigus gavo.

Agnė pasiūlė, kad pati sumokės antstoliams ir gaus iš jų dokumentą.

M.Dubinskaitė, veikianti netikru Odetos vardu, ėmė daryti spaudimą Agnei interneto svetainėse, kuriose bendravo dėl labdaros. Agnė internete aptiko, kad tuo pačiu telefono numeriu naudojasi ir Ingrida.

Moteris iškart nusprendė pinigus grąžinti aukotojams. M.Dubinskaitė siuntinėjo ją keikiančias žinutes ir įžeidinėjo.

A.Drūtienė prisipažino, jog vienu metu jai buvo šovusi į galvą mintis kas mėnesį po 200 litų padenginėti Ievutės skolą antstoliams.

„Humaniška pagalba rodo visuomenės brandą. Neprotinga šaipytis iš kitiems padedančių žmonių, bet dabar pati iš savęs juokiuosi, kad vos neapsikvailinau“, – kalbėjo Aušra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.