Ant teisėjų mantijos – dosnių vaišių dėmės

Skandalingoji teisėjų puota apkartino karjeros pabaigą Apeliacinio teismo pirmininkui Egidijui Žironui. Jam teks aiškintis, kas iš tiesų mokėjo už vaišes restorano šeimininkui ir kodėl teisėjai staiga pamiršo su juo susijusias bylas.

Vaišių skandalas turėjo prisidėti prie to, kad prezidentė prašo atleisti E.Žironą iš Apeliacinio teismo vadovo pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaišių skandalas turėjo prisidėti prie to, kad prezidentė prašo atleisti E.Žironą iš Apeliacinio teismo vadovo pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 22, 2015, 7:14 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:56 AM

Tostai už sėkmingus teismo nuosprendžius nebuvo tik Kaišiadorių rajone įsikūrusioje užeigoje „Pas Radvilą“ grojančių vestuvių muzikantų pramanas.

Po „Lietuvos ryto“ publikacijos „Teisėjams – puota, o atlikėjams – špyga“ apie Apeliacinio teismo teisėjų vaišes tostus už sėkmingus nuosprendžius bandė neigti šio teismo pirmininkas 60-metis E.Žironas.

Bandė nuslėpti bylas

Vakar paaiškėjo, kad Kaišiadorių verslininkui Algimantui Radvilai priklausančiame pramogų centre šių metų sausio 9-ąją vaišinosi ir teisėjai, nagrinėję su šiuo verslininku susijusias bylas.

Tai nustatė Teisėjų tarybos nutarimu sudaryta komisija.

Nors po „Lietuvos ryto“ publikacijos E.Žironas žurnalistams suskubo pranešti, jog Apeliacinis teismas nenagrinėjo jokių su A.Radvila susijusių bylų, tą pačią dieną paaiškėjo, kad tai netiesa.

Viešoje teismų informacinėje sistemoje buvo nurodyta, kad pastaraisiais metais Apeliacinis teismas nagrinėjo mažiausiai keturias su šio verslininko įmonėmis susijusias bylas.

Teisėjų tarybos sudaryta komisija išsiaiškino, kad bylas, susijusias su A.Radvilos bendrove „Alivdara“, nagrinėjo vaišėse „Pas Radvilą“ dalyvavę teisėjai Rasa Gudžiūnienė, Vytas Milius ir Donatas Šernas, kuris šiuo metu dirba Aukščiausiajame teisme.

Veržėsi į pataisos namus

„Alivdara“ buvo Kaišiadoryse registruota individuali A.Radvilos įmonė, kuri vertėsi prekyba maisto produktais, cigaretėmis, buities ir kitomis prekėmis. Įmonė teismuose bylinėjosi dėl kalinių maitinimo konkursų.

2013 metų kovo 21ąją šie Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjai išnagrinėjo įmonės „Alivdara“ prašymą dėl Kauno apygardos teismo 2012 metų spalio 15 dienos sprendimo, susijusio su parduotuvės patalpų nuoma Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje.

Teisėjų kolegija priėmė bendrovei „Alivdara“ palankų sprendimą ir pripažino negaliojančia parduotuvės nuomos sutartį, sudarytą tarp Pravieniškių pataisos namų ir Kauno rajono centrinio vartotojų kooperatyvo.

Šis kooperatyvas vėliau kreipėsi į Apeliacinį teismą dėl jo sprendimo išaiškinimo, tačiau teisėjai aiškintis nepanoro ir kooperatyvo prašymo netenkino.

Su šių patalpų nuoma susijusį Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos skundą Apeliacinis teismas nagrinėjo ir 2012 metų liepą.

Tuomet „Alivdara“ buvo kreipusis į Kauno apygardos teismą, reikalaudama laikinai nesudaryti turto nuomos sutarties, kol vyksta ginčai dėl konkurso. Tąkart Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos sprendimas buvo nepalankus A.Radvilos įmonei.

Teisėjai aiškinosi komisijai

Teisėjai V.Milius, D.Šernas ir R.Gudžiūnienė, dalyvavę nagrinėjant su šio verslininko įmone susijusias bylas, komisijai nurodė, kad tų bylų neprisimena.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, komisijos nariai visus sausio 9-ąją „Pas Radvilą“ vakarieniavusius teisėjus kvietėsi po vieną ir klausinėjo šio pobūvio detalių.

Į šį pramogų centrą vienuolika Apeliacinio teismo teisėjų bei dar keletas žinomų teisininkų užsuko grįždami iš Kauno filharmonijos, kur buvo paminėtas Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardų teismų atkūrimo jubiliejus.

Kancleris neteko darbo

Kilus įtarimų, kad verslininkas teisėjams surengė nemokamas vaišes, Apeliacinio teismo vadovas E.Žironas tikino, jog už tris valandas trukusią vakarienę iš asmeninių lėšų sumokėjo teismo kancleris J.Akstinas. Tai jam esą kainavo apie 290 eurų, tačiau kancleris čekio neišsaugojo.

Teigiama, kad tą vakarą vakarieniavę teisėjai pinigus jam grąžino tik po žiniasklaidos sukelto triukšmo.

E.Žironas pasakojo, kad iš karto pinigų kancleris neėmė, nes jis dalyvauja du kartus per metus rengiamuose teisėjų gimtadieniuose, o už vaišes jam mokėti nereikia.

Pažintis – medžioklėje

Po šios vakarienės J.Akstinas pasitraukė iš teismo kanclerio pareigų, tačiau apklausos komisijoje neišvengė.

Jis patvirtino išrinkęs vakarienės vietą, o Apeliacinio teismo pirmininkas E.Žironas tam neprieštaravo.

Buvęs teismo kancleris komisijai aiškino, kad pramogų centrą „Pas Radvilą“ pasirinko dėl gero kainos ir kokybės santykio. Be to, kavinė yra pakeliui iš Kauno į Vilnių.

J.Akstinas tikino, kad A.Radvilą pažinojo kaip medžiotoją, bet jo buvo nematęs apie 20 metų. Seni pažįstami susitiko praėjusių metų gruodį, tuomet ir susitarė dėl teisėjų vakarienės.

Kancleris teigė už vaišes norėjęs palikti avansą, tačiau neturėjo grynųjų pinigų, o dėl mokėjimo kortele A.Radvila nesutiko. Pramogų centro šeimininkas tikino avanso iš klientų paprastai neimantis.

Skandalas į viešumą iškilo, kai puotoje groję muzikantai policijai pasiskundė, kad A.Radvila jiems nesumokėjo žadėtų 120 eurų, o paprašius atlyginimo jis ėmė grasinti susidorojimu.

Sumenkino teisėjų vardą?

Tuomet teisėjų puota sudomino ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), ir Kauno prokurorus.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorai patikrino bendrovės „Aradva“ kasos aparatą, tačiau kol kas nėra tiksliai nustatyta, ar pinigai už teisėjų vakarienę buvo įnešti į kasą ir ar buvo išmušti kasos čekiai.

Apklausomis specialioje komisijoje teisėjų nemalonumai nesibaigė.

A.Radvilai priklausančiame pramogų centre viešėjusių teisėjų elgesys poryt bus svarstomas Teisėjų tarybos posėdyje.

Teisėjų taryba turėtų įvertinti, ar šie teisėjai savo elgesiu nepažemino teisėjo ir teismų vardo, ar saugojo savo profesijos garbę ir prestižą, ar privatų gyvenimą tvarkė taip, kad nenukentėtų teismų interesai ir teisėjo reputacija.

Tame pačiame posėdyje bus svarstomas ir E.Žirono likimas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį dekretu kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl E.Žirono atleidimo iš Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko pareigų pasibaigus paskyrimo į šias pareigas terminui.

Apeliaciniam teismui 60-metis E.Žironas vadovavo nuo 2010 metų birželio.

Tarp svečių – ne tik teisėjai, bet ir dėstytojai

* Nacionalinė teismų administracija vakar paskelbė komisijos tikrinimo aktą, kuriame išvardinti visi vakarienėje dalyvavę teisininkai.

* Tai Konstitucinio teismo teisėjas, buvęs Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas V.Milius su sutuoktine, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja Rūta Miliuviene, Aukščiausiojo teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis, šio teismo teisėjai Alė Bukavinienė ir D.Šernas.

* Daugiausia svečių buvo iš Lietuvos apeliacinio teismo: šio teismo pirmininkas E.Žironas, Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys, Civilinių bylų skyriaus pirmininkė Egidija Tamošiūnienė, teisėjai Audronė Jarackaitė, R.Gudžiūnienė, Konstantinas Gurinas, Dalia Kačinskienė, Danguolė Martinavičienė, Danutė Milašienė, Gintaras Pečiulis, Daiva Pranytė-Zalieckienė ir tuometis Apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas.

* Kartu su jais „Pas Radvilą“ užsuko Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dėstytojai Tomas Davulis, Vytautas Nekrošius, Gintaras Švedas ir Haroldas Šinkūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.