Rezervistai kariauti eitų, bet ginklų čiupinėti dar nenori

„Jeigu bus karas, eisiu kariauti“, – taip ketvirtadienį sakė ne vienas į vienos dienos mobilizacijos pratybas pašauktas rezervo karys. Tiesa, šiandien jų pratybose nereikėjo nei šaudyti, nei kariauti. Tik užpildyti pateiktas anketas ir pasitikrinti sveikatą.

Svajūnas Masian gavo medikų išvadą: dėl patirtos stuburo traumos kariauti netinkamas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Svajūnas Masian gavo medikų išvadą: dėl patirtos stuburo traumos kariauti netinkamas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 23, 2015, 1:39 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:54 AM

Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje atliekamas Lietuvos kariuomenės mobilizacinės sistemos veikimo patikrinimas atrodo, nenuvylė organizatorių. Į vienos dienos mobilizaciją pašaukti rezervo kariai pareigingai rinkosi į nurodytus šaukimo punktus.

Mobilizacijos pratybos vyksta keturiuose Lietuvos šaukimo punktuose – Marijampolėje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

„Šiandien turime nemažai darbo“, – sakė Panevėžio rajone Dembavos kaime esančio Karaliaus Mindaugo husarų bataliono budėtojas. Į bataliono teritoriją nuo pat 8 valandos ryto rinkosi rezervistai iš visos Panevėžio apskrities.

Daugelis atvažiavo automobiliais, kurie jau sunkiai tilpo į aikštelę, esančią prie bataliono vartų. Kai kas atvyko maršrutiniu autobusu, o buvo ir tokių, kurie nenorėdami pavėluoti, atvažiavo su taksi. Tiesa, aikštelėje automobiliai nuolat keitėsi. Rezervo kariai, pasitikrinę sveikatą, išvažiuodavo, o į jų vietą atvykdavo kiti. Gautuose šaukimuose buvo nurodytas atvykimo laikas.

Palikę mašinas, vyrai pėsčiomis ėjo į bataliono teritoriją. Ten Ramovėje užpildę reikalingas anketas, traukė į medicinos punktą, kur buvo tikrinama atvykusiųjų sveikata.

Rezervo karių sveikatą tikrino penki gydytojai. Jie vertino šauktinių sveikatos būklę, analizavo archyvinius duomenis apie prievolininko persirgtas ligas, išklausė nusiskundimų. Karo medicinos gydytojas majoras Vygintas Sereika sakė, jog pasitaikė tokių rezervistų, kurie gudravo, bandė skųstis nesamais sveikatos sutrikimais. Tiesa, iš kelių šimtų vyrų tokių buvo vienetai.

„Mes turime prieigas prie informacijos bazės. Jeigu ten nėra įrašo, tai atidžiai ir objektyviai ištiriame. Bet rimtos problemos paprastai staiga neatsiranda. Šie vyrai visi yra buvę kariai, jų sveikata gera. Be abejonės, atsiras tokių, kurie bus pripažinti netinkamais mobilizacijai. Tačiau su neįgaliųjų vežimėliu dar nė vienas neatvyko“, – sakė V.Sereika.

Vienas iš mobilizacijos centre dirbusių gydytojų – Žilvinas Kurlianskas sakė, kad jo tikrinti vyrai pasirodė esantys sveiki. Vienam į pensiją išėjusiam 52 – jų kariškiui medikas patarė pradėti gerti vaistus, reguliuojančius kraujospūdį. Tiesa, šis negalavimas nesutrukdytų karo atveju paimti į rankas ginklo ir eiti kariauti.

Kalbinti vyrai sakė neišgirdę nieko naujo apie savo sveikatos būklę. „Esu sveikas“, – kartojo rezervistai. Tačiau 30 – metis Svajūnas Masian parodė patikrinimo lape esantį gydytojo įrašą apie tai, kad jis netinkamas tarnybai.

„Dirbau automobilių remonto dirbtuvėse ir darbo metu patyriau nugaros traumą. Todėl kariauti nebegalėsiu“, – sakė vyras.

„Labai nenorėčiau eiti kariauti. Auginu tris vaikus. Bet tikiuosi, kad karo nebus“, – kalbėjo po sveikatos patikrinimo į darbą skubantis 30 – metis Kęstutis Kalvėnas.

Panevėžio apskrityje buvo išsiųsta 250 šaukimų. Tačiau 33 rezervistai pranešė negalintys atvykti. Priežastys nurodytos įvairios – nuo darbo komandiruotės iki gyvenimo užsienyje.

Tarp rezervo karių dauguma tie, kurie tarnavo 2000 – 2008 metais. Taip pat Profesionalios karo tarnybos kariai, išėję į pensiją, bet dar nesulaukę 55 – erių. Buvo pašaukta ir KASP pajėgose tarnavusių vyrų bei kelios merginos.

Karaliaus Mindaugo husaro batalione aikštėje priešais Ramovę rezervo kariams buvo parengta ginklų ir karinės technikos paroda. Tačiau daugelis rezervistų po patikrinimo skubėjo pro šalį. Vyrai skubėjo į darbą ir netroško be reikalo matuotis ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.