Vaikams uždraudė rūkyti! Pakikenome ir skirstykimės

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Apr 25, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 10:53 PM

Iki šiol, kol prie daugumos mokyklų egzistavo oficialios moksleiviams rūkyti skirtos vietos, aplinkinių namų gyventojams didelių problemų nekildavo.

Tiesa, mokyklų vadovus įrengti tokias vietas privertė kaimynų skundai. Kol tokių vietų nebuvo, moksleiviai per pertraukas lėkdavo parūkyti į daugiabučių laiptines, teršdavo nuorūkomis kiemus, dūmus pūsdavo tiesiai į langus.

Sugrįš tie laikai, o gali būti dar blogiau. Juk nepilnamečiams teks slapstytis.

Žirmūnuose gyvenanti Nijolė jau buvo pamiršusi, kaip moksleiviai nuorūkų primėtydavo pro batams valytis skirtas groteles prie įėjimo durų, gesinamomis cigaretėmis išterliodavo sienas, prispjaudydavo ir tuščius pakelius numesdavo ant šaligatvio. Dabar Nijolei visa tai teks prisiminti.

Policininkai ar savivaldybės viešosios tvarkos sargai, gavę skundų dėl moksleivių rūkymo prie daugiabučių, važiuodavo labai nenoriai. Kam patinka vaikyti nepilnamečius, iš kurių gali ir ne pačių mieliausių žodžių išgirsti.

Atrodytų, kad tvarkdariams dabar bus lengviau – rūkyti nepilnamečiams draudžiama, baudą galima skirti jų tėvams. Bet už rankos sučiuptas nepilnametis gali imti aiškinti, kad jį apklausti galima tik tėvų akivaizdoje, kad sulaikyti pareigūnai jo neturi teisės.

Terliotis su tokiu akiplėša tikrai menkas malonumas. Tai gal geriau nepastebėti pakampėje dūmą pešančio nepilnamečio? Policininkai ir pasiteisinimą ras: nepulsime juk kiekvieno rūkaliaus dokumentų tikrinti.

Vienas draudimo iniciatorių tikino, kad ir iki šiol sudrausdavo rūkančius nepilnamečius. Tai jis siūlė daryti ir kitiems. Tik politikas nutylėjo, ko jam teko išgirsti pareiškus pastabą. Ar vilniečiams patiks siūlymas auklėti kiekvieną paauglį? Vargu.

Politikai, balsavę už draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti, aiškino, kad rūkančiųjų skaičius nuolat didėja.

Jau nuo gegužės 1-osios pareigūnai, pastebėję rūkantį nepilnametį, radę jo kišenėse cigarečių, galės jo tėvams skirti nuo 14 iki 28 eurų baudą.

Jaunieji rūkaliai jau dalijasi patarimais, kaip išvengti baudų: išeidami parūkyti neškitės tik vieną cigaretę, rūkykite didesnėmis grupėmis, pamatę atvykstančius pareigūnus sprukite į visas puses, kad tie nespėtų sugaudyti, rūkyti rinkitės vietas, kur geras matomumas.

Niekas nesiginčija, kad reikia mažinti rūkančių moksleivių skaičių. Tik ar vėzdas – tinkamiausia priemonė?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?