Lietuvoje trigubai pabrango aukcione parduodami stumbrai

Stumbrai Lietuvoje smarkiai pabrango. Praėjusią savaitę Panevėžio miškų urėdijoje vykusiame aukcione vienuolikos metų amžiaus stumbras parduotas už 10 100 eurų. Ankstesniame, prieš porą metų vykusiame aukcione vieno parduoto stumbro kaina buvo trigubai mažesnė.

Pašilių stumbryne šiuo metu liko 16 stumbrų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Pašilių stumbryne šiuo metu liko 16 stumbrų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 28, 2015, 1:21 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:34 PM

Neseniai parduotas stumbras Gidas laikomas peržengusiu amžiaus vidurkį. Paprastai stumbrai gyvena apie 20 metų. Panevėžio miškų urėdijoje esančiame Pašilių stumbryne jau buvo ne vienas patinas. O subrendę patinai paprastai agresyviai konkuruoja ir tarpusavyje nuožmiai kovoja.

Norint sureguliuoti bandos struktūrą, nuspręsta vieną vyresnį patiną parduoti aukcione. Pradinė Gido kaina buvo 10 tūkstančių eurų. Dėl jo varžėsi du pirkėjai. Laimėjo tas, kuris pasiūlė 100 eurų brangesnę kainą. Kas jis, neatskleidžiama. Žinoma, kad pirkėjas buvo lietuvis. Ar jis ir yra naujasis gyvūno savininkas – neatskleidžiama.

Ankstesniame 2013 metais paskelbtame aukcione buvo parduoti keturi stumbrai – Gipera, Givytė, Girelė, Gilius. Už juos pirkėjai sumokėjo 45 tūkstančius litų, t. y. Kiek daugiau, nei 13 tūkstančių eurų.

Trys iš nupirktų stumbrų buvo išsiųsti į Kazachstaną. Jie apgyvendinti viename medžioklės ūkyje. Šie gyvūnai milžiniškuose aptvaruose laikomi dėl grožio. Kazachus konsultavęs ir jiems stumbrų pirkimo aukcione atstovavęs lietuvis medžiotojas tvirtino, kad Lietuvoje kol kas stumbrų kaina pati geriausia.

Baltarusių nustatytą kainą už stumbrą – 11,5 tūkstančio eurų tąsyk lietuvis konsultantas pavadino kosmine. Esą tiek už stumbrą baltarusiams buvo sumokėjęs vienas arabų šeichas.

Dar vieną stumbrų aukcioną Panevėžio miškų urėdija skelbė 2009 metais. Tąsyk jame buvo parduoti devyni stumbrai, už juos gauta 18 tūkstančių eurų. Vieną stumbrą įsigijęs Lenkijos pilietis pageidavo, kad gyvūnas būtų nušautas. Iš jo kailio pirkėjas pasigamino iškamšą.

Panevėžio miškų urėdijoje esantis Pašilių stumbrynas yra vienintelis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Pašilių stumbryne dabar liko 16 stumbrų, pusė iš jų patelės, kita pusė – įvairaus amžiaus patinai. Visų jų vardai prasideda gaidėmis „Gi“.

Panevėžio miškų urėdijos urėdo Valdo Kaubrės teigimu, praėjusios savaitės aukcione parduodamo stumbro kainą nustatė komisija. Jos nariai prieš tai pasidomėjo, kokios šių į Raudonąją knygą įrašytų gyvūnų kainos Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.