Už sukčiavimą teistas buvęs kunigas R. Jakutis: „Nieko neturiu“

Popiežius Pranciškus, atsisakęs puošnių apdarų ir apartamentų, paragino ir kitus kunigus gyventi kukliai. Tačiau ne visiems Bažnyčios tarnams jo žodžiai tapo kelrodžiu. Kai kurie jų ir toliau įsigyja namus, sklypus, apartamentus kurortuose.

R.Jakutis.<br>J.Staselio nuotr.
R.Jakutis.<br>J.Staselio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

May 11, 2015, 7:29 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:54 AM

Kiek Lietuvoje uždirba parapijų klebonai, iki šiol viešai buvo vengiama klausti. Patys kunigai dažnai nuo tiesaus atsakymo išsisuka sakydami, kad tai priklauso nuo paaukotų pinigų.

„Lietuvos rytas“ nusprendė pasidomėti, kaip yra iš tiesų.

I ir II dalyje rašėme apie apsukrų Aleksoto kleboną, kurį gundo žemiškųjų turtų grožis. III dalyje pažvelgėme į praeitį. Kaip šiuo metu gyvena prabangiu gyvenimu kadaise garsėjęs Nemenčinės klebonas Ričardas Jakutis?

I dalį galite skaityti čia.

II dalį skaitykite čia.

Pomėgiu prabangiai ir plačiai gyventi praeityje garsėję tuometis Nemenčinės klebonas Ričardas Jakutis nuo 1994 iki 1997 metų iš bankų, įmonių ir privačių asmenų skolinosi stambias pinigų sumas neva parapijos centrui statyti. Centre žadėjo įrengti senelių ir vaikų globos namus, koncertų salę.

Kunigo užmojai skolintis pinigų ir jų negrąžinti baigėsi baudžiamąja byla. 1999-aisiais Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme R.Jakutis už stambaus masto sukčiavimą ir kitų asmenų turto užvaldymą nuteistas kalėti pusseptintų metų konfiskuojant jo turtą. Teismas civiliniams ieškovams iš R.Jakučio priteisė 3,42 mln. litų.

Tačiau byla dar ne vienus metus klajojo po teismus, kol paskutinį nuosprendį R.Jakutis išgirdo 2004aisiais. Bausmę jam pavyko sutrumpinti iki vienų metų ir aštuonių mėnesių.

„Tada mane slėgė gėdos jausmas. Buvau kaltas, atlikau bausmę. Kameroje buvau vienintelis, kuris pripažino kaltę, visi kiti ten tikino sėdintys nekalti. Dabar kaliniai skundžiasi bloga koše, o man baisiausia buvo nelaisvė“, – šią savaitę „Lietuvos ryto“ žurnalistei sakė 63 metų R.Jakutis.

Paklaustas, kuo užsiima dabar, pašnekovas atsiduso: „Krutu, judu, organizuoju renginius meno galerijoje, rašau Šiaulių miesto kultūros apžvalgas. Kartais lydžiu ekskursijas į Krokuvą.“

Anksčiau turtais garsėjęs R.Jakutis patikino, kad dabar nieko neturi, bet gyvena gerai: „Maistui užtenka, knygas ir laikraščius skaitau bibliotekoje, į teatrą aktoriai nemokamai įveda, nes bilietai brangūs. Daugiau man nieko nereikia.“

Šiuo metu jis gyvena Šiauliuose su žmona. Buvęs Bažnyčios tarnas pasisako už kunigų celibatą, nors pats yra visko patyręs: „Taip, turėjau draugių. Todėl ir manau, kad kunigui celibatas reikalingas.“ Tai gal dėl jo paklydimo kaltos moterys?

„Daug niuansų buvo. Neapskaičiavau, buvau ir pats apgautas, tada melavau“, – pripažino R.Jakutis.

Vienintelis jo rūpestis dabar – trinkantis širdies ritmas.

Kunigui tūkstančius pažėrė ligota parapijietė

Dėl svetimų pinigų reikalų su teisėsauga turi Jonavos klebonas Audrius Mikitiukas (nuotr.).

Jonaviškė O.M. klebono A.Mikitiuko sąskaitą papildė 37 tūkst. litų, kuriuos buvo paveldėjusi po sutuoktinio mirties. Ligota moteris neslėpė įsimylėjusi išvaizdų 36 metų kunigą, o jis neatstūmė jos dovanų.

2009 m. vasario–birželio mėnesiais moteris į klebono sąskaitą per keturis kartus pervedė daugiau kaip 37 tūkst. litų.

Sužinojęs apie pinigų pervedimus paranoidine šizofrenija sergančios moters brolis ir globėjas Antanas Grinius kreipėsi į teisėsaugą.

Tai – ne vienintelė byla, kurioje A.Mikitiukas turi problemų dėl svetimų pinigų.

O.M. kunigui A.Mikitiukui ir Bažnyčiai atidavė 202 tūkst. litų, 2008 metų pradžioje pardavusi vieno kambario butą Vilniuje, Ozo gatvėje. Po sandorio 182 tūkst. litų atiteko Jonavos parapijai, o 20 tūkst. litų – kunigui, kuris pinigus išleido asmeniniam pirkiniui – 2004 metų laidos automobiliui „Audi A8“.

2008 metų liepą O.M. perdavė A.Mikitiukui savo valdą Žeimių miestelyje (Jonavos r.) – namą ir 17 arų sklypą, įvertintus 100 tūkst. litų. Gavęs šį turtą A.Mikitiukas įsipareigojo rūpintis moterimi, bet pažado netesėjo. Tik įsikišus teisėsaugai ir žiniasklaidai kunigas šio sklypo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.