Ugniagesių šventėje – rekordinis jaunųjų konditerių kepinys

Konditerijos gaminių rekordus gerinanti nepailstantys Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus mokiniai vėl nustebino – šeštadienį Sauginiuose (Šiaulių rajonas) vykusios šventės dalyviams jie patiekė iš mielinės tešlos iškeptą 51 metrų 33 centimetrų gaisrinę žarną.

Iš mielinės tešlos iškeptos gaisrinės žarnos ilgis siekė 51 metrų 33 centimetrus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Iš mielinės tešlos iškeptos gaisrinės žarnos ilgis siekė 51 metrų 33 centimetrus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2015-05-16 16:03, atnaujinta 2018-01-03 13:12

Apie šį nestandartinį kepinį informuota Lietuvos rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“.

Rekordinį kepinį pagaminti užsimoję ŠPRC mokiniai plušėjo dvi savaites. Vienos savaitės prireikė bandymams. Iš pradžių bandyta kepti 20 centimetrų vamzdelius ir juos jungti vienas su kitu.

Vėliau nuspręsta žarnos sudedamąsias dalis kepti pusės metro ilgio. Daugiau nei 50 metrų ilgio žarnai, kurios diametras atitinka tikros ugniagesių žarnos diametrą, mokiniai iškepė 100 pusės metro vamzdelių.

Kepiniui prireikė 40 kilogramų miltų, 20 litrų pieno, 2 kilogramų mielių, 7 kilogramų riebalų, 10 kilogramų cukraus, 140 kiaušinių, 10 kilogramų cukraus pudros, pusės kilogramo citrinos rūgšties, pusės kilogramo vanilinio cukraus ir pusės kilogramų druskos.

Iškeptus vamzdelius mokiniai paklojo ant patiestos skraistės ir sujungė kremu. Vienas šios neįprastos žarnos galas buvo prijungtas prie tikros ugniagesių automobilio žarnos ir nusidriekė per pievą. Į rekordą pretenduojantį mokinių kepinį pašventino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

„Standartinė ugniagesių žarna yra 20 metrų ilgio. Tačiau ėmęsi šio darbo nusprendėme pagaminti daug ilgesnę žarną, kad ji išties būtų rekordinė“, – portalui lrytas.lt sakė ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėja Renata Veršinskienė.

Į rekordą pretenduojantį konditerijos gaminį išmatavę komisijos nariai juokavo, kad Šiaulių profesinio rengimo centrą jau laikas būtų pervadinti į Šiaulių rekordų rengimo centrą.

Ugniagesių šventei pagaminta rekordinio ilgio valgoma žarna turėtų tapti jau devintu ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus mokinių pasiektu rekordu.

Paklausta, kada bus siekiama dešimtojo rekordo, R.Veršinskienė atsakė, kad jau brandinama mintis rekordiniu gaminiu nustebinti Pakruojyje vasarą rengiamos Alaus šventės dalyvius.

Koks tai bus gaminys, ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus vedėja kol kas laiko paslaptyje.

Pasidžiaugus ŠPRC mokinių pasiekimu, į rekordą pretenduojanti žarna buvo išdalinta šventės dalyviams.

Paskanavę jaunųjų konditerių gaminiu į Sauginius suplūdę žmonės galėjo apžiūrėti ugniagesių techniką, stebėti varžybas.

Šventės dalyviai buvo plukdomi ugniagesių kateriais, o drąsiausieji automatinėmis kopėčiomis galėjo pakilti į 42 metrų aukštį.

ŠPRC mokinių entuziazmu užsikrėtę ugniagesiai čia pat sumojo „iškepti“ savo rekordą – visus norinčius pakvietė lipti į jų automobilį. Į sunkiasvorę ugniagesių mašiną tilpo ir ant jos sulipo 93 savanoriai.

Išalkę šventės dalyviai galėjo užkąsti kareiviškos grikių košės, visi norintieji buvo vaišinami arbata.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos surengtoje šventėje dalyvavo ir ugniagesiai iš Latvijos bei Lenkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.